Zo ziek als een hond

“Freakshow”, zo wilde ik dit blog noemen, waarbij ik refereer aan de World Dog Show - de wereldkampioenschappen van de best lijkende rashonden - die dit weekend in Amsterdam plaatsvindt. Victor Frankenstein zou jaloers zijn op de meest abominabele creaties (rashonden) die door de mens zijn gecreëerd. En ze zijn ook nog eens levensvatbaar. Ah, hoewel… Niet allemaal. En die het wel zijn: daar is nog wel eens het nodige mis mee. Dus ze leven wel, maar de kwaliteit van leven laat bij steeds meer rassen ernstig te wensen over.
Piko Fieggen

Door: Piko Fieggen Programmamanager Verantwoorde Omgang met Gezelschapsdieren

Zo ziek als een hond

Kritisch op de hondensector

Ik was van plan om zeer kritisch te zijn op het ontstaan en in stand houden van rashonden, namelijk door inteelt op genetische defecten. Kruisingen van vader op dochter, grootmoeder op kleinzoon en oom op nicht waren (en zijn soms nog steeds) niet ongewoon om het gewenste resultaat te krijgen. Of over de rashondenverenigingen die het behoud van het ras boven de gezondheid van hun honden stellen. Ik wilde het ook hebben over rashondenshows en hoe de daaraan gekoppelde keurmeesters bepalen of bijvoorbeeld de neus wel voldoende is ingedeukt, zodat het in een rechte lijn staat met de kin en het voorhoofd? Of dat de ogen voldoende uitpuilen, zodat ze mooi groot lijken? Dat moet namelijk volgens de bouwplan van het ras. En ik wilde ook Royal Canin vragen waarom zij dergelijke evenementen sponsoren?

Veel mensen willen namelijk per sé een bepaald type hond met een specifiek uiterlijk.


De oplossing is eigenlijk eenvoudig

Ja, dit zijn allemaal partijen die een belangrijke rol spelen in de problematiek van rashonden. En nee, voor de nabije toekomst zie ik hen niet snel tot beterschap van de rashond komen. Er is in mijn ogen maar één manier dat op korte termijn succes kan hebben. Eén manier waar niemand in de hondensector eigenlijk vertrouwen in heeft dat het ooit zal werken. Weet je welke manier dat is? Dat de hondenkoper niet meer vraagt naar ongezonde rashonden. Zonder vraag geen handel en dus ook geen reden meer om door te gaan met fokken op extreme uiterlijke kenmerken.

Wat is jouw excuus om een rashond te nemen?

Helaas werkt het waarschijnlijk niet zo. Veel mensen willen namelijk per sé een bepaald type hond met een specifiek uiterlijk en voorspelbare eigenschappen. Klein, zonder haaruitval, antiallergeen, grote ogen, stoer of zo'n zelfde als vroeger thuis. Dan wordt je al snel door je omgeving geadviseerd dat je dan wel een 'echte rashond' moet nemen, want die zijn 'goed'. In veel gevallen klopt dat helaas niet en worden de gezondheidsproblemen van deze dieren hierdoor juist in stand gehouden. Maar in plaats van op zoek te gaan naar een leuke gezonde gewone hond, lijken veel mensen juist op zoek te gaan naar redenen om hun keuze voor een rashond te verantwoorden.

Drogredenen

“Maar die fokker is wel goed”, “zij hebben DNA-testen afgenomen” of “dit is geen populair ras, dus dat moet wel gezond zijn", dit zijn veel voorkomende drogredenen. Een hoofdpijnhondje met een kleine schedel bijvoorbeeld heeft bij alle fokkers dezelfde kleine schedel. En DNA-testen? Die meten slechts enkele zaken en op heel veel dingen is nog niet te testen. Het argument over de populariteit van het ras raakt kant nog wal.

Kijk eens goed in de spiegel

Naast dat je zelf eens goed op het internet moet kijken om te weten wat voor problemen je eventueel in huis hebt of haalt, is het ook goed om eens in de spiegel te kijken. Sluit jij je ogen voor de welzijnsproblemen bij rashonden? Gebruik jij drogredenen om toch gewoon te doen wat jij leuk vindt? Ik hoop het niet, maar de realiteit is dat dit op grote schaal wel gebeurt. Hopelijk maak jij (vanaf nu) een hondvriendelijkere keuze. Dan gaan wij verder aan de slag met de hondensector om het aanbod van honden gezond en transparant te krijgen. En zo dragen wij allemaal een steentje bij aan een gezonde toekomst voor de hond.