Misschien is het ook altijd al wel jouw grootste droom geweest: een hond in huis! Of misschien heb je zelf al lang een hond. Dat kan een rashond zijn of een ‘vuilnisbakkie’ (mix van rassen). Mensen die voor het eerst een hond nemen, moeten zich daar goed in verdiepen. Hebben ze er genoeg tijd, geld en ruimte voor? Welke hond past goed bij de familie?

Een hond als huisdier
Een hond is een huisdier dat nogal wat aandacht nodig heeft! Zo vinden de meeste honden het niet leuk om vaak alleen thuis te zijn. Verder moet een hond minstens vier keer per dag uitgelaten worden, waarvan het liefst één echt lange, actieve wandeling.
Om een hond een fijn huisje te kunnen geven, moet het baasje een aantal spulletjes aanschaffen. Een riem, een halsband, een voer- en waterbakje, een mand en een bench bijvoorbeeld. De hond moet ook een keer per maand ontvlooid en één keer per drie maanden ontwormd worden. Die middeltjes tegen vlooien en wormen halen baasjes bij de dierenarts en die kosten natuurlijk ook geld. Daarnaast zal de hond af en toe vast eens een bezoekje moeten brengen aan de dierenarts. Dit kan voor een gewone standaardcontrole zijn of voor het geval hij ziek of gewond is. Verder eet de hond dagelijks brokken. Kortom, een hond kost geld.
Een hond kiezen
Al die leuke honden! Hoe weet iemand nu welke hond hij moet kiezen? Het karakter van de hond moet passen bij het karakter van het baasje. Als iemand zelf van rennen en spelen houdt, dan is het verstandig om een actieve hond te kiezen die gezellig meedoet. Iemand die rustiger (of ouder) is, kan beter een rustigere hond kiezen. Of misschien wil iemand graag een hond die steeds gezellig bij je komt liggen. Natuurlijk hebben alle familieleden hier ook een mening over. Zij gaan ook samenwonen met de hond! Naast het gedrag en karakter van de hond, speelt ook het uiterlijk van de hond een rol. Wil iemand een hond met flaporen en een lange, pluizige staart? Gaat de voorkeur naar een grote of juist kleine hond? De Dierenbescherming vindt het belangrijk dat aanstaande baasjes niet teveel aandacht vestigen op hoe ‘knap’ de hond is. De ‘binnenkant’ van de hond is veel en veel belangrijker! Met die wijze raad gaan we verder op onderzoek: kiest een nieuw baasje voor een mooie rashond of gaat hij toch voor dat ene grappige vuilnisbakkie?

Rashonden
In Nederland wordt in een overzicht bijgehouden welke honden er in ons land wonen en welke er bijkomen, zoals jonge puppy’s. Alleen de rashonden worden in dit overzicht opgenomen. Rashonden zijn honden die een bewijs hebben gekregen dat zij tot een bepaald hondenras behoren.
Zo’n bewijs noemen we een ‘certificaat’. Ieder hondenras heeft strenge regels die staan beschreven in de rasstandaard. Er kunnen bijvoorbeeld regels zijn bedacht over welke vachtkleur de hond mag hebben, over de lengte van de staart, de vorm van de oren en ga zo maar door! Alleen honden die de juiste kleur, staartlengte en vorm van de oren hebben, mogen tot dat specifieke ras gerekend worden. Alleen die honden krijgen een certificaat en komen in het overzicht te staan. Vaak worden die regels een beetje overdreven. Als in de rasstandaard bijvoorbeeld staat dat een korte staart verplicht is, dan zullen mensen een staart van 20 centimeter mooier vinden dan een staart van 25 centimeter. Bij het fokken zal hier vervolgens ook op gelet worden. Dit soort uiterlijke kenmerken heten overdreven of extreme uiterlijke kenmerken.
Gekozen, en dan?
Als het nieuwe baasje zeker weet wat voor soort hond hij wil, dan kan hij op zoek gaan! Een vuilnisbakkie adopteer je gemakkelijk bij een dierenasiel. Heeft het nieuwe baasje besloten een rashond te kopen? Dan gaat hij langs bij een fokker van het ras naar keuze. Ze moeten goed opletten dat ze een hond kopen bij een betrouwbare fokker. Zo’n fokker geeft informatie over de gezondheid van de pups en controleert of hond en toekomstig baasje inderdaad bij elkaar passen. De puppy’s mogen pas weg als ze zeven weken oud zijn en als ze goed gesocialiseerd zijn (gewend aan mensen en andere dieren). Slechte fokkers noemen we ook wel broodfokkers. Zij vinden geld verdienen belangrijker dan de gezondheid van hun honden. Ook op internet staan ontzettend veel oproepjes van onbetrouwbare fokkers. We waarschuwen iedereen: haal nooit een pupje bij een broodfokker! Dat geeft vooral veel verdriet voor zowel hond (die vaak ongezond is) als baas.

