Focus op hittestress bij veetransport

Ons rapport 'Op de bres tegen hittestress', opgesteld in samenwerking met Eyes on Animals, wordt deze week actueler dan ooit. Hoewel de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft aangekondigd extra controles uit te voeren, blijft het zaak de situatie goed in de gaten te houden. Bij de laatste hittegolf eind juni zou ook verscherpte controle plaatsvinden, maar constateerde Eyes on Animals toch weer onacceptabele misstanden. Deze week zullen de omstandigheden nog extremer zijn tijdens het transport van vee naar het slachthuis.
Focus op hittestress bij veetransport

Scepsis op zijn plaats

Minister Schouten van Landbouw heeft op Kamervragen naar aanleiding van ons rapport geantwoord dat zij het niet nodig vindt om strengere regels op te leggen. Zij vertrouwt volledig op de protocollen die het bedrijfsleven zelf heeft opgesteld. Scepsis is echter op zijn plaats. Enerzijds lijkt er sprake van een toegenomen bewustzijn dat er meer rekening moet worden gehouden met het welzijn van slachtvee, anderzijds maakt de praktijk duidelijk dat er nog steeds veel leed plaatsvindt tijdens het transport tijdens hitte.

Eyes on Animals en de Dierenbescherming kregen het in relatief korte tijd voor elkaar dat enkele slachterijen maatregelen namen om hittestress te verminderen. Zo werden er grote industriële ventilatoren aangeschaft, schaduwplekken gecreëerd en werden de aanvoertijden vervroegd waardoor op koelere momenten van de dag het transport plaatsvond. Bij de grote varkensslachterij Vion in Boxtel wordt momenteel een overkapping gebouwd om de dieren in de wachtende wagens schaduw te bieden.

Knokken voor verbod

Laten we hopen dat het groeiende bewustzijn zorgt voor het uitblijven van excessen deze week. De Dierenbescherming blijft intussen onder meer knokken voor een verbod op transport vanaf 30 graden Celsius, tenzij in airconditioned vrachtwagens, én voor maatregelen die ingaan vanaf 21 graden in plaats van de huidige 27 graden. Vanaf 21 graden hebben de dieren al last van de warmte en zouden er bijvoorbeeld beduidend minder dieren op de wagen geladen moeten worden.