Campagne 'Voor kittens zoals Miesje' van start

Jaarlijks vangt de Dierenbescherming zo'n 3400 kittens op waarvan ongeveer een derde extra medische zorg nodig heeft. De ziekten die we vooral tegenkomen zijn niesziekte, Giardia en Coccidiose. De opvang van deze zieke en kwetsbare dieren stelt onze 15 dierenasielen (die katten opvangen) voor lastige scenario’s en uitdagingen.

Campagne 'Voor kittens zoals Miesje' van start

Zieke dieren zorgen voor extra belasting

De zorg voor zieke dieren is zwaar voor de medewerkers van dierenopvangcentra en de gastgezinnen die ondersteunen bij de opvang van de kittens. Extra schoonmaken van verblijven, dieren dagelijks wegen, meerdere keren per dag medicatie toedienen en, indien nodig, zieke kittens moeten dwangvoeren is tijdrovend. Daarnaast bestaat de angst dat ondanks strikte hygiëneprotocollen gezonde dieren aangestoken worden. Ook zorgen zieke dieren voor hogere kosten door de inkoop van medicatie, speciaal voer en medische zorg. Het zwaarst weegt echter het geconfronteerd worden met kwetsbare, zieke dieren die er soms erg slecht aan toe zijn.

Geboren op een bedrijventerrein

Naast de zorg voor zieke kittens, hebben de dierenasielen ook te maken met volwassen katten en kittens die om andere redenen kwetsbaar zijn. Denk hierbij aan hoogzwangere moederpoezen die zwervend op straat aangetroffen worden en pasgeboren katjes die moederziel alleen op bijvoorbeeld bedrijventerreinen worden gevonden. Niet de ideale start van een jong leven. Gelukkig staan de medewerkers en gastgezinnen van de Dierenbescherming klaar om ze op te vangen, de zorg te bieden die zij nodig hebben en hen op weg te helpen naar een mooi leven bij mensen die van ze houden.

Voorbeeldverhaal: Miesje, Moos en Max

Als voorbeeld gebruiken we tijdens onze campagne het verhaal van kittens Miesje, Moos en Max. Verteld vanuit onze coördinator maatschappelijk dierenhulp Evelien die ervoor zorgde dat de katten in het dierenasiel terecht kwamen, verteld vanuit ons gastgezin Eva en vanuit dierverzorger Cecilia.

Max, Miesje en Moos.

Miesje kwam samen met haar broertjes Max en Moos bij ons binnen en was véél te klein voor een kitten van 12 weken, haar broertjes waren zeker twee keer zo groot. Ze hadden allemaal diarree door Giardia en Coccidiose en waren duidelijk geen mensen gewend. Omdat Miesje achterliep in de groei en heel wat in te halen had, bleef ze een zorgenkatje. Toch is dit trio gelukkig goed terecht gekomen.

Voor een diervriendelijke samenleving

De Dierenbescherming doet er alles aan om de 3400 opgevangen kittens die jaarlijks binnenkomen de beste zorg te bieden. Maar nog veel liever ziet de Dierenbescherming dat het redden van deze dieren niet nodig zou zijn. Met voorlichting en preventie zet de organisatie zich in voor een diervriendelijke samenleving, waarin katteneigenaren hun dieren laten chippen, registreren en neutraliseren. Zo willen we ongewenste nestjes en gedumpte dieren voorkomen.

Uiteraard blijft de Dierenbescherming klaarstaan voor kittens zoals Miesje, Max en Moos. Zonder hulp van de Dierenbescherming zouden deze kittens het niet redden. Onze asieldierencampagne start op 17 mei en staat dit jaar daarom in het teken van kittens die liefdevolle opvang en verzorging krijgen totdat ze een nieuw baasje vinden.