Einde nertsenfokkerij in Nederland

Bijna de voltallige Tweede Kamer heeft vandaag, 23 juni, voor een motie gestemd waardoor nertsenfokkerijen voortijdig de deuren moeten sluiten. We zijn enorm blij en opgelucht. Hier hebben we, samen met andere organisaties, jaren voor gestreden, zowel voor als achter de schermen. Minister Carola Schouten (LNV) heeft al aangegeven dat ze de motie wil uitvoeren en binnenkort met een stoppersregeling komt waardoor in 2020 dan eindelijk een eind komt aan deze ellendige industrie.
Einde nertsenfokkerij in Nederland

In Nederland was al besloten dat de nertsenhouderij ethisch onaanvaardbaar is en dat de 155 bedrijven op 1 januari 2024 hun poorten moeten sluiten. Dat wordt nu dus waarschijnlijk nog dit jaar. Dat is geweldig nieuws. Nertsen zijn namelijk volkomen ongeschikt om in de veehouderij te houden. Deze dieren horen thuis in de natuur en niet in draadgazen kooitjes. Productie van een luxeproduct als bont rechtvaardigt het houden van deze dieren al helemaal niet.

Nertsen zijn namelijk volkomen ongeschikt om in de veehouderij te houden. Deze dieren horen thuis in de natuur en niet in draadgazen kooitjes.

Corona

Tot overmaat van ramp moesten de afgelopen weken meerdere nertsenfokkerijen ‘geruimd’ worden, de dieren werden vergast, omdat bleek dat nertsen op Nederlandse nertsenfarms besmet waren met het coronavirus. Het enige positieve hieraan is dat de fokkerijen nu vervroegd moeten stoppen.