Bij welke plantensoorten moet ik mijn paard/pony weghouden?
Bij meer dan je denkt! Wilde en semi-wilde paarden die natuurgebieden begrazen mijden instinctief giftige gewassen. Het instinct van paarden en pony's die relatief weinig weidegang krijgen is beduidend minder betrouwbaar. Dodelijk voor het dier zijn: diverse soorten nachtschade, zoals tomatenplanten en aardappel. Verder het blad van pruim, kers, perzik, abrikoos, fijnspar, beukenoot, grove den, jeneverbes, buxus, rododendron, lupine, vingerhoedskruid, taxus en gouden regen. Ook Jacobskruiskruid is zeer gevaarlijk. Als de bloemen bloeien, eten de dieren het niet want dan is het te bitter. Nadat het kruid is gerooid wordt het 'eetbaar' voor de dieren en levensgevaarlijk!
Worden paarden en/of pony's in jouw omgeving blootgesteld aan giftige gewassen? Bel dan het landelijke meldnummer 144.Hoeveel water heeft een paard/pony nodig?
Bij normale weersomstandigheden drinkt een paard ongeveer tussen de 30 en 50 liter water per dag. Dit is afhankelijk van de grootte van het dier. De waterbehoefte van een pony ligt rond de 25 liter per dag. Een paard of pony in de zomerwei drinkt minder, omdat het gras ook vocht bevat. Sommige mensen beweren dat landbouwhuisdieren in de winter hun dagelijkse hoeveelheid water uit sneeuw kunnen halen. Niets is minder waar. Een paard, bijvoorbeeld, drinkt op een zeer koude dag gemiddeld 25 liter water. Uit 5 liter sneeuw kan een paard 1 liter water smelten. Een paard zou dus al gauw 125 liter sneeuw moeten eten om aan zijn vochtbehoefte te voldoen! Los van het feit dat dit 'smelten' enorm veel energie vraagt, is het ondenkbaar. Dus ook in de winter dienen paarden en pony's gedrenkt te worden. Treft je een paard dat te weinig te drinken krijgt? Bel dan het landelijke meldnummer 144.
Kunnen paarden en pony's tegen hitte?
Ze kunnen zeer goed tegen de hitte. Het is ook niet wettelijk vereist dat paarden en pony's in de schaduw kunnen staan. Het verdient wel de voorkeur om het dier zelf een keuze te geven. Uiteraard is het van essentieel belang de dieren genoeg water te geven. Heb je toch de indruk dat een paard of pony in je omgeving grote problemen heeft met de hitte? Bel dan het landelijke meldnummer 144.
Kunnen paarden en pony's tegen kou?
Pony's en ruigbehaarde paarden zijn meestal goed bestand tegen een strenge vorst van min 10 graden Celsius of lager. Ook paarden die het hele jaar in de weide worden gehouden hebben een dikke wintervacht. Bij een straffe noord(oosten) wind wordt de gevoelstemperatuur van min 10 sneller bereikt. Het lichaam van de dieren koelt dan sneller af. De dieren moeten bij strenge kou beschutting kunnen vinden in de luwte van bouwsels of struiken. Pony's en paarden mogen bij strenge vorst in geen geval vast staan. Beschutting is niet wettelijk geregeld. We kunnen dat dus niet afdwingen. Pony's die onder normale wintercondities aan de stik staan moeten wel beschutting hebben. Dat kan ook een heg of struik zijn. Deze dieren kunnen zichzelf niet goed warm lopen omdat ze beperkt zijn in hun bewegingsvrijheid.
Bijvoedering (zoals hooi, kuilvoer, stro, pulp, bieten en maïs) is voor dieren die in de winterperiode buiten worden gehouden onontbeerlijk! Uiteraard hebben paarden en pony's ook in de winter genoeg water nodig. Als je een paard treft dat desondanks ernstige problemen heeft in de kou, bel dan met het landelijke meldnummer 144.Moeten paarden en pony's beschut staan?
Voor de huisvesting van paarden en pony's is in de Nederlandse wet niets geregeld. Ze mogen dus zonder beschutting buiten staan. Dit ziet de overheid niet als benadeling van het dierenwelzijn, tenzij er sprake is van extreme weersomstandigheden. Wij zien het liever anders. Het is ideaal voor paarden en pony's als aan de dieren zelf de keuze wordt gelaten om onbeschut of beschut (houtwal, afdak, stal) te staan. Denk je dat een paard of pony in je omgeving lijdt onder zijn leefomstandigheden? Bel dan het landelijke meldnummer 144.
Moeten paarden en pony's dagelijks beweging krijgen?
Paarden en pony's zouden iedere dag moeten kunnen bewegen. Als een paard of pony niet in de wei staat, zou het dier iedere dag minstens een paar uur beweging moeten krijgen. Bijvoorbeeld in de paddock of door er mee te rijden. Afwisseling is erg belangrijk. Beweging is zeer bevorderlijk voor het welzijn. Helaas is een eigenaar niet verplicht het dier dagelijks vrij te laten lopen en mag het dus 24 uur per dag op stal staan. Het is vrijwel onmogelijk om goed aan te tonen dat het welzijn van een paard of pony hiermee wordt geschaad. Heb je desondanks de indruk dat een paard of pony ernstig in zijn bewegingsvrijheid wordt beperkt? Bel dan het landelijke meldnummer 144.
Wat is hoefbevangenheid?
Hoefbevangenheid is een ontsteking in de hoefschoen. Het is een zeer pijnlijke aandoening veroorzaakt door een stofwisselingsprobleem. Suikers in het gras, maar ook het blijven staan aan de nageboorte kunnen acute hoefbevangenheid veroorzaken. Pony's, paarden maar ook runderen kunnen hoefbevangen raken. Er is tevens een chronische vorm, waarbij pony's regelmatig bevangen raken. De hoeven raken misvormd door vergroeiingen en het hoefbeentje -het onzichtbare, laatste kootje binnenin de hoef- kan zodanig kantelen dat het door de zool heen breekt. Euthanasie is dan noodzakelijk.
De prognose voor acuut en chronisch hoefbevangen dieren is matig tot slecht. In de acute fase is toediening van pijnstillers door een dierenarts en soms het openen van de hoefschoen noodzakelijk. Het is belangrijk hoefbevangen dieren zeer sober te voeren. Bij chronische hoefbevangenheid is ook het regelmatig bekappen van het dier door een ervaren hoefsmid noodzakelijk. Onderschat hoefbevangenheid niet! De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming stelt het vaak vast in een vergevorderd stadium waarin het dier niet meer te redden is. Heb je de indruk dat je een hoefbevangen dier hebt gezien? Bel dan het landelijke meldnummer 144.Wat voor voeding heeft een paard/pony nodig?
We kunnen voer voor paarden en pony's grofweg als volgt verdelen:
- krachtvoer, bestaat uit onder meer haver, gerst en maïs
- ruwvoer, zoals hooi en stro, voor een goede darmwerking en spijsvertering
- bijvoer, zoals zemelen, lijnzaad, wortelen of appels
Hoeveel voer u het dier moet geven, hoe vaak en in welke samenstelling, is helemaal afhankelijk van de leefwijze van het dier. Is het heel actief of juist niet? Staat het op stal of loopt het buiten? Daarom raden wij eigenaren aan een voedingsadvies te vragen aan een deskundige, bijvoorbeeld een paardendierenarts, een stalhouder of iemand die al lang succesvol paarden houdt.
Tref je paarden en/of pony's die te weinig of slechte voeding krijgen? Bel dan het landelijk meldnummer 144.