Duiven met hoedjes en varkens met strings?

In Amsterdam is een duif gevonden met een hoedje op. Een hoedje? Jazeker. Eén, maar waarschijnlijk meerdere duiven, vliegen door de hoofdstad met een roze hoofddeksel. En omdat een duif er niet vrijwillig voor kiest om een hoed op te zetten, is het erop gelijmd. Om te begrijpen waarom dit verder gaat dan een 'onschuldig grapje', is het belangrijk om te weten hoe duiven leven.

Door: Niels Kalkman Persvoorlichter

Duiven met hoedjes en varkens met strings?

"Duiven hebben bijzondere ogen, die ze zicht van 340 graden om zich heen biedt", vertelt Cynthia Verwer, programmamanager In het Wild Levende Dieren bij de Dierenbescherming. "Dit hebben ze nodig om helemaal om zich heen te kunnen kijken zodat ze uit handen blijven van roofvogels of om zich te verplaatsen in een drukke stad. Je beperkt hun zicht met zo'n hoedje."

Maar dat is niet het enige. "Vogels als duiven zijn vederlicht, omdat ze op elk moment de lucht in moeten kunnen. Als je daar dingen aan vast gaat maken, worden ze in verhouding veel zwaarder en dus minder wendbaar. Daar kan nog bovenop komen dat duiven misschien niet meer worden herkend als duif door hun soortgenoten", legt Cynthia uit. En de lijm is ronduit schadelijk.

Stichting Stadsduiven Hulp Nederland heeft de duif met de roze hoed opgehaald om te helpen (dank daarvoor!). Dit is dan ook een foto van deze stichting.
Hoe grappig het ook lijkt, zo'n hoedje vastplakken met superlijm zorgt om meerdere reden voor dierenleed. Foto: Stichting Stadsduiven Hulp Nederland.

Dieren aankleden

Nou is het daadwerkelijk vastlijmen van kleren en accessoires natuurlijk een uitzondering, maar dieren die worden gedwongen om kleren te dragen is niet nieuw. Er zijn hele kledinglijnen voor huisdieren en op social media zijn er meer dan genoeg voorbeelden te vinden van dieren in de meest uiteenlopende outfits. Onnodig, vindt de Dierenbescherming. Dieren zijn mooi zoals ze zijn, en hebben geen kleding nodig. Al helemaal niet als er lijm aan te pas komt...

En toegegeven, sommige honden zullen niet tegenstribbelen als ze in een truitje of broek worden gehesen. Maar voor honden is aandacht van de baas, ook als ze iets moeten doen waar ze absoluut geen zin in hebben, eigenlijk altijd positief. Daarnaast kan juist de reactie van de hond die het 'allemaal maar laat gebeuren' ('freeze' in plaats van 'fight' of 'flight') een stressindicatie zijn. En waarom zou je het risico ook nemen? Een varken in een string gaat heus niet vertellen dat hij dat liever niet draagt.

Kleren kúnnen functioneel zijn voor dieren. Een rompertje na een operatie of een dekkleed voor een paard tijdens een dazenplaag. Maar daar ligt ook gelijk de grens. Ver óver de grens vliegt dan weer een duif met een roze hoedje...