Spreekbeurt over honden

De hond is het alleroudste huisdier van de mens. Al duizenden jaren worden honden gebruikt bij bewaking, de jacht, als herdershond en als trekdier. De hond heeft tegenwoordig werk als politiehond, blindengeleidehond, jachthond en reddingshond, maar de meeste honden zijn huisdieren die gehouden worden voor de gezelligheid.

Een mannetjeshond is een reu, een vrouwtjeshond een teef en een babyhondje heet een puppy. Honden stammen af van wolven en worden gemiddeld tussen de acht en vijftien jaar oud (afhankelijk van de grootte en het ras van de hond). Honden hebben hele goede oren en kunnen zelfs hoge geluiden horen die mensen niet kunnen horen. Ook ruiken ze wel 10.000 tot 100.000 keer beter dan mensen en horen ze 40 keer beter!

Wat heeft een hond nodig?

Honden zijn afhankelijk van hun baasje en kosten daardoor redelijk wat tijd (wat voor hondeneigenaren geen enkel probleem is). Honden hebben verschillende spulletjes nodig, zoals een hondenmand, etensbakken, borstels, speeltjes, een riem, hondenvoer, poepzakjes en een hondentandenborstel. Honden moeten minstens vier keer per dag worden uitgelaten op vaste tijden.

Honden spelen graag samen.

Puppy’s moeten vaker en korter worden uitgelaten. Puppy’s mogen altijd pas bij hun moeder worden weggehaald als ze minstens zeven weken oud zijn.

Hoe voed je een hond op?

Honden kunnen verschillende dingen leren, zoals zitten, liggen, komen en blijven. Ze leren dit het beste als ze nog jong zijn, maar ook later kunnen ze nog van alles leren. Wanneer een hond in het begin allerlei dingen doet die later niet meer mogen, raakt hij in de war. Het is daarom slim om honden een puppy- of hondencursus te laten doen. Bij een hondenschool zoals de Gehoorzame Huishond-school van de Dierenbescherming wordt de hond op een speelse manier goed opgevoed.

Honden kunnen van alles leren.

Waarom je hond socialiseren?

Het is voor honden belangrijk dat ze van jongs af aan met andere honden in contact komen. Als puppy’s alleen mensen zien, leren ze niet goed met andere honden omgaan. Ze kunnen zich dan later vals gedragen richting andere honden en lopen een grotere kans om gebeten te worden.

Kunnen honden zweten?

Honden zweten alleen onder hun pootjes. Daarmee geeft een hond met iedere stap zijn geur af. Door te hijgen raken ze ook warmte kwijt. Daarom hijgen honden soms zelfs als ze rustig op de grond liggen. Omdat een hond niet goed tegen warmte kan, mag hij nooit achterblijven in een auto. De auto wordt tijdens warm weer veel te warm en dat kan fatale gevolgen hebben.

Wat betekent het als een hond op zijn rug ligt?

Honden hebben een gevoelige buik. Er groeit geen haar op en daardoor is de buik kwetsbaar. Als een hond zijn buik laat zien, vertrouwt hij diegene of is hij onderdanig. In een gevecht gaat een van de twee honden vaak op zijn rug liggen om zich over te geven.

Kun je alle honden aaien?

Wil je een vreemde hond aaien? Wees altijd voorzichtig, niet alle honden houden van vreemde mensen. Ziet de hond er wel aardig uit, aai dan nooit met je vlakke hand over z’n bol. Laat de hond eerst voorzichtig aan je hand snuffelen en aai hem dan eventueel onder z’n kin. Anders kom je dominant over en dat kan bedreigend zijn voor een hond.

Wat eet een hond?

Honden eten hondenbrokken. Deze harde brokken houden hun gebit gezond. Er zijn veel verschillende hondenrassen en voor deze verschillende rassen is ook verschillend voer verkrijgbaar. Een hond mag absoluut geen chocola, ontbijtkoek of druiven. Dat is giftig voor honden! Je kunt honden wel af en toe verwennen met een speciaal hondensnoepje. Een hond heeft vers drinkwater nodig. Met warm weer drinken honden extra veel.

Hoe verzorg je een hond?

Een hond moet meerdere keren per dag worden uitgelaten. Honden vinden het fijn om aandacht te krijgen en geborsteld te worden. Regelmatig moet de hond voor controle naar de dierenarts. Een hond wil graag zijn eigen plaats in huis hebben. Net als jij je eigen kamer hebt, is de mand of bench de eigen plek van de hond.

Hoeveel honden zitten er in het dierenasiel?

In Nederland worden ieder jaar meer dan 10.000 honden in de dierenasielen opgevangen. Daarvan zitten er ruim 4000 in de asielen van de Dierenbescherming. In de asielen worden de honden goed verzorgd, maar het liefst heeft iedere hond zijn eigen thuis.

Een hond hijgt om warmte kwijt te raken.

Mensen die een hond uit het asiel adopteren, kunnen kiezen uit verschillende typen honden. Jong, oud, een bepaald ras of een kruising, met lang of kort haar, klein of groot. Mensen die een hond willen, moeten daar van tevoren goed over nadenken. Op ikzoekbaas.nl staan alle honden die in de Dierenbeschermingsasielen verblijven.

Honden willen graag aandacht: samen spelen, knuffelen en wandelen.

Dieren in Nederland

Er leven veel dieren in Nederland. Dieren in de natuur, zoals vogels en vissen, maar ook huisdieren. Daarnaast houden we dieren voor hun vlees, eieren of de melk.

Wat doet de Dierenbescherming?

Helaas gaat het niet altijd goed met de dieren. De Dierenbescherming is een organisatie die zich inzet voor alle dieren in Nederland die hulp nodig hebben. Hiervoor heeft de Dierenbescherming bijvoorbeeld dierenasielen en rijden onze dierenambulances het hele land rond. En onze inspecteurs houden de gezondheid van dieren goed in de gaten. De Dierenbescherming vraagt ook aan de regering om strengere regels en wetten te maken om de dieren te beschermen, zoals wetten over proefdieren.

Weetjes

 • Pasgeboren puppy’s zijn de eerste tien dagen doof en blind.
 • Honden grommen om zichzelf te beschermen in gevaarlijke situaties.
 • De labrador is al jaren het populairste hondenras van Nederland.
 • Sommige honden stoppen niet met eten als ze al genoeg hebben gehad. Dan worden de brokken omgezet in lichaamsvet.
 • Sommige honden gaan janken als ze hoge tonen in een liedje horen.
Honden zijn dol op spelen met een bal.

Meer informatie

Hier vind je nog meer informatie over honden:

Quiz

Maak een mooie quiz voor op het digibord of schrijf de vragen op het schoolbord. Laat je klasgenoten de antwoorden op een blaadje schrijven met hun naam erboven. Dan kun je bij het nakijken van de antwoorden zien welke klasgenoten goed hebben opgelet bij de spreekbeurt!

 • Hoe oud wordt een hond ongeveer?


  Gemiddeld tussen de acht en vijftien jaar oud.

 • Wat moet je een hond nooit te eten geven?

  Chocola, ontbijtkoek of druiven, want dat is giftig voor ze.

 • Hoeveel honden komen er per jaar in het dierenasiel terecht?

  Ruim 10.000.

 • Wat moet je nooit doen als je een vreemde hond wilt aaien?

  Met je vlakke hand in één keer naar de kop van de hond.

 • Hoe vaak moet een hond uitgelaten worden?

  Een volwassen hond minimaal vier keer per dag en een pup vaker.

 • Wat betekent het gezegde: Daar lusten de honden geen brood van.

  Dat is schandalig.

Meer over dit onderwerp