Noodopvang vogels en egels

Gewonde dieren korte tijd opvangen

Soms is het noodzakelijk om gewonde vogels of egels voor een korte periode op te vangen.

Noodopvang vogels en egels

In principe mag je dieren in het wild niet zelf opvangen, maar de dierenambulance kan niet altijd (direct) komen. Bijvoorbeeld als het heel druk is of in de nachtelijke uren. In de nacht zijn er door het vrijwilligerstekort soms geen ambulances beschikbaar. Maar ook zijn de opvangcentra dan gesloten.

Om deze redenen hebben we deze instructies gemaakt om voor een korte periode zelf de dieren op te vangen of veilig te houden. Deze zijn alleen bedoeld om de tijd tot de dierenambulance kan langskomen te overbruggen.

Noodopvang egels

Lees ook: Wanneer bel je de dierenambulance voor een egel?

Egels die overdag actief zijn én zich niet oprollen als ze worden benaderd door mensen of dieren, of egels die zichtbaar gewond zijn, hebben hulp nodig. Let op: egels kunnen bijten! Ze doen dat niet snel, maar een gewaarschuwd mens…

Gebruik een oude handdoek en/of tuinhandschoenen om het diertje op te pakken en in een doosje te doen. Doe dit met een “scheppende” beweging, want de stekels kunnen nog door de handschoenen of handdoek gaan als je druk uitoefent. Durf je dit allemaal niet? Je kan ook een stoffer en blik gebruiken om het diertje hier voorzichtig op te schuiven. Leg in dat geval wel even het doosje op zijn kant om hem erin te schuiven, want we willen natuurlijk niet dat hij van boven in het doosje stort. Heel graag een handdoek in het doosje doen!

In heel veel gevallen is een egel onderkoelt. Je kan dan een kruikje in de doos plaatsen. Heb je deze niet, dan kan je een lege frisdrankfles vullen met warm water. Zet het doosje op een rustige plaats waar ze niet gestoord worden door andere dieren. Qua voedsel kun je een laag schaaltje water aanbieden. Kattenvoer, zowel natvoer als brokjes, vinden egels heerlijk. Heb je dat niet? Een afgekoeld gekookt eitje en/of een stukje appel kunnen ze zeker ook waarderen. Ook is er speciaal egelvoer te koop in de dierenspeciaalzaak of tuincentra.

GEEF EGELS NOOIT MELK!

Op deze manier heb je alles gedaan wat je kan doen tot de dierenambulance er is.

Noodopvang vogels

Lees ook: Jonge vogels, wanneer bel je de dierenambulance?

Gewonde vogels kan je in een doosje of bijvoorbeeld een boodschappenkrat plaatsen. Om een vogel op te pakken kan je bijvoorbeeld tuinhandschoenen aantrekken of een oude handdoek/theedoek over het dier plaatsen en hem zo oppakken. Voor de dieren is het fijn het doosje of krat te voorzien van een oude krant of handdoek. Durf je het dier niet op te pakken? Zet dan het doosje of het boodschappenkrat over het dier heen.

Als je een krat gebruikt plaats hierover dan een doek. Vogels zitten zo het meest stressvrij. Zorg ook dat andere dieren uit de buurt blijven. Ook dat scheelt een hoop stress. Je kan het onderkomen voorzien van een laag schaaltje water. Voedsel eten gewonde vogels nagenoeg nooit. Dit vanwege de stress, maar ook omdat je hem dan in het donker hebt weggezet. Vogels die donker zitten gaan vaak slapen.

Op deze manier heb je alles gedaan wat je kan doen tot de dierenambulance er is.

Wees voorzichtig met vogels in het wild

Vogelgriep kan besmettelijk zijn voor mensen. Tot nu toe zijn de varianten die zijn vastgesteld bij vogels (H5N8 en H5N1) geen varianten met een groot risico voor mensen. Omdat het soms niet direct duidelijk is of de vogel besmet is met vogelgriep of niet, adviseert de Dierenbescherming om geen risicovogels met blote handen aan te raken. Zie je een zieke of gewonde vogel uit de risicogroep, bel dan de dierenambulance op het telefoonnummer 144 voor overleg.

Welke vogels lopen gevaar?

Bij de besmetting van vogels zijn vooral watervogels zoals eenden, meeuwen, meerkoeten, steltlopers, waterhoentjes, zeekoeten, zwanen en ganzen de dupe. Een minder groot risico is er voor roofvogels en kraaiachtigen, maar ook zij kunnen besmet zijn. Andere vogels zoals duiven, kleine zangvogels en spechten lopen geen risico.

  • Wat zijn de symptomen van vogelgriep bij in het wild levende vogels?

    • Gewichtsverlies zonder aanwijsbare oorzaak.
    • Waterige diarree.
    • Uitvloeiing uit snavel, neus, ogen of cloaca.
    • Veel niezen.
    • Open wonden zonder directe aanleiding.
    • Draaien met de kop en eventueel ook met de hals.
    • Zwelling van de kop, met mogelijk ook blauwe verkleuring.
    • Niet kunnen staan, terwijl er niets met de poten aan de hand lijkt te zijn.
    • Vleugels niet goed open kunnen houden, zonder dat er iets mis is met de vleugels.
    • Plotseling overlijden.
  • Wat doe je als je een wilde vogel tegenkomt met vogelgriep?

    Als je een dode vogel aantreft, weet je natuurlijk niet wat de doodsoorzaak is. Raak de dode vogel niet aan, aangezien vogelgriep ook besmettelijk kan zijn voor mensen. Houd onderstaande instanties op de hoogte en bel de dierenambulance om het dier op te laten halen of voor meer info.

    • Heb je op dezelfde plek 1 of 2 dode wilde eenden, zwanen of ganzen gevonden? Of minder dan 20 andere wilde vogels? Meld dit via het online formulier (Meld een dood dier) van het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC).
    • Op dezelfde plek 3 of meer dode eenden, zwanen of ganzen gevonden? Meld dit bij het Landelijk Meldpunt voor Dierziekten via telefoonnummer (045) 54 63 188.

    Bron: NVWA & Sovon