Over de ledenraad

Ledenraad 2021 t/m 2023 - landelijke leden

foto ledenraad

Peter van der Voort

 • Zeegse
 • Gepensioneerd arts

Ik ben als vrijwilliger vele jaren betrokken bij de Dierenbescherming, onder meer als bestuurslid in Assen. Ook ben ik gastgezin voor het asiel en vang verweesde, gedumpte en/of gewonde kittens/katten op. Als inwoner van de gemeente met de grootste paardenmarkt van Europa probeer ik door het benaderen van raadsleden en het gemeentebestuur verbeteringen door te voeren. Nu ben ik sinds 3 jaar lid van de ledenraad; ik zou dat graag verlengen. Ik vind het boeiend werk en meen een waardevolle bijdrage te leveren aan de doelstellingen.


foto ledenraad

Elles de Jong

 • Maarssen
 • Risk manager

Ruim 10 jaar geleden liep ik stage bij dierentehuis Alkmaar. Een prachtige ervaring waarbij ik dier én mens blij gemaakt heb. Sindsdien ligt de Dierenbescherming mij nauw aan het hart en heb ik met veel plezier verschillende vrijwilligersfuncties en betaalde functies uitgevoerd. Ik heb brede kennis van huisdieren en ik ben afgestudeerd in communicatie en bedrijfsvoering voor een non-profit instelling (HBO opleiding Diermanagement). Ook mijn ervaring in het deelnemen aan besturen en raden wil ik inzetten voor de Ledenraad. Hierdoor kan ik bijdragen aan het doorvoeren van verbeteringen in dierenwelzijn en aan de continuïteit van de organisatie. En om vertegenwoordiger te kunnen zijn van een grote groep leden, die niet altijd weten dat zij gedeeltelijk inspraak hebben.


foto ledenraad

Suzanne Merkx

 • Rosmalen
 • Juridisch medewerker

Per 31 december eindigt mijn ruim 15-jarig dienstverband bij de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID). Met hart en ziel was ik beleidsmedewerker (met een agrarische achtergrond) en later jurist voor ons goede doel. Als werknemer werd het tijd voor een volgende stap - griffier bij de meervoudige strafkamer – maar privé wil ik zeker geen afscheid nemen van de Dierenbescherming. Vanuit mijn passie voor dieren(welzijn) was ik eerder bestuurder van een afdeling, lid van de KidsForAnimals werkgroep en afdelingsinspecteur. Graag zou ik de gelegenheid krijgen de leden van de Dierenbescherming te vertegenwoordigen. Ik zal van harte mijn best doen om vanuit dierenwelzijnsoogpunt - mede op basis van mijn kennis en ervaring - input te leveren op strategische én inhoudelijke onderwerpen van de Dierenbescherming.


foto ledenraad

Britt van der Deen

 • Rotterdam
 • Coördinator sales

Al lang geleden bleek dat mijn passie voor dieren groot is. Als jong meisje ging ik jarenlang in het weekend op pad met onze dierenarts om te helpen waar mogelijk. Dit vak was mijn roeping. Helaas ben ik 3 keer uitgeloot voor diergeneeskunde, wat mij heeft doen besluiten een andere weg te bewandelen. Aangezien mijn passie voor het dierenwelzijn nooit is verdwenen, wist ik dat het weer op mijn pad zou komen. Mijn toegevoegde waarde zie ik in mijn sales en management ervaring, opgedaan als sales coördinator in de zorg. Deze zet ik graag in om te schakelen en onderhandelen met verschillende partijen in het belang van dier, mens en milieu. Ik kan niet wachten om samen met gelijkgestemden, waarbij een ieder zijn eigen expertise inzet, te strijden voor een beter dierenwelzijn.


foto ledenraad

Els van der Tempel -Kloosterman

 • Terherne
 • Gepensioneerd fiscaal jurist

Ik ben werkzaam geweest als fiscaal jurist, maar sinds 2018 gepensioneerd. Ik heb altijd veel affiniteit gehad met dieren en hun welzijn. Om die reden sponsor ik bijvoorbeeld al jaren de Dierenbescherming. Nu ik wat meer tijd beschikbaar heb zou ik echter ook wel graag iets meer willen doen en vandaar dat ik mij graag verkiesbaar stel voor de ledenraad van de Dierenbescherming.


