Spreekbeurt - eekhoorn

Heb je weleens een eekhoorn in het echt gezien? Eekhoorns kun je herkennen aan hun roodbruine vacht en mooie grote pluimstaart. Ze hebben grappige puntige oortjes en grote kraalogen. De buik van eekhoorns is wit. In de winter wordt de vacht wat donkerder en grijzer. Volwassen eekhoorns wegen ongeveer 350 gram. Het lichaam van een eekhoorn is ongeveer 22 cm lang en de staart kan wel 20 cm lang worden! De grote staart gebruikt het diertje om in evenwicht te blijven als hij rent en grote sprongen maakt. Een eekhoorn kan 7 jaar oud worden. 

Eekhoorns hebben grappige puntige oortjes, grote kraalogen en een witte buik. 

Woonplaats

In Nederland komt de eekhoorn vooral voor in Drenthe, Overijssel, Utrecht, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg. Soms zie je hem ook in de duinen in Noord- en Zuid-Holland. Hij woont het liefst in het bos, maar ook in een park kan hij zich thuis voelen. Het belangrijkste is dat de eekhoorn een holletje en eten kan vinden.

Voedsel

De eekhoorn gaat meestal vroeg in de ochtend en aan het eind van de middag op zoek naar voedsel. Eekhoorns eten vooral eikels, dennenappels en noten. Die zoeken ze op de grond en in de bomen. Het ziet er grappig uit als de beestjes druk klimmen, dat kunnen ze heel goed! Paddenstoelen en rupsen vindt de eekhoorn ook lekker. Daarnaast eten eekhoorns jonge vogeltjes. Als er minder eten is, eten eekhoorns boomschors en bladeren. 

Vroeg in de ochtend en aan het eind van de middag gaat de eekhoorn meestal op zoek naar voedsel. 

Geen luilak

Veel mensen denken dat eekhoorns een winterslaap houden. Maar dat is niet zo. In de winter is hij wel minder actief, omdat er weinig eten te vinden is. Daarom eten eekhoorns in de herfst extra veel en verzamelen ze een wintervoorraad. Dat verstoppen ze in holle plekjes van bomen of ze begraven het. Omdat ze goed kunnen ruiken vinden ze het eten meestal weer terug.

Vijanden

De vos, roofvogels en de boommarter zijn vijanden van de eekhoorn. Die zien hem als een lekker hapje, maar ook mensen zijn gevaarlijk voor eekhoorns. Eekhoorns kunnen snel oversteken. Vaak gaat dit goed, maar soms worden ze toch aangereden door een auto. Dat loopt niet altijd goed af. 

Eekhoorns eten vooral eikels, dennenappels en noten. 

De paartijd

Twee keer per jaar gaan de mannetjes op zoek naar een vrouwtje. De paartijd is van december tot februari en nog een keer van mei tot juni. Tijdens deze periode woont het mannetje een tijdje bij een vrouwtje in een nest van takken in een boom. Zodra het vrouwtje zwanger is, vertrekt het mannetje weer en begint het vrouwtje met het bouwen van een kraamnest. Het kraamnest is een stuk steviger dan een normaal nest. Het moet namelijk het gewicht van een hele familie kunnen dragen. De moeder wil natuurlijk niet dat haar baby’s naar beneden vallen!

Familie eekhoorn

Na ongeveer zes weken krijgt de moeder haar kindjes. De nestjes kunnen uit twee tot zes kleine eekhoorntjes bestaan. Deze worden roze, kaal en met hun ogen dicht geboren. Na vier weken gaan eindelijk hun oogjes open. Ze drinken tien weken lang melk bij hun moeder en krijgen langzaamaan steeds meer haar. Vanaf het moment dat ze geen melk meer drinken, worden ze steeds zelfstandiger en gaan zelf op zoek naar eten. Na drie maanden kunnen ze helemaal voor zichzelf zorgen en worden ze uit het nest gejaagd. 

Na drie maanden in het nest kunnen jonge eekhoorns voor zichzelf zorgen. 

Geen huisdier

De eekhoorns die in Nederland leven, mogen niet als huisdier gehouden worden. Dat is verboden. De Dierenbescherming adviseert om ook geen andere soorten eekhoorns thuis te houden. Eekhoorns zien er wel schattig uit, maar het zijn geen knuffeldieren. Ze hebben veel ruimte nodig en ze zijn schuw. Het is voor een eekhoorn niet fijn om in een klein hokje te leven. Ze moeten kunnen klimmen.

Wat doet de Dierenbescherming voor de eekhoorn?

Als een eekhoorn ziek of gewond is, kan hij naar een opvangcentrum voor wilde dieren gebracht worden. Zodra de eekhoorn beter is, wordt hij weer vrij gelaten. De Dierenbescherming werkt samen met een aantal van dit soort opvangcentra.

De Dierenbescherming

Er leven veel dieren in Nederland. Dieren in de natuur, zoals vogels en vissen, maar ook huisdieren. Daarnaast houden we dieren voor hun vlees, eieren of de melk. Helaas gaat het niet altijd goed met de dieren. De Dierenbescherming is een organisatie die zich inzet voor alle dieren die hulp nodig hebben. Hiervoor heeft de Dierenbescherming bijvoorbeeld dierenasielen en rijden onze dierenambulances het hele land rond. Onze inspecteurs houden dieren goed in de gaten. De Dierenbescherming vraagt ook aan de regering om strengere regels en wetten te maken om de dieren te beschermen, zoals wetten over proefdieren. 

Als een eekhoorn ziek of gewond is, brengt de Dierenbescherming deze naar een opvangcentrum voor wilde dieren. 

Quiz

Maak een mooie quiz voor op het digibord of schrijf de vragen op het schoolbord. Laat je klasgenoten de antwoorden op een blaadje schrijven met hun naam erboven. Dan kun je bij het nakijken van de antwoorden zien welke klasgenoten goed hebben opgelet bij de spreekbeurt!

Vragen:

1. Hoe groot kan een eekhoorn worden?
2. Waar gebruikt de eekhoorn zijn staart voor?
3. Wat eet een eekhoorn?
4. Wat zijn de vijanden van de eekhoorn?
5. Waarom is een eekhoorn niet geschikt als huisdier?

Antwoorden:

1. Zijn lichaam is ongeveer 22 cm en zijn staart kan 20 cm lang worden.
2. Om in evenwicht te blijven als hij rent of sprongen maakt.
3. Eikels, dennenappels, noten, paddenstoelen, rupsen, jonge vogeltjes en soms boomschors en bladeren.
4. De vos, roofvogels en de boommarter. Ook het verkeer is gevaarlijk voor eekhoorns.
5. Hij houdt niet van knuffelen, is schuw en heeft veel ruimte nodig om te klimmen.

Een eekhoorn gebruikt zijn staart om in evenwicht te blijven als hij rent of sprongen maakt. 

Weetjes

  • Er bestaan ook “vliegende” eekhoorns. Deze kunnen niet echt vliegen, maar als ze hun poten met een vel ertussen spreiden dan zweven ze een stukje.
  • De tanden van eekhoorns groeien hun hele leven door. Ze slijten bij het knagen.
  • Eekhoorns stelen elkaars wintervoorraad niet.
  • Eekhoorns maken verschillende geluiden om elkaar te begroeten, te waarschuwen of om hun moeder te roepen.
  • Door een virusziekte is de eekhoorn in Nederland een stuk zeldzamer geworden.

Links

Hier vind je nog veel meer informatie voor je spreekbeurt: