Spreekbeurt over goudvissen

De goudvis is de bekendste vis die de mens als huisdier houdt.

De goudvis is familie van de karper. Oorspronkelijk komt de goudvis uit China. In Nederland leeft de goudvis vaak in een aquarium of vijver. Het liefst leeft hij met meerdere goudvissen bij elkaar, want de goudvis is een groepsdier. Ze kunnen wel 20 jaar oud worden, in het wild worden goudvissen zelfs 25 jaar. Een goudvis is rond van vorm en oranje tot rood van kleur.

Vroeger hadden goudvissen een kleur die meer op goud leek en daar komt ook de naam van de vis vandaan. Er bestaan allerlei soorten goudvissen die zijn gekweekt uit ‘gewone’ ronde goudvissen. Zo zijn er bijvoorbeeld goudvissen met gekleurde schubben, dubbele staarten, vlekken en lange vinnen.

Een goudvis als huisdier

Vissen zijn koudbloedig. Een goudvis is altijd net zo warm of koud als zijn omgeving. Warmbloedige dieren kunnen zelf de temperatuur van hun lichaam regelen, maar dit kan de vis niet. Daarom moeten mensen die een goudvis kopen het zakje altijd even in het aquarium laten staan, zodat de vis langzaam aan de temperatuur went. De goudvis wil iedere dag gevoerd worden en verstopt zich graag tussen de waterplanten.

De goudvis is een echt groepsdier en leeft het liefst samen met anderen.

Gedrag

Goudvissen zijn zoetwatervissen. Ze kunnen zowel binnen in een aquarium als buiten in de vijver gehouden worden. Een gezonde goudvis is rond, niet te dik en zwemt actief rond. Als een vis ziek is, gaat hij op de bodem liggen of op zijn zij drijven. Een zieke vis kan beter in een aparte bak. De vis moet dan met een schepnet uit het water gehaald worden, zodat hij niet beschadigt.
Een goudvis ademt met zijn kieuwen. Met de kieuwen haalt de vis zuurstof uit het water.

Verzorging

Een goudvis mag nooit in een ronde vissenkom! De vissenkom heeft een smalle bovenkant en te weinig water, waardoor een goudvis te weinig zuurstof uit het water kan halen. Ook kan de goudvis niet ver genoeg zwemmen in een kom.

Een aquarium moet één keer in de twee weken verschoond. Na het verschonen is handen wassen belangrijk. Vissen kunnen namelijk ziektes hebben die mensen ook kunnen krijgen.

Als een goudvis veel ruimte heeft, wordt hij groter. In een vijver kan de vis wel 40 centimeter lang worden.

Voeding

Goudvissen kunnen het beste één keer per dag speciaal goudvissenvoer eten. Ze moeten binnen een minuut alles kunnen opeten. Als vissen te veel eten krijgen, zakt het voer naar de bodem en vervuilt het aquarium. Daar kunnen ze ziek van worden. Bovendien kunnen goudvissen zich dood eten. Naast goudvisvlokken is het goed als goudvissen ook watervlooien, muggenlarven of kleine wormpjes eten. Dat is gezond voor ze!

Een goudvis mag niet in een ronde vissenkom, dat is slecht voor de vis.

Gekweekt

Er zijn verschillende soorten goudvissen. Deze goudvissen zijn gekweekt uit de ‘normale’ goudvis. De Dierenbescherming vindt dit niet goed. Goudvissen worden zo gekweekt dat mensen ze mooier vinden. De ‘hemelkijker’ heeft bijvoorbeeld ogen die naar boven staan en heeft geen rugvin. Hierdoor blijft de vis moeilijk in evenwicht en zwemt hij moeilijker.

De Dierenbescherming

Er leven veel dieren in Nederland. Dieren in de natuur, zoals vogels en vissen, maar ook huisdieren. Daarnaast houden we dieren voor hun vlees, eieren of de melk.

Helaas gaat het niet altijd goed met de dieren. De Dierenbescherming is een organisatie die zich inzet voor alle dieren in Nederland die hulp nodig hebben. Hiervoor heeft de Dierenbescherming bijvoorbeeld dierenasielen en rijden onze dierenambulances het hele land rond. En onze inspecteurs houden dieren goed in de gaten. De Dierenbescherming vraagt ook aan de regering om strengere regels en wetten te maken om de dieren te beschermen, zoals wetten over proefdieren.

Weetjes

 • De oudste goudvis ooit werd 49 jaar.
 • Goudvissen werden 4.000 jaar geleden al in China gekweekt.
 • Mensen moeten een goudvis niet met hun handen vastpakken, want dan beschadigen zijn schubben!
 • Goudvissen kunnen onder ijs leven als alleen het bovenste laagje van de vijver is bevroren. Er moeten wel luchtgaatjes in het ijs gemaakt worden.
 • Vroeger leken goudvissen wel van echt goud!
Pak een goudvis niet met je handen vast want dan beschadig je de schubben.

Meer informatie

Hier kun je nog meer informatie vinden:

Quiz

Maak een mooie quiz voor op het digibord of schrijf de vragen op het schoolbord. Laat je klasgenoten de antwoorden op een blaadje schrijven met hun naam erboven. Dan kun je bij het nakijken van de antwoorden zien welke klasgenoten goed hebben opgelet bij de spreekbeurt!

 • Hoe oud kan een goudvis ongeveer worden?

  Ongeveer 20 jaar oud.

 • Wat eet een goudvis?

  Droogvoer voor vissen, waterplanten, muggenlarven en watervlooien.

 • Stel dat je met je handen het aquariumwater hebt aangeraakt, wat moet je dan doen?

  Je handen wassen.

 • Hoe vaak moet een goudvis per dag te eten krijgen?

  Één keer per dag.

 • Waarom houdt een goudvis niet van een ronde kom?

  Omdat ze niet ver genoeg kunnen zwemmen en omdat vissen te weinig zuurstof krijgen in een ronde kom.

 • Wat betekent het gezegde ‘Hij voelt zich als een vis in het water?’

  ‘Hij heeft het naar z’n zin.’

Meer over dit onderwerp