Spreekbeurt over katten

In Nederland leven een heleboel katten. Ruim één op de vijf families heeft één of meerdere katten thuis.

Katten zijn populaire huisdieren. De huiskat stamt af van de Afrikaanse wilde kat. Een mannetjeskat noemen we een kater en een kater leeft gemiddeld 13 tot 15 jaar. Een vrouwtjeskat noemen we een poes, een poes wordt meestal 2 jaar ouder dan een kater. Babykatjes noemen we kittens.

Een babykat wordt een kitten genoemd.

Wanneer mag een kat naar buiten?

Een kat die in een nieuw huis komt, heeft even de tijd nodig om zich thuis te voelen. Om die reden wordt er aangeraden een kat in elk geval zes weken binnen te houden. Anders komt hij misschien niet meer thuis. Sommige katten komen helemaal niet buiten, dat zijn binnenkatten.

Waar doet een kat zijn behoeften?

Een kat in huis doet zijn behoeften op de kattenbak. Hij heeft van zijn moeder geleerd hoe de kattenbak werkt.

Kun je een kat iets leren?

Een kat leer je geen kunstjes zoals een hond. Je kunt ze niet leren zitten of liggen op commando. Een kat kan wel leren wat wel en wat niet mag, zoals: geen planten opeten, niet in de gordijnen klimmen of aan de vloerbedekking krabben. Katten kunnen hun nagels scherp houden aan een krabpaal. Dat mag wel.

Hoe verzorg je een kat?

De ene kat heeft meer verzorging nodig dan de andere. Zo moeten langharige katten eenmaal per dag geborsteld, terwijl kortharige katten prima hun eigen vacht kunnen verzorgen. Katten kunnen het beste ieder jaar gecontroleerd worden door de dierenarts. De dierenarts kijkt dan naar het gewicht van de kat, de oren, het gebit, het hart en andere gezondheidskenmerken. Katten die buiten komen, hebben vaker last van vlooien en daarom moeten katten ook regelmatig ontvlooid (en ontwormd) worden. De dierenarts geeft hier altijd advies over.

Wat doe je met een kat als je op vakantie gaat?

Een kat kan wel 15 jaar worden en al die tijd moet er goed voor gezorgd worden. Als de baas op vakantie gaat, moet iemand anders voor de kat zorgen. Daar kunnen bijvoorbeeld de buren of een dierenpension (soort hotel voor dieren) bij helpen. De kat blijft het liefste thuis, want in zijn eigen omgeving voelt hij zich het prettigst.

Een kat kun je heel goed leren wat wel en wat niet mag.

Wat eet een kat?

Katten zijn vleeseters. Ze eten vooral vlees en vis. Huiskatten eten over het algemeen brokjes en kattenvoer uit blik. Brokjes zijn goed voor hun tanden. Katten die af en toe extra verwend worden, krijgen ook kattensnoepjes.
Goed drinken is voor een kat belangrijk, er moet daarom altijd vers drinkwater staan. Het is niet goed om rauw vlees of rauwe vis aan katten te geven. Ze kunnen hier ziek van worden. Gewone koemelk is ook niet goed voor katten. Daar krijgen ze diarree van. Maar speciale kattenmelk vinden veel katten heerlijk.

Hoe communiceert een kat?

Aan de oren van een kat kun je aflezen hoe hij zich voelt. Wanneer een kat zijn oren opsteekt, let hij op. Als hij zijn oren naar achteren draait, is hij geërgerd en als hij zijn oren in zijn nek legt, is hij bang. Ook aan de stand van zijn staart kun je zien hoe de kat zich voelt. Als de kat zijn staart overeind houdt, groet hij andere katten of mensen. Als de kat zijn staart iets omlaag houdt is hij tevreden en ontspannen. Als een kat bang is, hangt zijn staart naar beneden. De staart is heel belangrijk voor een kat, hiermee houdt hij zichzelf in evenwicht bij het klimmen en springen. Katten vinden het vaak niet prettig om aangestaard te worden. Ze zien dit als een bedreiging. Knipperen met de ogen helpt daartegen.

Zorg dat er altijd vers drinkwater in een bakje klaarstaat voor je kat.

Hoeveel katten zitten er in het dierenasiel?

