Beperken van de ganzenpopulatie in Amersfoort
De gemeente Amersfoort heeft de hulp ingeroepen van de Dierenbescherming om te kijken naar een diervriendelijke manier om het probleem van de huidige 'ganzenoverlast' van onder andere de Canadese gans in een aantal wijken aan te pakken.

Diervriendelijk nestbeheer
Hiervoor is een pilot gestart die gefinancierd wordt door Faunabeheereenheid Utrecht. Naast dat men overlast ervaart in de stad, veroorzaken ganzen ook schade aan gewassen in het buitengebied. Om dit te beperken wordt er geprobeerd om het aantal ganzen in de provincie Utrecht terug te brengen. Nestbeheer is één van de diervriendelijkere manieren om dit te doen.Eerder werden er al succesvolle pilots uitgevoerd in onder andere Rijswijk, door daar de ganzeneieren in te smeren met maiskiemolie. In de provincie Utrecht is hiervoor geen ontheffing en daarom is hier gekozen om een pilot te starten met het prikken van de ganzeneieren. Hiervoor werkt de Faunabeheereenheid Utrecht samen met de Dierenbescherming die ecoloog Peter van Poelgeest inschakelden om deze pilot uit te voeren.

Eieren prikken
Peter van Poelgeest gaat om de 14 dagen de nesten langs op de drie locaties in Amersfoort: Nieuwland park, Vathorst en Kattenbroek. Iedere keer worden de eieren geprikt en gemerkt, zodat goed inzichtelijk is of er weer nieuwe eieren zijn bijgekomen.Met een scherpe naald van 6 cm lang prikt hij een klein gaatje in het breedste gedeelte van het ei. Hierdoor stopt de embryonale groei en zal het niet uitkomen. De gans zal nog wel op het nest gaan broeden maar er komen geen jonge ganzen. Uiteindelijk worden alle eieren ook verwijderd. De ganzenpopulatie wordt op deze manier op een diervriendelijkere manier ingeperkt.
