28 katten vrijgelaten na TNR-actie

Op een afgelegen boerderij in Leiden zijn maar liefst 28 katten vrijgelaten. De verwilderde dieren hadden stuk voor stuk een sterilisatie of castratie achter de rug en konden weer gaan genieten van hun vrijheid. Vliegensvlug of juist heel voorzichtig kwamen de katten uit hun reismand.
28 katten vrijgelaten na TNR-actie

Door het toepassen van de TNR-methode (Trap, Neuter and Return) kregen de verwilderde bengels de kans om in hun eigen leefomgeving terug te keren. De beste oplossing voor deze dieren, aangezien socialisatie niet meer mogelijk was.

Overlast op de boerderij
Medewerkers van de Dierenbescherming werden ruim een maand geleden getipt over een grote populatie wilde katten. De dieren zorgden voor overlast en de aantallen namen vlot toe. Met een groep vrijwilligers werden er vangkooien rondom de boerderij geplaatst. Dat ging echter niet zonder slag of stoot. Het heeft uiteindelijk vier weken geduurd voordat alle katten door het lekkers in de vangkooi waren verleid.

TNR-methode
Voor zwerfkattenproblemen binnen de bebouwde kom kan de TNR-methode worden ingezet. Hierbij worden zwerfkatten gevangen (Trap), gecastreerd of gesteriliseerd (Neuter) en weer teruggezet (Return). Teruggeplaatste dieren veroorzaken veel minder overlast omdat ze gecastreerd zijn (ze sproeien, vechten en krijsen dan niet meer en zijn rustiger). Ook stopt de groei van de populatie omdat de dieren onvruchtbaar zijn gemaakt. Uiteindelijk, mits instroom van nieuwe dieren beperkt wordt door voldoende voorlichting aan omwonenden over chippen en steriliseren, wordt de groep steeds kleiner en zal uiteindelijk door natuurlijk verloop uitsterven.Volwassen katten die korte tijd op straat hebben geleefd en nog redelijk tam zijn, kunnen worden geresocialiseerd, maar uitsluitend wanneer terugplaatsen of een andere leefomgeving niet mogelijk is. Dieren die ge(re)socialiseerd zijn, kunnen in een huiselijke omgeving worden geplaatst of op een boerderij, camping of recreatiepark. Met de inzet van TNR zullen minder kittens worden geboren. Maar als de draagkracht van het gebied niet verlaagd wordt, blijven er altijd nieuwe verwilderde katten bij komen.

Opvang
De zwerfkatten uit Leiden zijn allemaal opgevangen door de Dierenbescherming. In de opvang werden de dieren klaargemaakt voor de sterilisatie of castratie en konden ze ook weer bijkomen na de ingreep. Vrijwilligers waren dagelijks in touw om de katten in de gaten te houden en te voorzien van eten en drinken. Nu ze weer aangesterkt zijn, zullen ze zich prima kunnen redden in hun vertrouwde omgeving.