Werkgroep zwerfkatten

Een verwilderde zwerfkat, ook wel straatkat genoemd, is een kat die buitenshuis leeft, die geen aanwijsbare eigenaar heeft en niet sociaal is naar mensen toe. Een verwilderde zwerfkat kan zowel een verwilderde huiskat zijn, die al een hele tijd buiten leeft, als een in het wild geboren kat.

Verwilderde zwerfkatten zijn wat ons betreft geen probleem, maar dat kunnen ze wel worden. Deze katten vind je vaak in plantsoenen en parken. Ze worden gevoerd door mensen uit de omgeving. Zolang er niet te veel zijn, beleven de meeste mensen er vooral plezier aan. Wanneer de poezen en katers echter niet gecastreerd/gesteriliseerd worden, kan de populatie zich snel uitbreiden. En dan wordt het voor de dieren steeds moeilijker. Er ontstaan ruzies over het eten en de hormonen kunnen aardig op dreef raken. Erger nog is dat door inteelt de kans op ziektes en afwijkingen steeds groter wordt. Ook kan er in toenemende mate overlast ontstaan in een buurt (denk bijvoorbeeld aan opengehaalde vuilniszakken, uitwerpselen in tuinen, vechten, nachtelijk gekrijs van krolse poezen en het sproeien van ongecastreerde katers). En dan krijgen de dieren niet alleen verwensingen naar zich toegegooid.
Kittens

De Dierenbescherming voert in opdracht van de gemeenten Eindhoven, Cranendonck en Valkenswaard een invangacties uit voor het vangen, neutraliseren en terugplaatsen (bekend als TNR; Trap, Neuter & Return) van verwilderde zwerfkatten die op straat leven.

Vangen van verwilderde zwerfkatten

Verwilderde zwerfkatten zijn niet met de hand te pakken. Dat is letterlijk levensgevaarlijk. Daarom vangen wij door middel van kastvallen. Deze val werkt als volgt: er ligt een spoortje van voedsel in 'de loop' naar de val. Als de kat dit eet, zal hij de smaak te pakken krijgen en meer willen hebben. De trek in het voedsel overwint de angst waardoor hij doorloopt de kooi in waar meer voedsel ligt. Dat kan hij niet met zijn poot naar zich toe kan halen. Hij zal er zelf naar toe moeten lopen en zo komt het gewicht van de kat op het valluik te staan waardoor de klep van de kastval wordt ontgrendeld en neerdaalt.

Middels huis-aan-huis aankondigingen worden buurtbewoners vooraf geïnformeerd over vangacties in hun wijk. Per locatie is dit namelijk verschillend.

TNR methode

Kittens

Kittens die nog te socialiseren zijn worden gevangen, meegenomen en via Dierenopvangcentrum De Doornakker in een gastgezin ondergebracht. Deze gastgezinnen laten de katjes wennen aan het geluid van stofzuigers, tv's en natuurlijk aan mensenhanden. Op die manier maken ze er 'sociale katten' van. Vervolgens wordt er een permanent baasje voor ze gezocht. Zodra ze oud genoeg zijn om te neutraliseren wordt dat uiteraard gedaan.

Neutraliseren werkt

Wegvangen of doden van de katten wordt door sommigen gezien als de enige oplossing. Onzin; deze aanpak is niet alleen dieronvriendelijk, het is ook niet effectief. Dit komt door het biologisch principe dat opengevallen leefgebieden onmiddellijk door andere dieren worden opgevuld. Je schiet er dus niets mee op en de problemen blijven zich herhalen. Bovendien kun je een zwerfkat niet meer laten wennen aan een situatie bij mensen thuis, daarvoor zijn ze te verwilderd. De beste oplossing is dan ook om de dieren te vangen, te castreren en weer terug te zetten.

