Wie betaalt het ritje van de dierenambulance?
Dat doet de 'zaakwaarneming'.
Ze staan dag en nacht voor jou en je dieren klaar. Dagelijks worden onze dierenambulancebroeders en -zusters ingezet om gewonde dieren en dieren in nood een helpende hand toe te steken. Ze krijgen meldingen binnen waarin zij worden gevraagd om gezelschapsdieren, vogels, en ook in het wild levende dieren te vervoeren naar de dierenarts of naar een opvangcentrum. Zo zorgen zij ervoor dat de dieren zorg krijgen en veilig worden opgevangen tot de eigenaar het dier op komt halen.
Door: Bärbel Theelen

Nu vraag je je misschien af, op grond waarvan doen zij dit? En wie betaalt de dierenambulance? Stel, er komt een melding binnen bij de centrale van de dierenambulance. Er is een gewonde en geringde postduif gevonden op straat, en de dierenambulance wordt gevraagd of zij de postduif kunnen ophalen en naar een dierenarts kunnen brengen. De dierenarts besluit de duif te onderzoeken en te behandelen. Aangezien het hier gaat om een geringde postduif, mogen we aannemen dat de duif een eigenaar heeft. In dit geval heeft de dierenambulance de eigenaar kunnen achterhalen dankzij het ringetje om zijn pootje. De eigenaar van de duif krijgt dan na de behandeling een verzoek om het diertje op te halen en mee naar huis te nemen.
De dierenambulance kan de dieren ophalen op grond van hetgeen 'zaakwaarneming' wordt genoemd. Zaakwaarneming is een rechtsfiguur geregeld in titel 4 afdeling 1 van boek 6 van het Burgerlijk Wetboek. Het beschrijft het willens en wetens op redelijke grond inlaten met de behartiging van eens anders belang, zonder de bevoegdheid daartoe aan een rechtshandeling of een elders in de wet geregelde rechtsverhouding te ontlenen. De dierenambulance mag op grond van de wet het belang van de eigenaar van het dier behartigen, zonder hier voorafgaande toestemming van de eigenaar voor te vragen. Zodra is vastgesteld dat het dier zorg nodig heeft, mag de dierenambulance optreden en doen wat noodzakelijk is. Dat is maar goed ook, want de eigenaar is niet altijd direct in de buurt en vaak kan de zorg voor het diertje niet lang wachten.

Een dierenambulance kan dus zorg bieden aan de dieren op grond van zaakwaarneming. Op grond van artikel 6:200 lid 2 van het Burgerlijk Wetboek mogen kosten die de dierenambulance heeft gemaakt voor de behartiging van het belang van de eigenaar worden verhaald op de eigenaar. Voor een ritje op de dierenambulance rekent de Dierenbescherming een vast bedrag van 31 euro. Als de eigenaar van het dier bekend is, kunnen de kosten van 31 euro voor de dierenambulance worden doorberekend aan de eigenaar.
Kortom, mocht je een dier aantreffen waarvan je niet helemaal zeker weet of het dier zich goed voelt, gewond is of niet in de dagelijkse natuur thuishoort, en dat het dier naar jouw mening verzorging nodig heeft, bel dan de dierenambulance bij jou in de buurt. Als door de dierenambulance wordt vastgesteld dat het dier hulp nodig heeft, dan nemen ze hem mee voor een ritje op de dierenambulance. Zij hebben hiervoor op grond van zaakwaarneming geen toestemming nodig van de eigenaar van het dier. Eventuele kosten die voortkomen uit de rit kunnen voor rekening van de eigenaar van het dier komen.