Spreekbeurt over chippen

Spreekbeurten over dieren en hun verzorging, met leuke weetjes, foto's, filmpjes en quizvragen.

Je hebt het vast weleens gehoord van iemand: ‘Mijn huisdier is gechipt’. Of misschien is één van jouw huisdieren gechipt. Maar wat betekent dat nu eigenlijk, chippen?

Spreekbeurt over chippen

Als een dier gechipt wordt, plaatst de dierenarts met een naald een microchip. Bij honden en katten gebeurt dit onder de huid, ongeveer bij het linkerschouderblad. Een chip is zo groot als een rijstkorrel. Dit klinkt heel eng, maar dat valt best mee. Het inbrengen van een chip doet geen pijn. Huisdieren voelen er niets van en de chip kan niet meer kwijtgeraakt worden.

Registratienummer

Waarom zou je je dier laten chippen? Een chip bevat een registratienummer. Dat is een speciaal nummer dat voor ieder dier verschillend is. Zo heeft ieder dier zijn eigen nummer. De chip kan afgelezen worden met een speciaal apparaat. Dit apparaat wordt over het dier heen gehaald op de plaats waar de chip zit en dan komt het registratienummer tevoorschijn. Zo kunnen zoekgeraakte dieren weer bij hun baasje teruggebracht worden, want aan dat registratienummer zitten de contactgegevens van de eigenaar gekoppeld. Dan moet het dier wel goed geregistreerd staan.


Naast een chip met een registratienummer moet het dier ook geregistreerd zijn. Dat wil zeggen dat de gegevens van het dier en het registratienummer in een centrale computer worden opgeslagen. Dus wat voor dier het is, een mannetje of vrouwtje, de leeftijd van het dier en het adres van het baasje. Zo is precies duidelijk welk dier er bij het registratienummer hoort en wie het baasje is.

'Maak van je dier geen zwerver'

Elk jaar belanden tienduizenden dieren in het dierenasiel. Vaak gaat het om katten en honden die zwervend zijn aangetroffen. Omdat veel huisdieren niet gechipt zijn, lukt het niet altijd om het baasje terug te vinden. Is jouw dier nog niet gechipt? Regel dit dan zo snel mogelijk, zeker voordat je op vakantie gaat! Juist tijdens vakanties raken huisdieren zoek. Dieren die mee gaan op vakantie verdwalen eerder in een nieuwe omgeving. En een huisdier dat thuis blijft kan nog wel eens weglopen, omdat de oppas bijvoorbeeld niet goed oplet.

Waarom chippen?

Als een zoekgeraakt huisdier gevonden wordt, checkt bijvoorbeeld de dierenambulance, een dierenarts of een dierenasielmedewerker de chip van het huisdier. Als het dier inderdaad een chip heeft en het adres goed geregistreerd staat, wordt het baasje gebeld. Best handig dus zo’n chip!


Er zitten een hoop voordelen aan de chip: de chip is namelijk diervriendelijk en gemakkelijk af te lezen, zonder dat het dier er last van heeft. Een chip gaat een dierenleven lang mee en kan niet zomaar kwijtraken of verwijderd worden. En je ziet niets van de chip, want hij zit in het dier.

Diersoorten

Honden en katten zijn de meest voorkomende huisdieren die gechipt worden. Vanaf 1 april 2013 moeten alle honden die nieuw in Nederland zijn, verplicht gechipt worden. Je kunt ook andere dieren laten chippen zoals koikarpers, papegaaien, fretten, slangen en schildpadden.

Voor paarden en paardachtigen (zoals ezels) is het chippen ook verplicht.

Chipactie

Elk jaar in juni wordt de Chipmaand georganiseerd: veel dierenartsen en dierenasielen houden dan speciale chipacties. Meer informatie: www.licg.nl.

De Dierenbescherming

Er leven veel dieren in Nederland. Dieren in de natuur (zoals vogels en vissen) en huisdieren. Daarnaast houden we dieren voor hun vlees, eieren of de melk.

Helaas gaat het niet altijd goed met deze dieren. De Dierenbescherming is een organisatie die zich inzet voor alle dieren in Nederland die hulp nodig hebben. Hiervoor heeft de Dierenbescherming bijvoorbeeld dierenasielen, dierenambulances en inspecteurs die op meldingen van dierverwaarlozing of -mishandeling afgaan. De Dierenbescherming vraagt ook aan de regering om strengere regels en wetten te maken om de dieren te beschermen, zoals wetten over proefdieren.

Weetjes

  • De chip is niet te zien vanaf de buitenkant en gaat een dierenleven lang mee.
  • Ook bij katten die niet buiten komen is het goed om ze te laten chippen, je weet maar nooit wat er kan gebeuren.
  • Een pasgeboren pup moet voordat hij 7 weken oud is verplicht gechipt worden in Nederland.

Meer informatie

Hier vind je nog veel meer informatie voor je spreekbeurt:

Wat kun jij doen?

Vraag aan je ouders of jouw huisdieren gechipt zijn en leg uit waarom het belangrijk is om je dieren te laten chippen.

Quiz

Maak een mooie quiz voor op het digibord of schrijf de vragen op het schoolbord. Laat je klasgenoten de antwoorden op een blaadje schrijven met hun naam erboven. Dan kun je bij het nakijken van de antwoorden zien welke klasgenoten goed hebben opgelet bij de spreekbeurt!

  • Hoe groot is een chip ongeveer?

    Ongeveer even groot als een rijstkorrel.

  • Hoelang gaat een chip mee?

    Een dierenleven lang.

  • Welke dieren, naast honden, katten, paarden en paardachtigen kun je nog meer laten chippen? (noem er in elk geval drie)

    Koikarpers, papegaaien, fretten, slangen en schildpadden.

  • Waarom is chippen zo belangrijk?

    Als een huisdier kwijtraakt kan via de chip en het registratienummer het baasje altijd gevonden worden.

  • Is het chippen voor ezels verplicht?

    Ja, want een ezel is een paardachtige en daarvoor is het chippen verplicht.

Meer over dit onderwerp