Campagne tegen hondenbeten

Het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG) is een campagne gestart om ervoor te zorgen dat minder mensen worden gebeten door honden en dat bijtincidenten tussen honden onderling teruggedrongen worden. In Nederland leven zo’n 1,5 miljoen honden in allerlei soorten, rassen en maten. Meestal gaat het goed, maar de laatste tijd worden we steeds weer opgeschrikt door nare bijtincidenten met honden. Soms zijn mensen het slachtoffer, maar ook heel vaak honden.
Campagne tegen hondenbeten

Het voorkomen van bijtincidenten met honden moet aan de basis aangepakt worden volgens het LICG. Dat begint met de aanschaf van de juiste hond. Lang niet ieder mens is geschikt voor iedere hond. De keuze voor een bepaald ras of formaat mag nooit afhankelijk zijn van status of stoerheid van de hond. “Men zou zich moeten realiseren dat een verkeerde combinatie ervoor kan zorgen dat de hond gedragsproblemen ontwikkelt. Dit brengt alleen maar verdriet”, aldus het LICG.

Het LICG zegt te merken dat veel mensen worstelen met vragen over het gedrag van hun hond. Ook mensen die zelf geen hond hebben en daar mogelijk zelfs angstig voor zijn willen weten hoe ze met honden om kunnen gaan. De website minderhondenbeten.nl geeft hierop antwoord. Mensen krijgen op deze site ook praktische informatie over zaken waarmee men te maken krijgt als er toch een incident heeft plaatsgevonden. Bijvoorbeeld over het doen van aangifte en de aansprakelijkheid.

Over het LICG

Lang niet alle dieren zijn geschikt als huisdier. Neem je wel een dier in huis, dan is het belangrijk om vooraf te bedenken hoeveel tijd en geld het houden kost. Informatie hierover geeft de Dierenbescherming onder andere via het LICG. In het LICG zijn behalve de Dierenbescherming ook de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, Dibevo, Faculteit der Diergeneeskunde Utrecht, Wageningen Universiteit, Groenhorst College Barneveld en het ministerie van Economische Zaken vertegenwoordigd.