Fleskittens: kopzorgen en vreselijk veel liefde

Zonder de hulp van gastgezinnen, zouden veel kittens het niet redden. Gastgezinnen zijn daarom van groot belang voor onze dierenasielen. Renate vangt al jaren piepjonge kittens op en geeft ze dag en nacht intensieve zorg. “Flessen is echt prachtig om te doen, áls het maar goed gaat.” Gastgezin Renate heeft al meer dan 200 kittens opgevangen, waaronder Meadow die bij binnenkomst nog geen 100 gram woog. En dat doet ze met indrukwekkend veel liefde.

Door: Marlijn de Jager-Gerhardt Online redacteur

Fleskittens: kopzorgen en vreselijk veel liefde

“Ik ben gewoon een kattengek. We hadden vroeger thuis honden, konijnen, cavia’s en vogels, maar nooit katten. Mijn ouders vonden het geen fijn dier, toch had ik er een zwak voor. Toen ik op mezelf ging wonen, duurde het niet lang voordat twee katten hun intrede deden. En weet je wat? Mijn ouders waren direct verkocht. ‘Wat een leuke dieren’, zeiden ze verrast. Ze hadden al veel eerder naar me moeten luisteren!”

Het hele gezin doet mee

“Mijn kinderen zijn ook kattenfreaks, dat kan ook bijna niet anders. Ze hebben die gekte met de paplepel ingegoten gekregen. Ze zijn oud genoeg en helpen actief mee als we pleegkittens in huis hebben. Dat kunnen ze ook goed, voor dat flessen moet je rust uitstralen en dat doen ze. Wat dat betreft zijn we écht een gastgezin. Fleskittens hebben intensieve zorg nodig, aan het begin geef je ze iedere twee à drie uur (ook ’s nachts) de fles. In principe ben ik er verantwoordelijk voor, maar de hulp van de kinderen is hartstikke welkom. O en mijn man kan de kittens ook niet weerstaan hoor, hij is echt een tuttelvader als ze zo rondlopen.

Hij heeft zijn eigen bedrijf en ik doe hier administratief werk voor. Ik kan mijn eigen tijd indelen, daarom kan ik ook prima ’s nachts kittens flessen, plotseling naar de dierenarts gaan of overdag even een uurtje bijtanken.”

Kwetsbare kleintjes

“Bij het grootbrengen van moederloze flessenkittens is het risico op complicaties en verlies groter dan bij iets oudere kittens met moeder. Dat is verdrietig, maar de kleintjes zijn zo ontzettend kwetsbaar, het hoort erbij. Meestal halen ze het gelukkig wel. Het flessen van kittens is mooi om te doen, maar aan het begin ook spannend. Soms drinken ze dan nog niet goed, omdat ze geen fles gewend zijn en de smaak van ‘nepmelk’ niet direct accepteren. Dan denk ik ook ‘logisch, je wilt gewoon je mama’. Je wilt niet weten hoeveel zorgen ik me soms maak, maar opgeven doe ik niet.”

“Zo bezorgde Meadow me ook de nodige kopzorgen. Ze werd een paar maanden geleden gevonden door een bezorgde wandelaar. Meadow woog slechts 83 gram! Als een kitten onder de 100 gram weegt vind ik het best creepy. En dan was ze ook nog eens moederziel alleen. Ze hebben nog uitvoerig gezocht naar een moederpoes met andere kittens, zonder resultaat. Katten laten helaas geen briefjes achter. Toen ik hoorde dat ze met spoed naar een gastgezin moest, liet ik alles uit handen vallen en ben ik er gelijk heengereden. Ze zag eruit als een klein, fragile muisje.”

“Normaal wordt zo’n flessenkitten bij een andere flessenkitten geplaatst, maar die was er op dat moment niet. Ik zeg altijd ‘eentje is geentje’, kittens van dezelfde leeftijd spelen vrij hardhandig met elkaar en daar leren ze van; dat ze niet zo hard moeten bijten en hoe ze met elkaar om moeten gaan. Gelukkig heb ik zelf een kat, genaamd Maya. Ze is een echte surrogaatmoeder en ontfermt zich liefdevol over de kleintjes. Ze wast ze en corrigeert ze zo nodig. Ik kan ook wel zeggen dat Maya goed heeft meegeholpen.”

“Maya was ook een fleskitten. Ze heeft zelfs Parvo overwonnen! En nu ontfermt ze zich over onze pleegkittens.”

“Het eerste wat ik met Meadow deed was in de couveuse leggen. Warmte is ontzettend belangrijk voor die kleintjes. Mensen denken altijd dat er eten in moet. Warmte is belangrijker. Een kitten moet eerst even tot rust komen, daarna komt de voeding wel.

Hoewel ze zo mini was bij binnenkomst, dronk Meadow gelukkig goed en leek ze zich uitstekend te ontwikkelen. Ze reageerde wel wat heftig op haar vaccinaties. We vonden vrij snel een passend thuis voor haar. Haar nieuwe baasjes popelden om haar te verwelkomen en stonden op het punt om haar op te halen… Ineens kreeg Meadow een soort toeval, waarna ze ook moeite had met lopen. Het is nog steeds onduidelijk wat er precies aan de hand is en meerdere dierenartsen ontfermen zich over haar. Ze zit daarom nog steeds bij ons, ik houd haar voortdurend in de gaten. Die onzekerheid over haar toestand is ontzettend vervelend, maar zoals ik al zei, ik geef niet op!”

Kittens zoals Meadow

We houden jullie op de hoogte over Meadow en hopen van harte dat ze gauw opknapt. Helaas is Meadow niet de enige kitten die met medische klachten kampt. Ongeveer een derde van de 3400 kittens die we jaarlijks opvangen, krijgt extra medische zorg. We zijn daarom blij dat gastgezinnen zoals Renate intensieve aandacht geven. Veel van onze dierenasielen kunnen nog wel wat gastgezinnen gebruiken. Wil en kun jij ook kittens opvangen?

Meld je aan als gastgezin!

Voor kittens zoals Miesje

Omdat we jaarlijks zóveel kittens binnenkrijgen, vragen we daar met onze asieldierencampagne extra aandacht voor. Waar komen al die kittens vandaan? Wat doen we ermee? Waar komen ze terecht?

Lees alles over kittens