foto ledenraad

Arjan Beumer

 • Haarlem

Als vrijwilliger bij de Dierenambulance Haarlem en omstreken ben ik 10 jaar een paar dagen per week actief geweest als chauffeur. Sinds 2,5 jaar heb ik een Duitse dog en die vergt veel aandacht waardoor ik mij niet meer kan inzetten als chauffeur. Ik ben echter zeer positief over de organisatie en heb verstand van zaken. Ik wil me graag inzetten als ledenraadslid en ervaringsdeskundige!


foto ledenraad

Colette Hoogeveen

 • Vlaardingen
 • Service Line Leader

Mijn hart voor dieren uit zich onder andere in mijn eerdere vrijwilligerswerk bij een dierenopvangcentrum van de Dierenbescherming en mijn huidige lidmaatschap van de ledenraad. Met een nieuwe termijn wil ik graag een bijdrage blijven leveren aan de ontwikkeling van het beleid. Door mijn werkervaring heb ik ruime ervaring met beleidsvraagstukken, de implementatie daarvan en het omgaan met diverse belanghebbenden op verschillende niveaus. Ook is samenwerken en samen een doel nastreven belangrijk in mijn werk. Verder heb ik een duidelijke mening over maatschappelijke ontwikkelingen op het gebied van dierenwelzijn. Ik denk daarom dat ik met deze achtergrond, mijn liefde voor dieren en mijn ervaring als lid van de Ledenraad een waardevolle bijdrage kan blijven leveren in de ledenraad.


foto ledenraad

Corrie van Schaik

 • Enkhuizen
 • Ass. veredelaar

Op velerlei vlak zet ik mij al jaren in om dieren(leed) onder de aandacht te brengen. Activiteiten van praktisch bezig zijn (voorlichting geven op scholen) tot meedenken, uitstippelen en vormgeven van beleid (bestuurslid Wakker Dier, eerste ledenraad DB). Ik heb ervaren hoe functioneel de raad kan optreden als intermediair tussen de leden en beleidmakers. Ik wil graag met mijn expertise voor een tweede periode de ledenraad komen versterken en mij met name richten op de ‘verborgen’ dieren.


foto ledenraad

Menno de Wit

 • Zwaag
 • Fiscalist, senior adviseur

Mensen een duurzame invulling laten geven aan het welzijn, de gezondheid en de integriteit van ieder dier; het ideaal van de Dierenbescherming waar ik voor 100% achter sta. Graag draag ik als lid van de ledenraad bij aan de verwezenlijking van dit doel. Al van jongs af aan heb ik een groot hart voor dieren en zet ik me graag voor ze in. Als wijkvoorlichter heb ik vrijwilligerswerk gedaan bij de Dierenbescherming en heb ik ervaren met hoeveel enthousiasme, passie en doorzettingsvermogen de vrijwilligers aan de slag gaan. Ik ben als fiscalist werkzaam bij een ministerie. Met mijn financiële en juridische kennis, werklust en enthousiasme wil ik bijdragen aan de ledenraad en de verdere ontwikkeling van de Dierenbescherming. Daarnaast zet ik me graag in voor een of twee commissies van de ledenraad.


foto ledenraad

Joost Kokje

 • Oegstgeest
 • Advocaat

Van kinds af aan ben ik opgegroeid met dieren. Als gevolg hiervan heb ik mij altijd verbonden gevoeld met dierenwelzijn en heb ik mij daar tot een bepaald niveau voor willen en kunnen inzetten. Het lidmaatschap van uw ledenraad is voor mij een nieuwe, mooie stap om iets te doen voor die dieren waarmee wij dagelijks leven. Met mijn werkervaring als advocaat meen ik een goede bijdrage te kunnen leveren aan de bestuurlijke en juridische kant van de ledenraad.


