26 verwaarloosde katten uit vervuilde woning gehaald

Uit een enorm vervuilde woning in Enschede zijn donderdag 26 verwaarloosde katten weggehaald. Medewerkers van het Dierenopvangcentrum Enschede zijn een dag lang bezig geweest met het vangen van de veelal erg wilde dieren. “Tot in de lades van de oven in de keuken werden katten aangetroffen”, aldus een inspecteur van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming. Samen met de dierenpolitie Enschede, de GGD en de woningbouwvereniging trad hij op tegen een 68-jarige vrouw die een teruggetrokken bestaan leidde.
26 verwaarloosde katten uit vervuilde woning gehaald
VangactieTot in de lades van de oven in de keuken werden wilde katten aangetroffen...

Veel van de katten zijn mager en behoorlijk ziek, hebben bloederige diarree en worden momenteel op een speciaal opvangadres verder onderzocht en verzorgd. “Erg triest dat dit voorkomt in Nederland; een uit de hand gelopen situatie waarin dier, maar ook mens de dupe zijn”, benadrukt onze inspecteur die regelmatig meemaakt dat dieren het slachtoffer zijn van eigenaren die om wat voor reden dan ook zélf in de problemen zijn gekomen.

Verdrietig

“Deze mevrouw is dan ook verdrietig over wat haar en haar dieren overkomt, maar ziet blijkbaar geen uitweg meer”. De eigenaresse betaalde keurig haar maandelijkse huur. Verwaarlozing ontstaat geleidelijk waardoor ingrijpen niet altijd meteen kan. Omdat de bewoonster niet had voldaan aan eerder opgelegde lasten onder bestuursdwang werd uiteindelijk besloten alle katten in de woning in bewaring te nemen. De vrouw is tijdelijk bij een kennis ondergebracht. Wanneer de herstelde katten voor herplaatsing in aanmerking komen is vooralsnog niet duidelijk.

Samenwerkende instantiesDe dierenpolitie werkt vaak samen met de Dierenbescherming. In deze zaak is een sociaal/maatschappelijk probleem en moeten we verder kijken dan puur de wet.