Spreekbeurt over dieren in de zomer

Lekker, zomer!

Niet alle dieren vinden de zomer fijn. Sommige dieren kunnen slecht tegen de warmte. Gelukkig is daar altijd wel wat aan te doen!

Honden

Als het warm is, kun je een hond zien hijgen. Honden kunnen hun warmte alleen kwijt door te hijgen. En alleen in hun voetzooltjes hebben ze zweetklieren. Ze kunnen dus niet een lekker potje zweten zoals wij. Het is bij warm weer daarom altijd belangrijk dat een hond in de schaduw kan liggen en dat hij vers drinkwater heeft. Het is niet slim om iets actiefs te doen met de hond, zoals een lange wandeling of fietstocht. Ook belangrijk: een hond mag met warm weer nooit, maar dan ook echt nooit, achterblijven in de auto. Zelfs als de auto in de schaduw staat en het raam open is, kan het al fataal zijn voor de hond. Binnen 10 minuten kan de temperatuur in de auto namelijk ongelooflijk stijgen.

Zorg bij warm weer altijd dat je hond in de schaduw kan liggen.

Water!

Houdt een hond van zwemmen? Dan kunnen baasjes lekker met hun hond gaan zwemmen! Een watergevecht in de achtertuin is ook leuk. Er zijn voor honden ook speciale koelteproducten, zoals een koeltematje of een koeltehalsband. Sommige honden kauwen hierop, dat is dan weer niet de bedoeling.

Zonnebrandcrème!

Honden met een dunne vacht kunnen gauw verbranden. Baasjes kunnen plekken met weinig vacht daarom het beste insmeren met zonnebrandcrème.

Op vakantie

In de zomer gaan veel mensen op vakantie, leuk! Gaat jouw huisdier ook weleens mee? Baasjes moeten van tevoren altijd goed uitzoeken of het huisdier wel welkom is in het vakantieland. Het dier moet sowieso ingeënt zijn en een paspoort hebben. Mensen die hun huisdier meenemen, moeten opletten dat hij vaak genoeg kan plassen en drinken. En dat hij tijdens de reis lekker kan zitten en liggen.


Vers drinkwater is extra belangrijk als het buiten warm is.

Dieren die beter thuis kunnen blijven

Niet alle dieren gaan graag mee op vakantie. Voor huisdieren zoals katten, kleine knagers, vogels en reptielen is het beter om thuis te blijven. Baasjes moeten dan wel op tijd oppas regelen.

Konijnen

Konijnen kunnen slecht tegen warmte. Ze zijn van nature gewend om in een koel hol onder de grond te zitten. Vanaf 24 graden krijgen ze het eigenlijk al te warm. Een konijnenhok mag daarom niet in de zon staan. Als het echt heet is, kunnen baasjes koelelementen met een theedoek eromheen gewikkeld (anders knaagt het konijn het koelelement kapot) in het hok leggen. Een buitenhok kan ook gekoeld worden door er een nat wit laken overheen te leggen. Dan moet er wel worden opgelet of de doek niet te heet wordt in de zon.

Boenen, boenen en nog eens boenen!

Bij warm weer overlijden konijnen vaak door de huidmadenziekte. Een groene vleesvlieg legt dan eitjes in uitwerpselen of in een vies ruikende konijnenvacht. Uit de eitjes komen maden, deze maden vergiftigen het bloed van konijnen. Als een konijn met deze ziekte niet snel genoeg naar de dierenarts wordt gebracht, kan hij binnen twee dagen doodgaan. Baasjes moeten het hok daarom extra schoon houden.

Knaagdieren

Ook knaagdieren zoals cavia's, hamsters en ratten kunnen het flink warm krijgen. Ook hun hok mag niet in de zon staan (ook al staat het binnen). Koude stenen en koude flessen (eventueel omwikkeld in een doek) kunnen het hok koelen. Als het hok een plastic bodembak heeft, kunnen er koelelementen onder de bak geplaatst worden.

Zorg dat je knaagdier het niet te warm krijgt en houd het hok koel.

Katten

Katten zoeken vaak zelf een lekker koel plekje als ze het te warm krijgen. Een kat moet wel naar binnen kunnen of in de schaduw kunnen liggen. Er moet ook altijd een bakje vers drinkwater staan.

Zorg dat een kat beschut kan liggen als het buiten warm is.

Vogels

Een vogelkooi mag nooit in de zon staan. Sommige vogeltjes vinden het heerlijk om te badderen. Een badje is dan een goed idee. Als het echt warm is, is het slim een hangende kooi op de grond te zetten, omdat warmte stijgt. De kooi moet natuurlijk wel veilig staan. Honden en katten kunnen een gevaar vormen. Vaak kan een buitenvolière of kippenhok ook wel wat extra schaduw gebruiken. Dat kan simpelweg geregeld worden met een nat wit laken (dat niet te heet moet worden) of een parasol.

