Dierenbescherming doet aangifte tegen organisatie paardenmarkt Hedel

De Dierenbescherming gaat aangifte doen tegen de organisatie van de paardenmarkt in Hedel, die vandaag haar 300ste editie beleefde. Medewerkers hebben tijdens de markt ruim 2500 overtredingen op beeld vastgelegd. We zijn van mening dat de marktorganisatie in gebreken is gebleven, omdat het overgrote deel van de dieren geen beschikking had tot water en voer en verkeerd stond aangebonden.
Dierenbescherming doet aangifte tegen organisatie paardenmarkt Hedel

Ook aan de verplichte toegangscontrole tijdens het toelaten van de dieren is maar ten dele voldaan. Voor zeven ingangen waren maar twee dierenartsen beschikbaar. Zelfs met de beste wil van de wereld is het zo dus onmogelijk om alle dieren goed te controleren.

Unieke aangifte

Niet eerder is er aangifte gedaan tegen een marktorganisatie, deze schoven tot nu toe hun verantwoordelijkheid af op de handelaren. Uiteraard hebben deze ook een verantwoordelijkheid, maar omdat de handelaren niet geregistreerd worden, is bij overtreding de eigenaar van een paard meestal onvindbaar. Dit is volgens ons dan ook één van de redenen dat de paardenmarktorganisatie juridisch aansprakelijk is voor de juiste zorg voor de paarden op haar markt.

Miljoenen boete

Per overtreding van het eerder genoemde artikel kan een maximale boete van € 8300,- worden opgelegd. Omdat het in dit geval om zo'n 1200 paarden gaat en er door de Dierenbescherming bij het grootste deel van de dieren meerdere overtredingen zijn geconstateerd zou het bedrag op kunnen lopen tot in de miljoenen.

Duidelijk mager en met een snotneus staat dit paard dankzij ontoereikende toegangscontrole toch op de markt.

Einde aan paardenmarkten

Sinds september 2015 zet de Dierenbescherming zich, na jaren van vruchteloos overleg, actief in om een einde te maken aan paardenmarkten. We zijn van mening dat alleen op deze manier het welzijn van de dieren echt verbeterd kan worden. Elk jaar opnieuw gaat het mis met het dierenwelzijn op de markten die, op een paar na, zijn verworden tot een excuus voor volksfeesten die niets met het verhandelen van paarden te maken hebben.