Zwerfhonden uit het buitenland adopteren

Afgelopen weekend werd de Dierenbescherming door de NOS gevraagd te reageren op het nieuws dat er steeds meer honden uit het buitenland worden geadopteerd. Wij zijn hier geen voorstander van omdat er nogal wat haken en ogen zitten aan dit verhaal. Het delen van onze mening maakte veel reacties los, zowel positief als negatief. De indruk die bij sommige mensen is ontstaan is dat we alle mensen die zo'n hond hebben geadopteerd en alle organisaties die zich hiermee bezighouden zouden veroordelen. Dat is niet zo.
Zwerfhonden uit het buitenland adopteren

Risico's

Mensen die erover denken om een hond uit het buitenland te adopteren willen we op het hart drukken dat ze goed bedenken waar ze aan beginnen. Zo is het vaak moeilijk te controleren of organisaties die de dieren naar Nederland halen dit volgens de wet en op een verstandige manier doen. Ook kun je als leek niet beoordelen of de honden wel geschikt zijn voor adoptie en hoeveel liefde, tijd en energie er gaat zitten in het begeleiden van deze dieren voordat ze zich in ons land thuisvoelen. Verder vinden wij het erg belangrijk dat ook iets gedaan wordt om de honden die achterblijven te helpen. Doe je daar niets, dan is het dweilen met de kraan open.

Controleer met wie je in zee gaat

Natuurlijk begrijpen wij dat mensen een dier uit het buitenland willen redden, maar dat neemt onze bedenkingen niet weg. Uiteraard zijn er stichtingen die oprecht, volgens de regels en secuur te werk gaan. Dat geldt echter niet voor elke organisatie. Helaas zien wij de gevolgen van slechte praktijken waarbij bijvoorbeeld niet gesocialiseerde honden bij niets vermoedende mensen terechtkomen en uiteindelijke in onze dierenopvangcentra belanden omdat niemand er raad mee weet. Mocht je adoptie overwegen , controleer dan goed met wie je in zee gaat. Verdiep je in de organisatie. Lees niet alleen de informatie op hun website, maar zoek ook op bijvoorbeeld Google naar ervaringen van anderen. Als er veel negatieve of onduidelijke ervaringen bovenkomen kun je beter nog even verder zoeken.