Zeg NEE tegen bontfokkerijen

Bont voor Dieren en de Dierenbescherming bundelen de krachten met de campagne “Samen Tegen Bont”. Nertsenfokkers kregen met een rechtszaak voor elkaar dat het nertsenfokverbod voorlopig buiten werking is gesteld, tot het hoger beroep dient in januari 2015. Met een petitie roepen we de nertsenhouders op te stoppen met procederen én om de weerstand tegen bontfokkerijen zichtbaar te maken. Teken en deel de petitie: Nederland wil geen bontfokkerijen!
Zeg NEE tegen bontfokkerijen

In Nederland worden ieder jaar bijna 6 miljoen nertsen gefokt en gedood voor hun vacht. Deze nertsen zijn wilde dieren, maar zij moeten leven in kleine draadstalen kooitjes op enorme fokkerijen. Het aantal fokkerijen neemt enigszins af in Nederland, maar het aantal nertsen dat er gedood wordt, is sinds 2000 bijna verdubbeld! De nertsenhuiden worden vervolgens geëxporteerd en verwerkt tot bontjas, kraag of tas.

Klap voor nertsen

Na een jarenlange intensieve lobby van de Dierenbescherming en Bont voor Dieren besloot het Parlement eind 2012 tot een nertsenfokverbod. Het verbod kent een overgangsperiode tot 2024, waardoor het voor nertsenhouders mogelijk is hun schade te compenseren en om te schakelen naar een andere bedrijfstak. Helaas hebben de 160 nertsenhouders in Nederland gezamenlijk een rechtszaak gevoerd tegen de Nederlandse Staat. De Rechter heeft vervolgens geconcludeerd dat het weliswaar mogelijk is om de nertsenfokkerij te verbieden, maar dat de nertsenhouders niet genoeg gecompenseerd worden. Daarmee is het nertsenfokverbod sinds juni van tafel: een enorme klap voor de nertsen.

Weerstand tegen bontfokkerijen

Gelukkig is staatssecretaris Dijksma onmiddellijk in hoger beroep gegaan. Dit hoger beroep dient waarschijnlijk in januari 2015. Bont voor Dieren en de Dierenbescherming zetten alles op alles om de nertsenhouders te laten zien dat Nederland de bontfokkerijen niet wil. Want 85% van de Nederlanders is tegen de bontproductie. Daarom zijn we een gezamenlijke campagne gestart om de nertsenhouders op te roepen te stoppen met procederen én om de weerstand tegen bontfokkerijen zichtbaar te maken.

Teken en deel de petitie: Nederland wil geen bontfokkerijen!