Zieke en verwaarloosde honden, katten en vogels in beslag genomen

Op een adres in de Limburgse gemeente Echt-Susteren zijn op donderdag 23 juli 28 honden, 4 katten en diverse vogels door inspecteurs van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) in beslag genomen. Dit gebeurde onder begeleiding van de politie voor de veiligheid van onze inspecteurs. De dieren bleken ziek, werden slecht verzorgd en zaten in vervuilde verblijven. Het was niet de eerste keer dat er op dit adres werd gecontroleerd, keer op keer zijn er maatregelen opgelegd om de situatie te verbeteren. Helaas ontdekte de inspecteur bij elke nieuwe controle ook weer nieuwe misstanden of waren eerder gemaakte afspraken niet opgevolgd. Dit keer was de maat vol en zijn de dieren in beslag genomen.
Zieke en verwaarloosde honden, katten en vogels in beslag genomen

Een van de betrokken LID-inspecteurs: "Ik ben superblij dat we dankzij de goede samenwerking met alle betrokken partijen tot dit resultaat zijn gekomen. De dieren gaan een betere toekomst tegemoet en daar doen we het allemaal voor".

Begin dit jaar kwam er via de politie een melding bij de LID binnen, over niet goed verzorgde honden op dit adres. Bij de eerste controle leek het mee te vallen, maar er werd ontdekt dat de eigenaar zieke dieren had achtergehouden waardoor de eerste indruk niet bleek te kloppen. Een nieuwe uitgebreide controle bracht een hoop ellende aan het licht. Een hond met een gebroken poot, honden met een zwaar vervilte vacht en ontstoken ogen en oren, omdat ze niet goed verzorgd werden en in smerige verblijven zaten. Er zat een doodzieke kat in huis en de verblijven van de paarden, pony's, kippen en andere vogels waren niet in orde.

De dieren bleken ziek, werden slecht verzorgd en zaten in vervuilde verblijven. Hier zitten ze klaar voor vervoer naar een opvangadres waar ze de juiste zorg krijgen.

Maatregelen en euthanasie

Na onderzoek door een dierenarts bleek dat voor sommige dieren euthanasie de enige optie was. De kat, 2 honden, 4 kippen en een paard met een ernstige vorm van mok (een huidontsteking van de kootholte) zijn geëuthanaseerd. Na overleg met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) werden voor de overige dieren maatregelen opgelegd om de gezondheid en de leefomgeving in orde te maken. Bij controles hierop bleek tot twee keer toe dat de maatregelen niet of niet voldoende waren uitgevoerd en heeft onze inspecteur die op kosten van de eigenaar laten uitvoeren. Ook schakelde ze specialistische dierenartsen en een hoefsmid in om de gezondheid van de dieren te verbeteren. Onder andere voor de paarden en vogels. Helaas bleek de eigenaar steeds maar deels de behandeladviezen op te volgen waardoor sommige dieren er later slechter in plaats van beter aan toe waren en nieuwe maatregelen nodig waren.

Nader onderzoek van de ontlasting van de pups wees uit dat deze de besmettelijke ziekte Giardia met zich meedroegen. De dieren zijn in beslag genomen en worden behandeld.

Pups met Giardia

Naast volwassen honden, Sint Bernards, Rottweilers en Newfoundlanders, trof onze inspecteur ook een aantal zieke pups aan. Nader onderzoek van de ontlasting wees uit dat deze de besmettelijke ziekte Giardia met zich meedroegen. Giardia is een maag-darmparasiet. Een infectie hiermee is zeer besmettelijk en kan bovendien van dier op mens worden overgedragen. Directe behandeling is dan ook erg belangrijk, daarnaast ligt in dit soort vervuilde omgevingen herbesmetting op de loer. Honden en pups zijn in beslag genomen en worden behandeld.

Illegaal bezit grijze roodstaartpapegaaien

De LID-inspecteur trof ook 2 grijze roodstaartpapegaaien aan. Om deze beschermde CITES-soort in je bezit te mogen hebben zijn speciale papieren nodig. Illegale handel en stroperij zorgen er namelijk voor dat deze diersoort met uitsterven wordt bedreigd. De eigenaar bleek de benodigde papieren niet te hebben en de vogels waren ook niet voorzien van de officiële pootringen. Los van een vervuilde huisvesting, was het bezit van deze dieren dus illegaal. Ook deze vogels zijn in beslag genomen.

Paarden en pony's

De eigenaar heeft verder zo'n 28 paarden en pony's, waaronder trekpaarden, Shetlanders en Tinkers. Een aantal ervan was al in orde en met de rest gaat het nu na behandeling beter. Deze dieren zijn daarom niet in beslag genomen. Er zijn nog wel een paar verbeterpunten die uitgevoerd moeten worden, dus hercontrole volgt. De in beslag genomen dieren zijn ondergebracht bij opvangadressen waar ze de nodige zorg krijgen. De zaak is overgedragen aan het Openbaar Ministerie die nu verder gaat bekijken wat er met de dieren gaat gebeuren en wat de gevolgen voor de eigenaar zijn. Hierover is nu nog niets te zeggen.