Snavelpunt weggebrand

Verminkingen in de vee-industrie

Bij veel leghennen wordt het puntje van de snavel verwijderd. Dit heet ‘snavelkappen’. Dit wordt gedaan om verenpikken en kannibalisme tegen te gaan.

Snavelpunt weggebrand

In het puntje van de snavel zitten gevoelige zenuwuiteinden. Door deze te verwijderen wordt de snavel minder scherp en verdwijnt het gevoelige deel van de snavel. In Nederland wordt dit meteen op de geboortedag van de leghen gedaan met infrarood straling.

Waarom gebeurt dit nog?

Volgens de wet is snavelkappen bij legkippen al sinds 1996 verboden (Nederlandse Ingrepenbesluit van 1 september). Maar de overheid verleent sindsdien iedere 5 jaar ontheffing van dit verbod, omdat de legkippensector hier nog niet klaar voor zou zijn. Daar het gaat om een pijnvolle, stressvolle en onnodige ingreep, is de Dierenbescherming voor het verbieden van snavelkappen.

Het kan en moet anders: sluit je NU aan!

Met ingang van 1 januari 2017 is in Duitsland het snavelkappen bij legkippen verboden. Duitsland is de belangrijkste exportmarkt voor Nederlandse eieren. Omdat Duitse winkels alleen eieren willen verkopen van ongekapte kippen, is inmiddels 80% van de Nederlandse legkippenhouders al gestopt met snavelkappen. Laten we nu doorpakken, en ook de laatste boeren meekrijgen. Sluit je aan via het formulier op deze pagina en stop de verminkingen in de vee-industrie!

Kans op verbetering

Na lang wachten is onlangs duidelijk geworden dat minister Carola Schouten (Landbouw) aan het verbod op snavelkappen wil vasthouden voor leghennen. De sector heeft wederom om uitstel gevraagd, maar gelukkig gaat de bewindsvrouw daar niet in mee. Dat betekent dat dit het laatste jaar zou zijn waarin de snavels van leghennen mogen worden ‘behandeld’. Tenzij de Tweede Kamer roet in het eten gooit. Zij zullen naar verwachting nog debatteren over het besluit van de minister, dus we zijn er nog niet!

Wat doet de Dierenbescherming

Al vele jaren is een Stuurgroep pluimvee-ingrepen bezig met onderzoek naar het overbodig maken van de ingrepen. De Dierenbescherming doet dit samen met de pluimveesector, de overheid en ondersteunende wetenschappers.


Zo zijn er inmiddels kippen gefokt met een kalmer karakter. En hebben we geleerd dat we veren pikken kunnen voorkomen, bijvoorbeeld door graan te strooien, strobalen te plaatsen en pikstenen neer te leggen, maar ook door kippen in kleinere groepen houden.

Op basis van deze bevindingen en het onnodige dierenleed dat dit veroorzaakt zijn wij voor het verbieden van deze pijnlijke en stressvolle ingreep. Jij ook? Sluit je dan nu bij ons aan en stop de verminkingen!

Wat kun je zelf doen?

Help ons in de strijd tegen verminkingen in de veehouderij zoals de snavelkap! Sluit je bij ons aan, of steun ons direct met een gift! Natuurlijk is het ook altijd beter om wat minder eieren te eten. Daarnaast worden gelukkig niet alle kippen op dezelfde manier behandeld, op de eieren kun je goed zien waar deze vandaan komen. Bij drie sterren Beter Leven keurmerk is de snavelkap verboden.