Finding Dory: Koop geen doktersvisje

Vanaf morgen draait Finding Dory in de bioscopen. Er wordt al jaren uitgekeken naar de Disney-film over het aandoenlijke blauwe doktersvisje uit de kaskraker Finding Nemo (2003). Er zat destijds echter ook een keerzijde aan het succes en daarom waarschuwen dierenorganisaties nu: ‘Ga naar de film, maar koop geen visje’.

Aan het Algemeen Dagblad vertelde onze woordvoerder Niels Dorland vandaag: “Heel leuk dat er op deze manier meer aandacht voor dieren komt en dat kinderen over de natuur leren.” Er kleeft alleen ook een nadeel aan deze aandacht, want na Finding Nemo steeg de populariteit van de driebandanemoonvis, ofwel de clownvis, enorm. Mensen waren zo onder de indruk van de slimme oranje visjes dat de verkoop met 40% toenam. Ook toen waren er zorgen over het voortbestaan van de diertjes.


Doe geen impulsaankoop
Disney probeert dat nu te voorkomen met een campagne, waarin ze visliefhebbers duidelijk maken dat over de aanschaf van dieren goed dient te worden nagedacht. Een veelvuldig ondertekende petitie heeft de filmmaatschappij daartoe aangezet. “Een heel goed plan'', zegt Dorland tegen het AD. “Huisdieren heb je niet voor even. Je kan geen vis kopen omdat het je 'wel leuk lijkt'. Daar moet je van te voren goed over nadenken. En ook al verwacht ik niet dat het in ons land zo'n vaart zal lopen, toch is het goed dat consumenten wereldwijd op het hart wordt gedrukt dat ze zich niet tot zo'n impulsaankoop moeten laten verleiden.''