Dierenambulance vangt tientallen met olie besmeurde zwanen

Door een oliemors zijn tientallen zwanen in de Tweede Petroleumhaven van Rotterdam besmeurd met olie. Dierenambulance Zuid-Holland Zuid, onderdeel van de Dierenbescherming, ving gisteren 10 besmeurde zwanen en vandaag komt daar naar verwachting nog een dertigtal bij. De ambulancemedewerkers brengen de vogels naar vogelopvang Vogelklas Karel Schot waar een deskundig team de vogels wast en tijdelijk opvangt.
Dierenambulance vangt tientallen met olie besmeurde zwanen

De oliemors ontstond maandag 17 juli, waarna de hulp van de dierenambulance werd ingeschakeld om de zwanen te redden. Vandaag gaf het Havencontrole Centrum toestemming om ook bij een ander gedeelte van de haven zwanen te vangen. “We krijgen nog voortdurend meldingen van besmeurde zwanen”, zegt Henk Beugeling van de Dierenbescherming. De Dierenambulance is vanmorgen vroeg begonnen met de vangactie en verwacht nog de hele dag bezig te zijn.

“Die olie is echt hardnekkig, ik kreeg het al nauwelijks van mijn eigen handen af” – Henk Beugeling, coördinator Dierennoodhulp Dierenbescherming – regio Zuid-West

Vangactie

Olie is levensgevaarlijk voor dieren. Zwanen proberen hun besmeurde veren schoon te poetsen, waardoor ze zichzelf vergiftigen. De dierenambulance probeert daarom zo snel mogelijk alle besmeurde dieren te redden. Het vangen is echter niet eenvoudig, “de zwanen zien ons als belagers, waardoor ze hun vleugels krachtig uitslaan om te vluchten”, legt Henk Beugeling uit. Omdat het een groot aantal zwanen betreft, werkt Dierenambulance Zuid-Holland Zuid samen met Vogelklas Karel Schot. Met behulp van een motorboot van de Rotterdamse Roeivereniging spoort het team de besmeurde vogels op. “Gisteravond vingen we ook een stel babygansjes van nog geen 2 weken oud, die worden in elk geval ook gewassen.”

Dierenambulance Zuid-Holland Zuid ving gisteren 10 zwanen en verwacht vandaag nog wel 30 zwanen te vangen.

Wassen en herstellen

Opvangcentrum Vogelklas Karel Schot vangt alle gevangen vogels op, waar ze met groene Dreft worden schoongeboend. Als de dieren hersteld zijn en het water schoon verklaard, mogen de zwanen weer terug naar hun kolonie bij de Tweede Petroleumhaven.

De zwanen worden tijdelijk opgevangen bij opvangcentrum Vogelklas Karel Schot.