Hond met regels
Zoals je nu weet heeft een rashond heel wat regels waaraan hij moet voldoen. Mensen hebben deze regels ooit bedacht, omdat ze vonden dat een mooie hond er precies zo uit hoort te zien. Tegenwoordig vinden nog steeds veel mensen rashonden mooi, maar in werkelijkheid hebben rashonden veel last van die regels. De extreme uiterlijke kenmerken die in de regels beschreven staan, zorgen voor pijn en ongemak. Zoek bijvoorbeeld eens op Google een Franse buldog op. Die heb je vast weleens op straat zien lopen! Mensen vinden het mooi dat dit ras een erg platte snuit heeft, maar de honden hebben hierdoor moeite met ademhalen. Ze kunnen daardoor niet goed een lange wandeling maken, terwijl ze dit wel heel graag zouden willen. Zoek ook eens een Cavalier King Charles Spaniel op. Het hondje ziet er misschien schattig uit, maar het kopje van dit rashondje is zo klein, dat de hersenen er eigenlijk niet in passen. Hierdoor heeft een Cavalier bijna altijd hoofdpijn!
Geen enkele hond zou pijn moeten lijden door hoe hij eruitziet. De Dierenbescherming is daarom altijd voorzichtig met het ophemelen van rashonden, want die raskenmerken zijn niet altijd even fijn.
Vuilnisbakkies
‘Vuilnisbakkies’ zijn honden die niet bij een bepaald ras horen. Deze honden zijn vaak kruisingen tussen twee verschillende rassen, maar het kan ook zo zijn dat de ouders allebei vuilnisbakkies zijn. Deze honden worden ook wel een rasloze hond, een vuilnisbakkenras, een bastaard of een kruising genoemd. Vuilnisbakkies hebben geen overdreven uiterlijke kenmerken zoals rashonden. Hierdoor zijn ze over het algemeen veel gezonder dan echte rashonden. Ze zijn net zo lief, speels en aanhankelijk als rashonden en worden vaak zelfs ouder!
Ze zien er alleen anders uit. Geen één vuilnisbakkie is hetzelfde en dat is eigenlijk alleen maar leuk toch?!

Wat doet de Dierenbescherming voor honden?
Volgens de Dierenbescherming gaan gezondheid en welzijn van een hond boven alles! Een goede gezondheid is niet alleen veel fijner voor de hond zelf, ook de baas heeft veel meer plezier aan een gezonde hond. Dat scheelt namelijk een heleboel zorgen en dierenartskosten. De Dierenbescherming is daarom tegen het fokken van rasdieren die een minder goede gezondheid hebben als gevolg van hun uiterlijke kenmerken. Om dit te realiseren wil de Dierenbescherming dat er strenge regels worden gemaakt over het fokken van rashonden. Ook steunt de Dierenbescherming dierenasielen waarin honden worden opgevangen waarvan het baasje niet meer voor ze kan zorgen. Op www.ikzoekbaas.nl staan al deze honden (en andere asieldieren).
De Dierenbescherming
In Nederland leven ontzettend veel dieren. Denk aan dieren in de natuur, zoals vogels en vissen, maar er zijn ook veel huisdieren (zoals een hond dus). Daarnaast houden we dieren voor hun vlees, eieren of melk. Helaas gaat het niet altijd goed met deze dieren. De Dierenbescherming is een organisatie die zich inzet voor alle dieren in Nederland die hulp nodig hebben. Hiervoor heeft de Dierenbescherming bijvoorbeeld dierenasielen, dierenambulances en een inspectiedienst. Ook vraagt de Dierenbescherming aan de regering om strengere regels en wetten te maken om de dieren te beschermen, zoals wetten over proefdieren.

Weetjes
- De labrador is de rashond die het meest wordt gekozen in Nederland.
- In dierenasielen vind je rashonden en vuilnisbakkies. Dierenasielen vangen honden op waarvoor het baasje niet meer kan zorgen. Die asielen maken geen verschil tussen rashonden of vuilnisbakkies.
- Bij een fokker vind je alleen rashonden. Een fokker verkoopt altijd maar één hondenras.
- Heb jij een hond? Jij wilt je hond natuurlijk nooit meer kwijt! Laat hem daarom chippen. Via een chip kan een verdwaalde hond heel gemakkelijk terug worden gebracht naar de eigenaar. Heeft je hond al een chip? Supergoed!
- Gezondheidsproblemen vind je binnen de rassen van elke huisdiersoort. Ook rasdieren van katten, knaagdieren, konijnen, vissen, vogels, reptielen en amfibieën hebben last van een slechte gezondheid door hun gefokte uiterlijk.
- Veel mensen vinden een rashond erg mooi. Zo mooi, dat ze met hun hond meedoen aan een show. Op deze hondenshows worden de honden bekeken door een keurmeester. Als ze er precies zo uitzien als de regels van het ras voorschrijven, worden ze goedgekeurd en maken ze kans op een prijs. De winnaar krijgt een groot geldbedrag! In ons land wordt in Amsterdam ook ieder jaar zo’n hondenshow georganiseerd.

Links
Hier vind je nog veel meer informatie voor je spreekbeurt.
- Informatiepagina van de Dierenbescherming.
- Op de site van het LICG leer je een heleboel over honden(rassen).
- Wikipedia wijdt ook een pagina aan rashonden.
Videomateriaal
Misschien wil je tijdens je presentatie ook wel een videofragment laten zien?
- SchoolTV – Rashonden.