Werken in de opvang

Jaarlijks raken tienduizenden honden en katten hun thuis kwijt, omdat ze verdwalen, worden gedumpt of omdat er door omstandigheden niet meer voor ze kan worden gezorgd. Al deze dieren worden liefdevol opgevangen in een van onze opvangcentra.

Asielkat

Vrijwilliger worden bij de Dierenbescherming

Meer over vrijwilligerswerk

Wil jij een bijdrage leveren aan een diervriendelijke maatschappij waarin mens en dier in harmonie met elkaar leven? Word dan vrijwilliger bij de Dierenbescherming! Bekijk onze vacatures

Vacatures bij de dierenambulance

Bekijk de vacatures

We bieden de dieren tijdelijk onderdak. Ze krijgen extra medische verzorging als dat nodig is. Wat we voor deze dieren willen, is boven alles een nieuw thuis. In negen van de tien gevallen lukt dat snel.

Vrijwilligerswerk in een opvangcentrum

In onze opvangcentra werken, naast een aantal betaalde medewerkers, ook veel vrijwilligers: allemaal mensen met een groot hart voor dieren. Zij kunnen de dieren in de opvang net dat beetje extra aandacht en verzorging geven en dat is enorm belangrijk. Wil jij ook iets betekenen voor de asieldieren? Check hieronder de verschillende vrijwilligersfuncties.

Vacatures bij de Dierenbescherming

In onze opvangcentra zijn allerlei verschillende functies voor vrijwilligers:

 • Medewerker hondenafdeling

  Samen met collega-vrijwilligers zorg je ervoor dat de honden elke dag schone kennels, voerbakken en speelweides hebben. Ook laat je de honden spelen en houd je het speelveld schoon. Voor dit werk moet je affiniteit hebben met honden en niet vies zijn van een beetje hondenpoep. Wat is er nou mooier dan blije honden en kwispelende staarten?

 • Hondenwandelaar

  Ben je gek op honden en houd je bovendien van wandelen? Waarom dan niet wandelen met een hond uit het opvangcentrum, bijvoorbeeld op een vaste middag in de week. De honden vinden het geweldig!

 • Medewerker kattenafdeling

  Als kattenverzorger ben je voornamelijk bezig met het schoonmaken van de kattenverblijven. Een schoon verblijf is voor het welzijn van de dieren erg belangrijk. Daarnaast heb je tijd om de katten te verzorgen, extra aandacht te geven en met ze te spelen. Ben je gek op katten? Dan is dit een topklus voor jou!

 • Kattenknuffelaar

  Je kunt je ook aanmelden als kattenknuffelaar. Lekker spelen en kroelen met de katten. Dat beetje 'quality time' is extra fijn voor de dieren en geeft je zelf ook een goed gevoel.

 • Pleegopvang/ gastgezin voor poezen en kittens

  In het voorjaar en de zomerkomen er veel zwangere poezen en kittens binnen die hulp nodig hebben. Deze dieren worden tijdelijk ondergebracht in gastgezinnen, waar de kittens kunnen opgroeien tot vrolijke, sociale dieren. Lekker knuffelen met de dieren is dus belangrijk. Maar om ze rustig te laten opgroeien, is het ook wenselijk dat zij zich kunnen terugtrekken in een aparte kamer. Het asiel zorgt voor de materialen zoals voedingen kattenbakken en staat voor je klaar bij vragen of problemen. Gastgezin zijn is mooi en dankbaar werk maar ook intensief. Het kost enorm veel tijd, vooral als je flessenkittens hebt zonder moederpoes. Zij moeten om de 2 uur gevoed worden. Soms wordt er een kitten ziek of overlijdt er een poesje. Houd er ook rekening mee dat je weer afstand van de dieren moet doen als ze groot genoeg zijn om naar een nieuw baasje te gaan. Voor dit werk is het belangrijk om stevig in je schoenen te staan.

 • Medewerker konijnen en knaagdieren

  Sommige opvangcentra vangen konijnen en knaagdieren op. De hokken moeten schoongemaakt worden. Sommige konijnen moeten geborsteld worden, of even lekker geaaid. Natuurlijk vinden ze het ook fijn als ze lekker kunnen rondrennen in een ren, samen met een vriendje. Als konijnenliefhebber help jij hier graag aan mee.

 • Baliemedewerker

  Een dierenasiel is een plek waar veel mensen naartoe komen, bijvoorbeeld om een dier te adopteren of om informatie te vragen. De eerste kennismaking met het dierenasiel vindt plaats bij de receptie. De baliemedewerker is dus het visitekaartje van het asiel. Als baliemedewerker moet je representatief zijn. Verder houd je ervan om mensen (telefonisch) te woord te staan en vind je het heerlijk om allerlei zaken te regelen. Herken je jezelf hierin? Check dan of er bij jou in de buurt een vacature is voor baliemedewerker.

 • Tuinman/ vrouw

  Behalve de dieren, heeft ook tuin van het opvangcentrum zorg nodig. Heb je groene vingers en vind je het leuk om onkruid te wieden, heggen te snoeien of gras te maaien? Dat is deze functie op je lijf geschreven.

 • Facilitair medewerker- klusjesman/vrouw

  Als facilitair medewerker zorg je ervoor dat het pand er tip-top uitziet. Je ruimt op, repareert dingen die kapot zijn en doet andere voorkomende klusjes. Dit is een echte functie voor de handige Harrie of Harriët.

Vrijwilliger worden voor een opvangcentrum?

Wij hebben veel leuke functies. Check op onze vacaturepagina om te zien welke functies er in jouw buurt zijn.