Gedetineerden trainen asielhonden

Een leven in gevangenschap kan erg eenzaam zijn. Omdat zowel gedetineerden als asielhonden weten hoe dat voelt, brengt stichting Dutch Cell Dogs ze samen in een unieke training. Vanaf woensdag 24 augustus laat presentator Jan Kooijman in het programma Tot Elkaar Veroordeeld op NPO1 zien wat er gebeurt tijdens een aantal van deze trainingen in een forensisch psychiatrische kliniek.

Het voornaamste doel van de Dutch Cell Dogs is om asielhonden uit hun isolement te halen en ze beter plaatsbaar te maken. Maar ook voor de gevangenen hebben de trainingen grote gevolgen. Want omdat zowel de honden als gedetineerden weten wat het is om opgesloten te zitten, ontstaat er snel een band, waarbij ze het beste in elkaar naar boven halen.

Asielhonden zijn drijfveer
“We doen dit voor de asielhonden, zij zijn onze drijfveer,” vertellen initiatiefnemers Marlies de Bats en Betty Buijtels van Dutch Cell Dogs. “Dat het voor de gedetineerden ook veel voordelen oplevert, merkten we al snel. Fantastisch natuurlijk, maar het welzijn van die dieren staat voor ons altijd voorop.”

Betty Buijtels en Marlies de Bats zijn de drijvende krachten achter Dutch Cell Dogs


Tot elkaar veroordeeld
Presentator Jan Kooijman kijkt in Tot Elkaar Veroordeeld mee bij de hondentraining in een forensisch-psychiatrische kliniek, waarbij verwaarloosde of onhandelbare asielhonden worden gekoppeld aan psychiatrische cliënten. De training kan een onderdeel zijn van de behandelingen die in de kliniek worden toegepast. Jan Kooijman registreert wat er tijdens de trainingssessie gebeurt en grijpt het proces aan om in gesprek te gaan met de cliënten om meer te weten te komen over hun achtergrond.

Tot Elkaar Veroordeeld is vanaf woensdag 24 augustus vanaf 21.25 uur op NPO 1. Een preview bekijk je hier.