Geef om Gia

Gia's vacht was piekerig en ze had kale, rode plekken. Ze was ook bang en keek met opengesperde ogen rond. Ze dwaalde al een tijdje rond in een buurt in Beverwijk. Bewoners van deze wijk maakten zich zorgen over haar en belden de dierenambulance. Ze was niet gechipt, waardoor we haar eigenaar niet konden achterhalen.

Geef om Gia

Doodsbang en in paniek

Het was een flinke klus om Gia te vangen. Ze raakte volledig in paniek en takelde een van de ambulancevrijwilligers behoorlijk toe. Gelukkig is ze uiteindelijk toch veilig bij ons dierentehuis terechtgekomen, waar ze na een week transformeerde van een angstig hoopje ellende in een ontzettend zachtaardig poesje.

Drachtig en droevig

“Bij aankomst zijn we gelijk naar de dierenarts gegaan”, vertelt dierverzorger Daphne. De dierenarts schreef prednison voor tegen een vermoedelijke huidallergie. Dat leek aan te slaan, “de eerste weken leek het beter te gaan met de waarschijnlijk tweejarige Gia. Ze werd gechipt, gevaccineerd en kreeg een antivlooienmiddel toegediend.” Ondanks de goede start, ging het plots slechter met Gia. De dierenarts dacht nu aan voedselallergie. