Caius heeft de beste baas van Nederland!

Hond Caius, een Tamaskan Wolfshond, mag zich gelukkig prijzen. Zijn baas Kim Bernds is vandaag uitgeroepen tot Beste Baas 2020 in de Beste Baas Verkiezing, een initiatief van Stichting Animal Event en de Dierenbescherming. Volgens de jury is Kim de titel meer dan waard, niet alleen door de activiteiten die zij met haar hond onderneemt, maar ook haar inleving in het karakter van haar trouwe metgezel.

Caius heeft de beste baas van Nederland!
beste baas verkiezing hond
Hond Caius, een Tamaskan Wolfshond, mag zich gelukkig prijzen. Zijn baas Kim Bernds is vandaag uitgeroepen tot Beste Baas 2020 in de Beste Baas Verkiezing.

Relatie tussen mens en hond

De organisatoren hebben deze verkiezing in het leven geroepen om aandacht te vestigen op de relatie tussen mens en hond. Het gaat bij deze verkiezing niet om uiterlijkheden of prestaties van de hond, maar juist om de kwaliteiten die een goede hondeneigenaar zou moeten bezitten om een hond een gezond en gelukkig leven te kunnen bieden. Mensen onderschatten geregeld wat er bij de aanschaf en verzorging van een dier komt kijken. Zonder dat besef, raken de behoeftes van een dier makkelijk in het gedrang. In onze dierenasielen zien we nog te vaak de gevolgen van ondoordachte aankopen of een mismatch tussen hond en eigenaar als het dier bij hen binnenkomt.

Motivatie filmpjes

Met deze verkiezing gaat het om hoe goed een hond het bij zijn baas heeft en om de positieve kanten van het huisdierbezit. De deelnemers aan de verkiezing moesten schriftelijk aangeven wat hen de beste baas maakt. Uit de inzendingen heeft de jury vier finalisten gekozen die vervolgens in een filmpje nogmaals konden motiveren waarom zij de beste baas voor hun hond zijn. De jury, bestaande uit Peter, hondengedragsdeskundige bij Kynotrain, Piko Fieggen, progammamanager bij de Dierenbescherming en Myrna de Greef, trainer Hondenscholen Dierenbescherming, lette daarbij op:

  • In hoeverre kan de hond echt lekker hond zijn?
  • wat onderneemt de baas met de hond en hoe is hun contact?
  • Is er een goede match tussen hond, eigenaar en omgeving?

De uiteindelijke bekendmaking van de Beste Baas Verkiezing was gepland als live onderdeel op het jaarlijks publieksevenement voor dierenliefhebbers van Animal Event. Helaas kon dit vanwege de coronamaatregelen dit jaar niet live plaatsvinden.

Perfecte match: Caius en Kim

Vandaag wordt de winnaar Kim Bernds verrast met haar titel: de Beste Baas 2020! In het filmpje hieronder zie je dat Caius als pup kampte met verlatingsangst. De wijze waarop winnares Kim hiermee om is gegaan door Caius mee naar het werk te nemen, verdient lof volgens de jury. Kim heeft zich ook goed verdiept in de eigenschappen van het ras. Caius krijgt daarnaast veel vrijheid en alle mogelijkheden om sociaal contact te maken, wat zijn welzijn ten goede komt. Een terechte winnaar, volgens Animal Event en de Dierenbescherming.