Zwanendriften vanaf 1 juli 2016 verboden

Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken maakt een einde aan het zwanendriften. Vanaf 1 juli 2016 is het in eigendom hebben van zwanen in de vrije natuur verboden.
Zwanendriften vanaf 1 juli 2016 verboden

Dat schrijft de staatssecretaris maandag 2 november 2015 in een brief aan de Tweede Kamer. De Dierenbescherming is blij dat het verbod er nu eindelijk komt. Staatssecretaris Dijksma: "Er komt nu een einde aan het leed dat zwanendriften met zich meebrengt. Dit beroep is niet meer van deze tijd. Vandaar dat ik er nu een dikke streep doorheen zet."

Twee zwanendrifters

Zwanendriften is nu nog een legale vorm van veehouderij in Nederland. Er zijn twee zwanendrifters actief. Die houden geleewiekte knobbelzwanen in de vrije natuur en verkopen de jonge zwanen. Leewieken is het afknippen van een stuk vleugelbot, waardoor de zwaan nooit meer kan vliegen. Per 1 juli 2016 kan dat dus niet meer. Het leewieken van knobbelzwanen mag nu al uitsluitend gebeuren door dierenartsen en is vanaf 2018 helemaal verboden.

Onderdeel van nieuwe Wet natuurbescherming

Het verbod wordt geregeld in de nieuwe Wet natuurbescherming. Deze wet moet nog wel door de Eerste Kamer worden goedgekeurd. De Dierenbescherming vindt niet alles goed wat in deze nieuwe wet wordt voorgesteld, maar dit verbod juichen wij toe. Het verbod gaat op hetzelfde moment in als de nieuwe wet. Tot die tijd zal de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) extra toezicht houden.

Lees voor meer informatie over de behandeling van de Wet natuurbescherming het blog Faunabeheer: geen dieren doden, maar schade voorkomen.