Positieflijst voor vogels

Roofvogels horen in de natuur, maar mensen mogen ze nu gewoon als huisdier houden. Op een positieflijst - ook wel huisdierenlijst genoemd - staat welke dieren we in huis mogen houden.

De Dierenbescherming grijpt ieder jaar zo'n 500 keer in bij noodgevallen met 'hobby'-vogels. Onze Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming haalde in 2019 nog 21 vogels uit een woning waaronder uilen, een raaf, buizerds en valken. Ze leefden onder erbarmelijke omstandigheden: in smerige te kleine verblijven, zonder schoon water of voer.

Langdurend proces

Helaas duurde het in beslag nemen van deze vogels een aantal weken, vanwege de duur van de juridische afwikkeling. Onze inspecteurs moeten een officieel dossier aanleggen, zorgafspraken maken met de eigenaar en controlebezoeken afleggen. Pas daarna mogen zij, in samenwerking met de Dierenpolitie en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), tot actie komen.

Positieflijst

We kunnen veel dierenleed tegengaan als er duidelijke, waterdichte regels worden opgesteld. Om precies te zijn: een positieflijst. Dit is een officiële lijst met dieren die je wél als huis- of hobbydier mag houden in Nederland, inclusief omschrijving van de speciale zorg die ze nodig hebben. Zo'n concrete, glasheldere lijst zal veel gevallen van verwaarlozing voorkomen. Onze inspecteurs kunnen dieren dan ook eerder uit hun benarde situatie redden.


Officiële lijst voor zoogdieren

Het goede nieuws is: er is een lijst voor zoogdieren. Daar hebben we de afgelopen 23 jaar voor gestreden en daar zijn we hartstikke blij mee. Maar... voor vogels geldt deze lijst nog niet. Ook niet voor reptielen, zoals schildpadden en leguanen, die we helaas ook vaak tegenkomen in schrijnende leefsituaties.

Strijden voor meer positieflijsten!

Kortom, die positieflijsten moeten er ook komen! En niet pas over 23 jaar. We blijven lobbyen en toewerken naar stap 2: regels voor het houden van vogels (en natuurlijk voor reptielen).

DE POSITIEFLIJST: DUBBELE BESCHERMING

1. Dierenleed stoppen: op de positieflijst staan alle dieren die als huis- of hobbydier gehouden mogen worden, eventueel onder speciale verzorgingsvoorwaarden. Houdt iemand een dier dat niet op de lijst staat of niet conform de richtlijnen wordt verzorgd? Dan mogen onze inspecteurs de dieren direct in beslag nemen. We kunnen dieren zo eerder redden.

2. Dierenleed voorkomen: bijzondere dieren hebben vaak speciale zorg nodig, zoals een grote ruimte, tropentemperatuur of speciaal voer. De positieflijst omschrijft deze zorg, zodat mensen vooraf kunnen weten waar ze aan beginnen. Daardoor zullen er naar verwachting minder dieren worden gekocht én minder gedumpt, omdat de zorg een stuk lastiger of kostbaarder blijkt.

Meer over dit onderwerp