foto ledenraad

Donata Kwakkel

 • Nieuw-Vennep
 • Operationeel- en verandermanager

Ik ben al een jaar of 25 lid van de Dierenbescherming. Mijn trigger om te reageren is dat ik nog meer wil bijdragen aan het dierenwelzijn in Nederland. Als ik zie hoeveel leed er nog is, dan breekt mijn hart. Mijn hele leven heb ik honden en mijn enige verbeterpunt is dat ik ze teveel verwen. Als manager Food & Agri bij de Rabobank zie ik veel mooie innovaties om de leefomgeving voor insecten, vogels en dergelijke in de tuin- en landbouw te verbeteren. Ook de boerderijdieren een beter leven geven staat hoog in het vaandel. Ik heb erg veel zin om deel te nemen aan de ledenraad van de Dierenbescherming.

Liesbeth Bakker

 • Berghem
 • Praktijkmanager

Ik voel me al jarenlang betrokken bij de Dierenbescherming. Als kind ging ik met mijn moeder mee collecteren en later werd ik vrijwilliger bij de lokale dierenbescherming en daarna in de Ledenraad. Mijn passie ligt bij de natuur en dieren. Dierenwelzijn is een belangrijk thema waar ik me graag voor inzet. Ik vind het een eer om de leden van de Dierenbescherming te vertegenwoordigen in de Ledenraad. Ik kijk er naar uit om met een team van welgestelden te buigen over het dierenwelzijn thema’s. Helaas is het werk van de dierenbescherming nog steeds hard nodig.

Rob Linders

 • Oosterhout
 • HR Business Consultant

De Dierenbescherming is een prachtige organisatie om het welzijn van dieren te beschermen en te verbeteren. Met mijn langjarige bestuurlijke ervaring, hoop ik mijn persoonlijke bijdrage te kunnen leveren in met name het in stand houden en bestendigen van de organisatie rondom de Dierenbescherming.


Ledenraad 2021 t/m 2023 - provinciale leden

foto ledenraad

Drenthe

Monique Visser

 • Uffelte
 • Senior controller

Ik wil graag nog een termijn dóór omdat ik heb ervaren dat de ledenraad er écht toe doet. De nieuwe strategische koers is tot stand gekomen door met elkaar in gesprek te gaan over dierenwelzijn en wat dat voor eenieder betekent. Met deze strategische koers zijn we op weg naar een vanzelfsprekend diervriendelijk Nederland. Een kwestie van lange adem, maar wat een mooi doel! In de ledenraad kun je voor alle dieren héél veel betekenen. Graag help ik daar weer bij.


foto ledenraad

Friesland

Joanna Bos

 • Easterlittens
 • Zelfstandig interim Professional, spreker en coach

Als zelfstandig interim professional op het gebied van inkoop- en contractmanagement bied ik een unieke combinatie van kennis, ervaring en persoonlijke eigenschappen om op een mensgerichte manier en op basis van respect en vertrouwen tot concrete resultaten te komen. Door mijn zakelijke en persoonlijke achtergrond ben ik ervan overtuigd een positieve bijdrage te leveren aan de strategische doelen om dierenwelzijn te bevorderen in Nederland. Hiernaast houd ik van dieren en hecht daardoor een groot belang aan het welzijn van deze kwetsbare wezens die zelf geen stem hebben. Gezien het steeds bekender worden van allerlei misstanden wil ik graag meewerken aan het terugdringen of liever voorkomen van dierenleed. Ik woon met twee herplaatsers, een Engelse en Franse Bulldog en vijvervissen in het mooiste dorp van Friesland.


foto ledenraad

Groningen

Mechteld van Duin

 • Groningen
 • Juridisch adviseur

Dieren kunnen niet voor zichzelf opkomen en hebben daarom gedreven mensen nodig die dat voor hen doen. Ik denk dat ik één van die mensen ben. Het idee om rechten te gaan studeren is mede ontstaan toen ik als kind een documentaire keek over beren die met ringen in hun neus voor publiek moesten dansen. De onrechtvaardigheid en onmacht troen mij. Op het gebied van dierenwelzijn is, mede dankzij de Dierenbescherming, al veel verbeterd. Toch is het gat tussen wat nu is en wat moet zijn nog veel te groot. Ik werk als jurist voor overheden en ben vijf jaren gemeenteraadslid geweest in Groningen. Met deze ervaring wil mij graag inhoudelijk inzetten voor dieren. Ik zie in deze vacature dé mogelijkheid om dat te doen.


