Spreekbeurt over grasparkieten

De grasparkiet is een papegaaiachtige kleine vogel. Grasparkieten komen oorspronkelijk uit Australië. Ze leven daar in enorme groepen van soms wel 25.000 vogels.

Parkieten zijn er in allerlei vrolijke kleuren. Ze praten met elkaar door speciale geluidjes te maken. Een mannetjesparkiet noem je een man en een vrouwtjesparkiet heet een pop. Grasparkietjes kunnen wel 15 tot 20 jaar oud worden.

Een parkiet als huisdier

Grasparkieten zijn exotische vogels en daarom eigenlijk niet geschikt als huisdier. Ze hebben veel vliegruimte nodig. Wil iemand toch een parkiet? Dan kunnen ze het beste in een volière gehouden worden. Een volière is een groot vogelhuis dat, net als een kippenren, in de achtertuin geplaatst kan zijn. Parkieten zitten graag met meerdere bij elkaar, omdat ze in het wild in grote groepen leven. Ze spelen en spetteren graag in een waterbadje. Parkieten hebben veel beweging nodig. Een parkiet die nog niet tam is, mag niet zomaar rondvliegen. Dan kan de vogel zich bezeren of wegvliegen!

Parkieten zijn sociale vogels die graag samen met anderen leven.

Grasparkiet

Er zijn een heleboel soorten parkieten. De bekendste soort is de grasparkiet. Grasparkieten leven in het wild in Australië en hebben een groen met geel verenpak. Als huisdier zijn de grasparkieten er in allerlei kleuren. Soms kun je aan de kleur van de neusdop zien of het een mannetje of vrouwtje is. Mannetjes hebben een blauwe neusdop en vrouwen een bruine neusdop.

Verzorging

Parkieten zitten graag op een lichte plek, maar niet vol in de zon. Wel houden ze van een warme en vochtige omgeving. Parkieten vinden het dan ook fijn om te kunnen badderen. Op de bodem van het buitenverblijf kan metselzand liggen. De parkietkuikens krijgen nadat ze zeven dagen oud zijn een ring om hun pootje. Op deze ring staat een aantal getallen die aangeven hoe oud de vogel is en wie de kweker is. De vogel houdt de ring zijn hele leven om. Vogels zonder pootring kunnen uit het wild gestolen worden/zijn.

Parkieten houden van licht, maar zitten niet graag pal in de zon.

Voeding

Parkieten vinden groenten, vruchten en noten lekker. Ook eet een parkiet graag fruitboomtakken. Bij de dierenspeciaalzaak kunnen baasjes pellets kopen. Dit zijn staafjes waar alle voedingstoffen in zitten die de parkiet nodig heeft. Het voer en drinkwater moeten iedere dag ververst worden.

Gedrag

Parkieten zijn slimme vogels. Ze vinden uitdaging leuk en willen daarom genoeg speeltjes hebben. Als de vogel ziek is of het koud heeft, gaat hij bol zitten. Dan zet de parkiet al zijn veren op waardoor hij er een stuk dikker uit ziet.

Als huisdier zijn de grasparkieten er in allerlei kleuren.

De Dierenbescherming

Er leven veel dieren in Nederland. Dieren in de natuur, zoals vogels en vissen, maar ook huisdieren. Daarnaast houden we dieren voor hun vlees, eieren of de melk.
Helaas gaat het niet altijd goed met de dieren. De Dierenbescherming is een organisatie die zich inzet voor alle dieren in Nederland die hulp nodig hebben. Hiervoor heeft de Dierenbescherming bijvoorbeeld dierenasielen (waar ook parkieten verblijven) en rijden onze dierenambulances het hele land rond. En onze inspecteurs houden de gezondheid van dieren goed in de gaten. De Dierenbescherming vraagt ook aan de regering om strengere regels en wetten te maken om de dieren te beschermen, zoals wetten over proefdieren.

Weetjes

  • Parkieten hebben vaak een spiegeltje, zodat ze denken dat er nog een parkiet in hun kooi zit. Ze willen namelijk graag samen zijn. Zonder vriendje worden ze ongelukkig en agressief. De Dierenbescherming vindt een spiegeltje geen goede oplossing voor dit probleem.
  • Een vrouwtjesparkiet eet de schaal van de eieren op waar de jongeren zijn uitgekomen, ze voert dit aan de jonkies.
  • Parkieten kunnen ziektes krijgen die mensen ook kunnen hebben. Je moet daarom goed handen wassen als je bij een parkiet bent geweest.
  • De valkparkiet heeft een verwarrende naam. Dit is namelijk een kaketoeachtige.
  • Parkieten ontsnappen vaak. Hierdoor leven er in Nederland groepen parkieten in het wild.



Extra informatie

Wil je meer informatie? Lees deze webpagina’s:

Quiz

Maak een mooie quiz voor op het digibord of schrijf de vragen op het schoolbord.
Laat je klasgenoten de antwoorden op een blaadje schrijven met hun naam erboven. Dan kun je bij het nakijken van de antwoorden zien welke klasgenoten goed hebben opgelet bij de spreekbeurt!

  • Welke kleuren heeft de (Australische) grasparkiet in het wild?

    Groen en geel.

  • Waarom is het zielig om een parkiet alleen te houden?

    Dan wordt de parkiet eenzaam. Het is een groepsdier en zit niet graag alleen.

  • Hoe kun je zien of het een mannetje of een vrouwtje is?

    Dat kun je soms aan de neusdop van de vogel zien.

  • Wat eten parkieten graag?

    Zaden, groenten en vruchten.

  • Waarom moet je altijd je handen wassen als je met de parkiet bezig bent geweest?

    Omdat een parkiet ziektes bij zich kan hebben, waar mensen ook ziek van kunnen worden.

Meer over dit onderwerp