Bomb: van onhandelbaar en agressief naar geliefd huisdier

Bomb kwam agressief binnen via de dierenambulance en leek in eerste instantie gevaarlijk en onhandelbaar. Mascha Emmer, vrijwilliger bij Dierenasiel de Kuipershoek voelt katten goed aan en had snel door dat Bomb niet zomaar een moeilijke kat was, maar dat hij weer vertrouwen moest krijgen in de mens. Geduld is een schone zaak en geduld had Dierenasiel de Kuipershoek wel.
Bomb: van onhandelbaar en agressief naar geliefd huisdier

Mascha houdt zich bij Dierenasiel de Kuipershoek grotendeels bezig met het socialiseren van moeilijke en verwilderde katten en kittens. “Bomb was gestrest en getraumatiseerd. Hij schrok van plotselinge geluiden en als we hem verplaatsten naar een ander verblijf, raakte hij over z’n toeren”, legt ze uit. Aan de hand van tips van een kattengedragstherapeut besloot Mascha te trainen met Bomb. “De eerste keer, ben ik gewoon in zijn verblijf gaan zitten. Hij ging vreselijk tekeer en haalde naar me uit. Vooral naar m’n voeten, waardoor ik vermoed dat hij door zijn vorige baasjes getrapt werd.” Na een tijdje begon hij aan Mascha en collega's Robert en Valerie te wennen. Mascha liet hem ook wennen aan geluiden en luisterde naar rustgevende muziek met hem.

Na een jaar in het dierenasiel is Bomb eindelijk plaatsbaar.

Kattenwiel

Bomb zit bomvol energie en ook daarvoor gaf de gedragstherapeut een mooie tip: een kattenwiel. Een kattenwiel werkt tegen verveling, stress en dwangmatig gedrag, omdat een kat zijn energie makkelijk kwijtraakt en de regelmatige wielslag kalmerend werkt. Een perfecte oplossing voor Bomb. Dierenasiel de Kuipershoek kreeg het kattenwiel als donatie.

Rust en regelmaat

Na veel geduld en veel liefde laat Bomb zijn ware aard zien. Bomb is hartstikke lief en energiek. Hij kan slecht tegen verandering en heeft behoefte aan regelmaat en structuur. Zolang hij dat krijgt en niet voortdurend moet wennen aan nieuwe prikkels, gedraagt hij zich voorbeeldig. Hij huppelt vrolijk achter de mensen aan die hij heeft leren vertrouwen en krijgt inmiddels graag aandacht. Dit betekende dat de voorheen o zo onhandelbare kat plaatsbaar werd. “Dat voelde als een grote overwinning!”

Nieuwe baasjes

En dat is niet het enige goede nieuws. Mascha glundert trots, “Bomb heeft vrij snel een perfect nieuw huisje gevonden en wordt deze week nog opgehaald!” Na een jaar ploeteren in het dierenasiel, krijgt hij eindelijk wat hij verdient. Een stel dat bekend is met autisme had direct een klik met Bomb. Ze hadden hiervoor ook een moeilijkere kat en sloten Bomb direct in hun hart. Ze gaan zelfs een kattenwiel voor hem bouwen.

Ikki mag mee

Onze voormalige Kids for animals-mascotte Ikki speelde ook een belangrijke rol. Vanaf het begin sleept Bomb knuffel Ikki overal mee naartoe. “Het geeft hem een gevoel van vertrouwen”, legt Mascha uit. Natuurlijk mag Ikki ook mee naar de nieuwe baasjes. Mascha zucht even, “ik ben hartstikke trots op Bomb, hij heeft dit helemaal zelf gedaan! Maar ik ga hem wel heel erg missen hoor!”