Per jaar komen er tienduizenden katten in de dierenasielen terecht. De katten worden goed verzorgd, maar het liefst willen ze natuurlijk een eigen thuis. In het dierenasiel zijn verschillende soorten katten te vinden. Oude of jonge katten, langharige of kortharige katten, binnen- of buitenkatten, katten die samen met honden kunnen of katten die juist een hekel aan honden hebben en noem maar op. Iedere kat heeft zijn eigen karakter. De ene kat is aanhankelijk en zit graag op de schoot en de andere kat beleeft liever avonturen en haalt graag kattenkwaad uit. De Dierenbescherming beschikt over meer dan dertig dierenasielen. Katten die in de Dierenbeschermingsasielen verblijven zijn te vinden op www.ikzoekbaas.nl.

Waarom je kat chippen?

Katteneigenaren doen er goed aan hun kat te laten chippen. De dierenarts plaatst de chip, die zo groot is als een rijstkorrel, in het lijf. Die handeling is zo gedaan en de kat voelt daar bijna niets van. In die chip staan de naam en het adres van de kat. Met een speciaal afleesapparaat kan men deze katgegevens achterhalen. Handig voor als baasjes hun kat kwijt zijn of als de kat verdwaald is. Zo kan de kat makkelijk worden teruggebracht naar zijn baasje.

Een kat chippen is snel gebeurd en de kat voelt daar bijna niets van.

Dieren in Nederland

Er leven veel dieren (zoals katten) in Nederland. Dieren in de natuur, zoals vogels en vissen, maar ook huisdieren. Daarnaast houden we dieren voor hun vlees, eieren of de melk.

Wat doet de Dierenbescherming verder?

Helaas gaat het niet altijd goed met de dieren. De Dierenbescherming is een organisatie die zich inzet voor alle dieren in Nederland die hulp nodig hebben. Hiervoor heeft de Dierenbescherming bijvoorbeeld dierenasielen en rijden onze dierenambulances het hele land rond. En onze inspecteurs houden de gezondheid van dieren goed in de gaten. De Dierenbescherming vraagt ook aan de regering om strengere regels en wetten te maken om de dieren te beschermen, zoals wetten over proefdieren.

Weetjes over katten

 • Katten kunnen per jaar wel twee nestjes kittens krijgen. Daardoor bestaan er veel zwerfkatten en zitten de dierenasielen jaarlijks overvol. Het is dus slim een kat op tijd te laten steriliseren en castreren.
 • Sommige mensen die aan de voet van de Etna (vulkaan in Italië) wonen, hebben een kat om te waarschuwen als er een vulkaanuitbarsting op komst is.
 • Een kat merkt hoe het baasje zich voelt. Als je zenuwachtig bent, voelt en ruikt de kat dit en kan hij zelf ook in paniek raken.
 • In Engeland brengt een zwarte kat geluk en een witte kat ongeluk.
 • Het tam maken van de wilde kat vond waarschijnlijk 4000 jaar geleden plaats.
 • Als een kat eet, houdt hij zijn snorharen naar achteren. Zo worden ze niet vies.
 • Katten kunnen dromen.


Katten kunnen per jaar wel twee nestjes kittens krijgen.


Extra informatie

Hier vind je nog wat extra informatie over katten:

Quiz

Maak een mooie quiz voor op het digibord of schrijf de vragen op het schoolbord. Laat je klasgenoten de antwoorden op een blaadje schrijven met hun naam erboven. Dan kun je bij het nakijken van de antwoorden zien welke klasgenoten goed hebben opgelet bij je spreekbeurt!

 • Hoe oud wordt een kater gemiddeld?

  Ongeveer 13 tot 15 jaar.

 • Wat kan een kat beter niet eten?

  Rauw vlees of rauwe vis.

 • Waarom kun je een kat beter geen koemelk geven?

  Daar krijgt hij diarree van.

 • Wat doen de oren van een kat als hij bang is?

  De oren gaan plat staan.

 • Waarom krijgen katten een chip?

  Zodat de kat altijd kan worden teruggebracht naar zijn baasje als hij verdwaald is.

 • Wat betekent het gezegde: ‘Als de kat van huis is, dansen de muizen op tafel’?

  Zonder toezicht doet iedereen wat hij wil.

Meer over dit onderwerp