Laat een vogelkooi nooit in de zon staan.

Terrarium en aquarium

In een terrarium of een aquarium is het vaak warmer dan in huis of buiten. Daarom wordt het hier niet zo snel te warm. Toch is het belangrijk dat de bak in de schaduw staat en dat het baasje de temperatuur goed in de gaten houdt.

Houd je aquarium buiten de zon.

Paarden, schapen, geiten en andere weidedieren

Dieren die buiten in de wei staan, vinden het ook fijn om een plekje in de schaduw te hebben. Ze moeten ook altijd vers drinkwater hebben. Een schaap kan geschoren worden, dat maakt het minder warm. Paardrijden is niet zo’n goed idee met heet weer.

Vers drinkwater en een plek in de schaduw zijn in de zomer belangrijk voor weidedieren.

Huisdier oververhit?

Wat als een huisdier nu oververhit raakt? Wanneer weet je dat het zo is? Als een huisdier heet aanvoelt, de ademhaling snel gaat, hij nergens zin in heeft, bijna niet meer wil eten en de slijmvliezen rood zijn, is hij oververhit. Honden gaan vaak braken en vogels zitten met hun veren gespreid en hun snavel open.

Help, wat nu?

Het huisdier moet zo snel mogelijk naar een koele plek met vers drinkwater gebracht worden. Honden, katten, konijnen en knaagdieren kunnen een beetje nat gemaakt worden. Dat water moet niet ijskoud zijn, want dan is het temperatuurverschil te groot en kan het dier in shock raken. Wat water sprenkelen over de kop, oren, hals en poten kan al goed werken. Gaat het hierna nog niet goed? Dan moet het huisdier zo snel mogelijk naar de dierenarts. Wat doet de Dierenbescherming voor dieren in de zomer? In de zomerperiode vertelt de Dierenbescherming aan mensen hoe ze voor hun huisdier kunnen zorgen als het warm is. Veel mensen weten bijvoorbeeld niet dat het gevaarlijk is om een hond in de auto te laten, al is het maar heel even. In de zomer vangt de Dierenbescherming ook veel dieren op in de dierenasielen. Sommige dieren worden door hun baasje achtergelaten, omdat ze bijvoorbeeld op vakantie willen. Ook zitten de dierenasielen in de zomer bomvol met jonge poesjes.

Water sprenkelen over de kop, oren, hals en poten helpt als een dier het te warm heeft.

De Dierenbescherming

Er leven veel dieren in Nederland. Dieren in de natuur, zoals vogels en vissen, maar ook huisdieren. Daarnaast houden we dieren voor hun vlees, eieren of de melk. Helaas gaat het niet altijd goed met de dieren. De Dierenbescherming is een organisatie die zich inzet voor alle dieren die hulp nodig hebben. Hiervoor heeft de Dierenbescherming bijvoorbeeld dierenasielen en rijden onze dierenambulances het hele land rond. Ook houden onze inspecteurs dieren goed in de gaten. De Dierenbescherming vraagt ook aan de regering om strengere regels en wetten te maken om de dieren te beschermen, zoals wetten over proefdieren.

Weetjes

 • Leuk eendjes voeren in het mooie zomerweer? Brood is te vet en te zout voor eenden. Je kunt ze beter kippenkorrels met wat graan erbij geven.
 • Ook voor katten en andere dieren is het gevaarlijk om te lang in een auto te zitten. Laat dus nooit je huisdier achter in de auto!
 • Als je op vakantie gaat kun je je huisdier ook naar een dierenpension brengen. Let er wel op dat het een pension met een ‘bewijs van vakbekwaamheid’ is en dat het pension een keurmerk van Stichting Dierbaar heeft.

Meer informatie

Hier vind je nog veel meer informatie voor je spreekbeurt.

Quiz

Maak een mooie quiz voor op het digibord of schrijf de vragen op het schoolbord. Laat je klasgenoten de antwoorden op een blaadje schrijven met hun naam erboven. Dan kun je bij het nakijken van de antwoorden zien welke klasgenoten goed hebben opgelet bij de spreekbeurt!

 • Waarom hijgen honden extra veel als het warm is?

  Honden kunnen alleen hun warmte kwijt door te hijgen.

 • Vanaf hoeveel graden krijgt een konijn het te warm?

  Vanaf 24 graden krijgt een konijn het al te warm.

 • Waarom moet je een konijnenhok extra schoon houden in de zomer?

  Omdat een konijn anders de huidmadenziekte kan krijgen. Hier kan een konijn zelfs aan overlijden.

 • Hoe kan je in een kippenhok schaduw maken?

  Door een parasol voor het hok te zetten, of een nat, wit laken voor het hok te hangen.

 • Waarom kun je beter niet midden op een warme dag paardrijden?

  Omdat het dan te warm is.

Meer over dit onderwerp