"Als wijkhoofd kun je lekker puzzelen en organiseren"

“Ik kan niet tegen dierenleed. Ik zag vanaf hier een keer een jochie met z’n bootje expres over pulletjes varen. Nou, dan ben ik echt fel. Ik ben naar beneden gestoven en ging tekeer!"

Door: Marlijn de Jager-Gerhardt Online redacteur

"Als wijkhoofd kun je lekker puzzelen en organiseren"

#ikbendierenbeschermer

"Ik zou wat dat betreft niet bij de dierenambulance kunnen werken, te veel dierenleed. Voorheen werkte ik als dierverzorger bij een kattenasiel en daar heb ik vaak genoeg staan janken hoor, maar ik kon er wel mee omgaan. Het was fijn wat te kunnen doen. Zo kwam ik erachter dat zacht zingen bij een angstige kat helpt. Als ik dat tegen een nuchter iemand vertel, denkt ‘ie vast ‘zing jij voor katten?’ Ja, ik zing voor katten en ik dans met mijn hond in de keuken!

Nu ben ik wijkhoofd voor de collecte en ik heb alle wijken in Landsmeer onder mijn hoede. Ik ben heel gedreven! Ik werk fulltime als directiesecretaresse en vind het leuk om organisatorische en administratieve taken te doen, daarom is de functie ‘wijkhoofd’ mij ook op het lijf geschreven. Mijn vader en ik waren vroeger al collectant voor de Dierenbescherming. Ik hield er op een gegeven moment mee op, maar mijn vader ging door. Hij werd in 2018 gevraagd als wijkhoofd, maar dat was te veel voor hem. Toen dacht ik ‘weet je wat, ik doe het wel’.

Wat je doet als wijkhoofd? Collectanten zoeken.* Bijvoorbeeld door affiches op te hangen in het dorp, oproepjes op Facebook te plaatsen of mensen op straat aan te spreken; mensen in de supermarkt waarvan ik weet dat het dierenliefhebbers zijn of iemand die z’n hond uitlaat. Collectanten krijgen van mij altijd een extraatje, een klein geschenkje. Niet dat ik ze daarmee overtuig te blijven én het hoeft helemaal niet, maar ik vind dat gewoon leuk. Vorig jaar kregen ze bonbonnetjes en het jaar daarvoor een opvouwbare boodschappentas in de vorm van een dier. Verder puzzel je natuurlijk met de wijken. De meeste collectanten willen hun ‘oude’ wijk lopen en de nieuwe vrijwilligers deel je handig in. De straten die overblijven loop ik zelf. En dat doe ik zeer fanatiek, mijn man weet dan dat het zo’n week wordt met makkelijk eten, omdat ik elke avond loop tot het donker is. Je bent als wijkhoofd niet verplicht te collecteren, maar dan weet je wel waar het over gaat.

Ik heb zo niet direct iets te maken met dierenleed, maar kan wel een belangrijke rol spelen voor dieren. Dieren zijn belangrijk voor mij, ik word er gelukkig van en zal me er daarom altijd voor blijven inzetten.”

Daphne Marchand-Schaap, wijkhoofd collecte gemeente Landsmeer.


*Het werven van collectanten is een nevenfunctie. Daphne is uitermate fanatiek en steekt veel tijd in het werven en behouden van collectanten. Het is echter een hoofdtaak van het collecteteam.

Ook wijkhoofd worden?

Lijkt jou dat ook wel wat? Organiseren, puzzelen, werven en samenwerken voor de dieren? We kunnen extra wijkhoofden goed gebruiken! In sommige wijken hebben wij nog geen wijkhoofden en dat betekent dat de collectanten dan niet kunnen lopen. Dat zou zonde zijn!

Word wijkhoofd