foto ledenraad

Noord-Brabant

Lisette van Kemenade

 • Tilburg
 • Informatie architect

Dieren hebben, helaas, onze hulp nodig. Gezelschapsdieren, landbouwdieren, dieren in de vrije natuur. De dierenbescherming zet zich voor deze dieren in. Al 15 jaar doe ik daaraan mee, de laatste 11 jaar als lid van de werkgroep verwilderde zwerfkatten. Met onze zwerfkattengroep regio Tilburg vangen we zwerfkatten en –kittens voor sterilisatie/castratie en indien mogelijk socialisatie, zodat het probleem van verwilderde zwerfkatten in ieder geval niet groter wordt. Dit doen we in samenwerking met dierenopvang organisaties en burgers die zich om deze dieren bekommeren, zodat er elk jaar minder katten op straat worden geboren. Als lid van de Ledenraad hoop ik verder aan de verbetering van dierenwelzijn bij te dragen, door de belangen van dieren en de vrijwilligers die zich voor hen inzetten te behartigen.


foto ledenraad

Noord-Holland

Wendy van Vliet

 • Hoofddorp
 • Kwartiermaker/ projectmanager

Zolang diervriendelijkheid in een welvarend land als Nederland nog niet vanzelfsprekend is, blij het werk van de Dierenbescherming onmisbaar. Van kleins af aan ben ik een vaandeldrager voor dierenwelzijn. Een sterke intrinsieke motivatie maakt dat ik me inzet voor een wereld die meer in balans is, in mijn werk en als vrijwilliger. Een plek in de ledenraad beschouw ik als een extra kans om deze drijfveer in te zetten voor een beter leven van alle dieren.


foto ledenraad

Overijssel

Ariane Kamerman

 • Hardenberg
 • Medewerker educatie en PR

Mijn hart gaat uit naar dieren. Helaas hebben ze zelf geen stem, die moeten wij zijn. Ik ben al ik weet niet hoe lang lid van de Dierenbescherming (DB). Van 1998 t/m 2010 heb ik in lokale besturen gezeten. Hoofdzakelijk heb ik daarin de rol van penningmeester vervuld. In mijn bestuurstijd heb ik veel meegemaakt: op bestuurlijk, maar ook op lokaal niveau. Na alle fusies zie ik dat de huidige zichtbaarheid van de DB kleiner is geworden, met name lokaal. Dat begroot mij. En ik zou hier graag iets aan doen. Ten tweede mis ik de aandacht voor het 'kleine' dierenleed, zoals een paard in de wei, een vis in een kom. Vroeger had je afdelingsinspecteurs, die op dit soort zaken afgingen. Ik wil hiermee zeker niet zeggen dat in het verleden alles beter was, maar van sommige dingen is het gewoon jammer dat ze er niet meer zijn.


foto ledenraad

Utrecht

Inge Wijnberg

 • Lage Vuursche
 • Veterinair specialist/ universitair docent

Vanuit mijn functie, met name als universitair docent, specialist en onderzoeker interne geneeskunde voor paarden op de Universiteit Utrecht heb ik helaas ervaring met vele facetten van dierenleed, uit onwetendheid, onwil of onverschilligheid veroorzaakt. Het is een uitdaging optimale keuzes te maken met als hoofddoel altijd te kiezen voor het welzijn van dieren, met oog voor de omstandigheden en mogelijkheden. Wat mij betreft zijn ego en eigenbelang altijd ondergeschikt aan zorgen voor optimale zorg voor gezondheid en welbevinden van dieren. Deze doelstelling haal je alleen als je goed kunt samenwerken en je kunt inleven in de mens achter het dier. Ik zou graag mijn achtergrond, kennis, ervaring en instelling ten dienste blijven stellen van de Dierenbescherming 2021 t/m 2023 als kandidaat voor de verkiezingen van de ledenraad. Er is helaas nog veel werk te doen.

