Dierenarts in het asiel

Dierenarts Claire Laane is al 23 jaar nauw betrokken bij Dierenopvangcentrum Enschede, sinds 2013 werkt ze er in vaste dienst. Alle dieren die in het asiel terechtkomen, worden door haar nagekeken en behandeld.

De Dierenbescherming vangt jaarlijks duizenden honden op die zijn gedumpt, verwaarloosd of afgestaan. We doen er alles aan om deze dieren weer gezond te krijgen, zodat ze snel een geschikt thuis vinden.

Claire: “Jarenlang was ik een of twee keer per week bij het opvangcentrum om medische handelingen uit te voeren. Het maakte de afstand tot de dieren groot, té groot wat mij betreft. Nu ik in dienst van de Dierenbescherming werk en een praktijk en operatieruimte in het asiel heb, staan de dieren weer centraal, zoals het eigenlijk altijd zou moeten zijn.

"Ik zie hoe de dieren binnenkomen en zich ontwikkelen en spreek met de verzorgers en vrijwilligers. Dat is belangrijk, want hoe beter je de essentie van een dier weet te vatten, des te sneller en beter het geplaatst kan worden."


Ik onderzoek alle dieren die binnenkomen. Geef ze hun entingen en vaccinaties, en behandel eventuele gezondheidsproblemen. Ze kampen vaak met oorontsteking, een slecht gebit, huidontsteking, obesitas of juist ondergewicht. Ik kijk niet alleen naar de lichamelijke conditie, maar óók naar het dier zelf, want lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Bij mijn behandelingen werk ik volgens het principe fear free, waarbij je erop aanstuurt het dier minder stress te laten ervaren. Daar zijn verschillende manieren voor. We vouwen bijvoorbeeld een handdoek op, verstoppen daar brokjes in en leggen die op de behandeltafel. De hond is dan zo gefocust op het vinden van het voer, dat hij vanzelf minder nerveus wordt.

Met een dierenarts op de werkvloer kunnen dieren snel worden geholpen.

Sowieso zie je met stressmanagement meer effect van de verblijfsdagen voor de dieren in het asiel. Dierenarts zijn is een roeping. Ik vind het nog steeds het mooiste vak, en voel de passie altijd. Ik heb hiervoor gekozen omdat ik dieren wilde helpen, zij blijven altijd mijn drijfveer, maar ik ben de mensen erachter ook steeds meer gaan waarderen. De band die je met dieren opbouwt, is zó bijzonder. Soms komt er een ziek dier binnen dat steeds slechter wordt. Als zo’n dier dan uiteindelijk, tegen alle verwachtingen in, opknapt, is dat de mooiste beloning die we kunnen krijgen.”

Help ons met medische ondersteuning

Met een dierenarts op de werkvloer kunnen veel dieren snel worden geholpen. Wij willen graag deze zorg in ieder dierenasiel kunnen bieden. Dit kunnen we niet zonder jouw hulp!

Voor asieldieren

Elk jaar vangt de Dierenbescherming zo'n 25.000 dieren op in haar asielen. De Dierenbescherming doet er met haar asielwerk alles aan om deze dieren op te vangen en een tweede kans te geven. We doen dit graag, maar kunnen het niet zonder jouw hulp.

Lees meer over ons werk