Feestdagen: gevaar voor huisdieren

Sinterklaas, Kerst en Oudjaarsavond zijn dagen waar we allemaal naar uitkijken. De sfeer wordt verhoogd met een kerstboom, lampjes, versiering en lekker eten. Uiteraard horen onze huisdieren daar ook bij. Om ervoor te zorgen dat het voor de dieren ook een feest is, geven we een aantal tips waar je op moet letten.

Feestdagen: gevaar voor huisdieren

Kerstboom, versiering en planten

Vooral in de decembermaand lopen katten gevaar in huis, door de kerstboom, hulst en de kerstster. Deze zijn namelijk enorm giftig voor katten. De meeste katten zullen dit soort planten uit zichzelf al links laten liggen. Maar als katten veel haarballen in hun buik hebben, eten ze graag gras zodat ze kunnen braken. RTL Nieuws zocht uit welke planten en bloemen er nog meer giftig zijn voor je kat.

Heb je een afgezaagde kerstboom? Zorg dan dat je hond of kat niet uit het water kan drinken waar de boom in staat. Dit kan diarree, braken, maag-darmproblemen maar ook problemen met het zenuwstelsel veroorzaken.

Dennennaalden zijn giftig voor een huisdier, zet daarom nooit de etensbak van de kat of hond onder de kerstboom. Als de boom uitvalt, is de kans groot dat het huisdier dennennaalden binnenkrijgt.

Lampjes

Kerstlampjes kunnen bijzonder aantrekkelijk zijn voor huisdieren. Ze glanzen, knipperen en bungelen. Zorg ervoor dat je dier er niet op kan kauwen en dat hij niet aan de slinger gaat hangen. Dat kan gevaarlijk uitpakken! Hobbelt je konijn rond in de kamer? Stop dan de snoeren goed weg.

Ballen

Hang vooral ballen in de boom die niet stuk kunnen. Glazen ballen kunnen gemakkelijk kapot vallen. De voetkussentjes van je huisdier zijn niet bestand tegen scherpe scherven. Het doorslikken van scherven is ook levensgevaarlijk. Mocht je toch die ene prachtige glazen kerstbal willen ophangen, hang hem dan zo hoog mogelijk in de boom (als je zeker weet dat je boom niet kan omvallen).

Als je metalen haakjes gebruikt om de kerstversieringen in de boom te hangen, zorg er dan voor dat het haakje goed om de tak is gevouwen, zodat de kans dat er een los haakje op de grond valt en opgegeten wordt door een huisdier wordt beperkt. Dergelijke haakjes kunnen namelijk de darmwand van je huisdier doorboren. De versieringen kun je ook met touwtjes in de kerstboom hangen.

Engelenhaar

Pas ook op met engelenhaar, linten en andere plastic slingers. Katten hebben vaak een intrinsieke drang erop te kauwen. Als ze het binnenkrijgen kan dat desastreuze gevolgen hebben in de maag of darmen.

Chocoladekransjes

Hoe enig en heerlijk het ook is, hang geen chocoladekransjes in je boom. Chocola is giftig voor je huisdier en in een poging om iets te bemachtigen kan de hond of kat de boom omverwerpen.

Alternatieve kerstboom

Heb je jonge katten in huis? Dan is het misschien slim een jaartje geen echte kerstboom neer te zetten. Je kunt eventueel een alternatieve kerstboom neerzetten, zoals een kerstboom gemaakt van plankjes.

Zorg ervoor dat je huisdier niet bij de lampjes kan!

Snoepgoed en ander eten

Honden zijn meesters in het zo lief mogelijk bedelen en weten meer strooigoed van Piet naar binnen te werken dan de kinderen. Toch moet je opletten, voedsel voor mensen bevat voor huisdieren teveel calorieën, teveel zout en teveel kruiden. Sommige etenswaren zijn zelfs giftig, zoals chocolade. Voor honden kan een stuk chocolade dodelijk zijn.

Andere voorbeelden van giftige etenswaren die met de feestdagen regelmatig op tafel staan, zijn druiven, rozijnen en macadamia-noten (giftig voor honden), avocado (giftig voor vrijwel alle dieren), en Alliumsoorten: uien, knoflook, bieslook en prei (vooral giftig voor honden en katten, maar kunnen bij knaagdieren en konijnen ernstige darmproblemen geven).

Laat geen schaaltjes chocolade, noten en dergelijke op tafel staan als er een hond in de buurt is en hang nooit chocolade in de kerstboom.

Gourmetten of grillen

Tijdens de feestdagen komt meestal de grill of het gourmetstel op tafel. De anti-aanbaklaag van deze apparaten bevat echter vaak PTFE (polytetrafluorethyleen), een stof die bij vogels ernstige acute benauwdheid kan veroorzaken als de anti-aanbaklaag oververhit raakt. Een vogel kan zelfs direct sterven. Gebruik deze apparaten daarom niet in het bijzijn van een vogel: zet de vogel in een andere ruimte als je gaat gourmetten. Als jouw vogel toch Teflondampen inademt en benauwd wordt, ga dan direct naar de dierenarts: de vogel moet zo snel mogelijk extra zuurstof toegediend krijgen.

Vuurwerk

Net als knallende kurken en oliebollen hoort vuurwerk bij het inluiden van het nieuwe jaar. Maar voor huisdieren betekent het afsteken van gillende keukenmeiden en rotjes veel angst en stress. Zorg daarom dat het kattenluik dicht is op Oudjaarsdag. ’s Avonds gaat het los met vuurwerk, maar de knallen komen overdag ook al flink langs op straat. Door katten binnen te houden, kunnen ze ook niet in paniek weglopen en verdwalen.

Is jouw huisdier nog niet gechipt en geregistreerd? Zorg dan dat je dit nog voor de jaarwisseling doet. Mocht hij onverhoopt weglopen of ontsnappen, dan kan hij sneller met je herenigd worden.

Voor tips over vuurwerk

Net als knallende kurken en oliebollen hoort vuurwerk voor veel mensen bij het inluiden van het nieuwe jaar. Maar voor huisdieren betekent het afsteken van gillende keukenmeiden en rotjes veel angst en stress.

Laatste nieuws