foto ledenraad

Zeeland

Jolande Westdijk

 • Aardenburg
 • Assistent begeleider

Met veel plezier heb ik me de afgelopen jaren ingezet om mee te denken in de vormgeving van de vernieuwde organisatie van de dierenbescherming in Nederland. Het realiseren van landelijke dekking van opvang van dieren in nood onder auspiciën van de Dierenbescherming vind ik een belangrijk onderwerp. Een halt brengen aan zware mishandeling en verwaarlozing van huisdieren gaat mij zeer aan het hart. Ook ben ik heel blij met de landelijke campagnes van de Dierenbescherming

foto ledenraad

Flevoland

Sabine Swierstra

 • Den Haag
 • Secretaresse/financial assistant

Graag zou ik naast het financieel steunen van de Dierenbescherming, ook opnieuw als ledenraadslid in de praktijk een bijdrage aan de Dierenbescherming willen leveren. Ik draag deze organisatie namelijk een warm hart toe. Ik ben van mening dat de Dierenbescherming onmisbaar is en erg nuttig werk doet. Er is teveel dierenleed en er zijn teveel mensen die de andere kant opkijken of afwachten totdat iemand anders actie onderneemt. Dieren verdienen onze inzet en zijn helaas van mensen afhankelijk waar het hun bescherming betreft. Dierenleed dient voorkomen te worden en het is van belang dat misstanden aan de kaak gesteld worden, dat mensen bewust worden gemaakt van wat dieren vaak wordt aangedaan en hoe dit voorkomen kan worden.

Zuid-Holland

Jan Duyvesteyn

 • Den Haag
 • Ondernemer

Na een lange loopbaan in de internationale handel heb ik de laatste jaren ook tijd genomen voor lesgeven en gepoogd bij te dragen aan dierenwelzijn. Het geven van een stem aan dieren vind ik belangrijk. De Dierenbescherming is in mijn ogen een goed werkende en sympathieke organisatie die ik graag ondersteun. Ik heb al eerder mogen deelnemen aan de ledenraad en tot mijn vreugde actief kunnen bijdragen aan verbeteringen voor de dieren, met name in de vee-industrie. Ik hoop ook in deze ledenraad te kunnen meewerken aan concrete verbeteringen voor de dieren. Samen staan we sterk.

Utrecht

Bianca Mooi

 • Leusden
 • GZ-psycholoog

De relatie tussen mens en dier boeit me. Het is prachtig om te zien hoe mensen kunnen opbloeien, angsten overwinnen en plezier beleven door het contact met een dier. We gebruiken producten afkomstig van dieren en kunnen genieten als we ze spotten in de natuur. Helaas staat meestal nog steeds de behoefte van de mens centraal in de mens-dier-relatie en wordt er niet voldoende vanuit de behoefte en het gedrag van het dier geredeneerd. Of het nu om huisdieren, hobbydieren, dieren in de vee-industrie of wilde dieren gaat; ik draag graag bij om namens deze dieren een stem te laten horen die opkomt voor hun behoeften voor een beter dierenwelzijn.

Met mijn achtergrond hoop ik in de ledenraad een bijdrage te kunnen leveren aan de commissie communicatie.

Utrecht

Armelle van Helden

 • Utrecht
 • Data-analist

Van kinds af aan ben ik al een groot dierenvriend. Onze huisdieren komen altijd uit het dierenasiel. Sinds 3 jaar ben ik veganist en al vele jaren bezig met het tekenen van o.a. dierenwelzijnspetities wereldwijd. Nu heb ik de behoefte om ook dichterbij huis het welzijn van dieren in bijvoorbeeld de vleesindustrie en de broodfok te verbeteren. Hoe mooi zou het zijn om die successen dan ook verder uit te breiden samen met zusterorganisaties naar buiten de landsgrenzen.