Bijna 50 katten en 5 stinkdieren in zwaar vervuilde woning aangetroffen

Bij het binnengaan van de woning zagen de inspecteur en agent meteen al een aantal katten in konijnenhokken in de woonkamer staan. Konijnenhokken zijn uiteraard totaal ongeschikt als huisvesting voor katten, bovendien waren de hokken smerig en lagen vol met ontlasting. Bij verdere inspectie van de woning werd een kamer met 5 stinkdieren ontdekt. De dieren zaten in een kale kamer met alleen elkaar en een paar overvolle kattenbakken. Geen eten of drinken en geen enkele afleiding of mogelijkheid voor natuurlijk gedrag zoals graven.
Kamers vol kooien met katten
Daarna werd de een na de andere totaal vervuilde kamer met nog meer katten gevonden. Veel van de dieren zaten, soms met meerdere tegelijk, in smerige konijnenhokken. De ammoniaklucht in de kamers was zo erg dat een persoon er niet langer dan een paar minuten kon blijven voor in ademnood te komen. Dit moet ook voor de dieren verschrikkelijk geweest zijn, die hebben waarschijnlijk maanden in deze situatie gezeten. Een deel van de katten was bovendien ziek, mager, er was sprake van inteelt en de dieren waren niet gesocialiseerd en heel erg angstig. Het hondje waar melding over was gedaan bleek oud en was kort voor de komst van de inspecteur en agent door een dierenarts ingeslapen.
Dieren in beslag genomen
Er was duidelijk sprake was van een ernstige vorm van dierenverwaarlozing. Iets dat later op de dag door een dierenarts werd bevestigd. De inspecteur van de LID heeft na de ontdekking meteen contact opgenomen met RVO* en via videobellen de situatie laten zien en besproken. In overleg werd besloten om de dieren met spoed in bewaring te nemen en over te laten brengen naar opvanglocaties waar ze opgevangen, verder onderzocht en verzorgd kunnen worden.

Houdverbod
De bewoonster van de woning is een bekende van de LID en politie. Er zijn jaren geleden ook al eens dieren in beslag genomen wegens verwaarlozing. De vrouw had ondertussen helaas opnieuw een veel te grote groep dieren verzameld waar ze de verzorging helemaal niet van aankon. Ze zal zich op het politiebureau moeten verantwoorden en er wordt proces verbaal tegen haar opgemaakt. Gezien haar historie is niet uit te sluiten dat de vrouw opnieuw de fout in gaat. Een zelfstandig houdverbod zou hier dan ook op zijn plaats zijn. Bij zo'n verbod mag iemand voor een bepaalde tijd geen dieren houden, bij overtreding worden de dieren meteen weer weggehaald. Helaas is dit nu nog niet mogelijk. Hiervoor moet eerst de wet worden aangepast, iets wat dit kabinet al lang geleden heeft beloofd maar wat is verzand in een langdurig proces waar het ministerie van Justitie en Veiligheid (J&V) al een paar jaar mee bezig is. Het is onduidelijk waarom dit zolang duurt en wanneer minister Grapperhaus de daad bij het woord voegt.