Adopteer een ex-proefdier

Wie nu de website www.ikzoekbaas.nl bezoekt, ziet dat er een tabblad bij is gekomen: ‘ex-proefdieren’. De Dierenbescherming stelt deze bemiddelingssite nu ook open voor onderzoeksinstituten die ervoor kiezen dieren die niet nodig zijn in experimenten te herplaatsen als huisdieren bij mensen thuis. Het gaat nu met name om ratten en muizen, diersoorten die veel gebruikt worden.
Adopteer een ex-proefdier

Beagles en andere lotgenoten

Stichting SHHH, een stichting die o.a. baasjes zoekt voor ex-laboratorium-Beagles, maakt al een paar jaar gebruik van Ik Zoek Baas. We zijn blij dat er meer mogelijkheden bijkomen om ex-proefdieren te kunnen herplaatsen naar een nieuw thuis. Zo maakt nu ook de UU (Universiteit Utrecht) gebruik van ons bemiddelingsplatform en staan er op dit moment ratjes en muizen op Ik Zoek Baas. Wij hopen dat de UU meerdere instanties en organisaties zal inspireren ex-proefdieren te herplaatsen naar nieuwe baasjes. In de Wet op de dierproeven staat dat laboratoria ernaar moeten streven dieren in leven te laten als ze niet gedood hoeven te worden. Daarom werkte de Dierenbescherming in 2016 mee aan een advies over herplaatsing. In de praktijk gebeurt dit nog maar mondjesmaat en op deze manier proberen we een handje te helpen.

proefdieren muizen

Gezonde huisdieren

Zijn deze ex-proefdieren dan wel gezond? Nieuwe baasjes hoeven zich geen zorgen te maken over de gezondheid van deze dieren. In principe staan er op Ik Zoek Baas alleen gezonde dieren die echt een tweede kans kunnen krijgen. Op zoek naar een huisdier? Wie weet kun jij een ex-proefdier een beter leven geven.

Tegen proefdieren

Hoewel de Dierenbescherming tegen dierproeven is, kunnen we er niet omheen dat die proeven er wel zijn en ze in wet- en regelgeving (die kijkt naar hoe veilig producten of medicijnen zijn voor mensen) wereldwijd zelfs verplicht zijn. Hoewel er steeds meer gewerkt wordt aan alternatieven, leidt de ontwikkeling daarvan helaas nog steeds niet tot kleinere aantallen dierproeven. De Dierenbescherming blijft lobbyen om het aantal dierproeven steeds minder te zien worden.