Veel mensen vrezen dat we hiermee nieuwe problemen oproepen. Ten onrechte: terug in de groep is een gecastreerde kat veel rustiger. De paringsdrang, inclusief het krijsen, vechten en sproeien is sterk verminderd. Omwonenden zullen dus veel minder last hebben. Ook groeit de populatie niet meer omdat de dieren onvruchtbaar zijn gemaakt en nieuwe katten niet meer worden geaccepteerd. Al sinds begin jaren 80 passen organisaties in binnen en buitenland deze methode met succes toe. Bovendien voorkomen we zo dat er volgend jaar nog meer katten zijn die gedoemd zijn te leven op straat.


De Dierenbescherming voert deze methode uit in opdracht van onderstaande gemeentes. Een melding van overlast moet gemeld worden bij de gemeente. 

  • Eindhoven, tel 14040 
  • Cranendonck, tel 0495 - 43 12 22 
  • Valkenswaard, tel 040 - 208 34 44 
  • Eersel, tel 0497 - 53 13 13 
  • Bergeijk, tel 0497 - 55 14 80 

Met de andere gemeentes in de regio is geen samenwerkingsovereenkomst voor dergelijke activiteiten. De gemeente Oirschot heeft ten gevolge van bezuiniging besloten deze activiteiten per 2011 niet meer te willen uitvoeren. De andere gemeenten zien de noodzaak er nog niet (helemaal) van in. Met sommigen zijn we wel in gesprek. Zijn er zwerfkatten in jouw wijk? En heeft jouw gemeente nog geen overeenkomt met de Dierenbescherming? Dan kun je het beste schriftelijk melding maken van zwerfkattenoverlast bij de gemeente. 

Er moet een TNR-overeenkomst zijn tussen de Dierenbescherming en de gemeente om een aantal redenen:
  1. Indien gemeenten niet mee willen betalen, is het onmogelijk dit werk voort te zetten. We kunnen het simpelweg niet allemaal zelf betalen. Per kat zijn we namelijk zo'n €200,- kwijt aan onkosten (auto, opvang, verzorging, voer, dierenarts, etc);
  2. De gemeente heeft centraal inzicht in de overlastproblematiek en de ontwikkelingen hierin;
  3. De gemeente zorgt i.s.m. de Dierenbescherming voor berichtgeving aan buurtbewoners indien een vangactie wordt georganiseerd;
  4. Door een structurele aanpak kunnen wij efficiënt aan de slag én lost het probleem ook echt op.

Vrijwilligers gezocht

Er zijn regelmatig nieuwe vrijwilligers welkom voor het vangen ('s avonds) en de verzorging van de zwerfkatten (overdag). Zowel mensen die een vaste dienst willen werken als vrijwilligers op oproepbasis zijn welkom. Kijk hier voor actuele vacatures.

Ook vrijwillige gastgezinnen die tijdelijk de zorg voor een of meerdere kittens op zich willen nemen kunnen zich melden via e-mail. Meer informatie over het werk van gastgezinnen vind je hier.

Buitenplaatsen gezocht

Met regelmaat krijgen we bericht dat een groep zwerfkatten in een wijk rondhangt die gesloopt gaat worden. Of soms krijgen wij een kitten binnen dat niet meer plaatsbaar is in gastgezinnen omdat deze al te oud is. Voor deze dieren zoeken wij regelmatig buitenplaatsen.

Kittens in schuur

Hierbij kun je denken aan woningen, maneges, boerderijen of andere locaties in het buitengebied waar echte buitenkatten het naar hun zin zullen hebben. Met enig toezicht en wat bijvoeren kunnen deze dieren qua karakter gewoon zichzelf zijn. Uiteraard zijn deze katten voordat ze op een buitenplaats worden geplaatst, gecastreerd of gesteriliseerd, zodat ze niet meer voor nageslacht kunnen zorgen.

Heb je een plekje voor een uitdagende rakker? Mail je gegevens dan naar regiozuid@dierenbescherming.nl en wij nemen graag contact op.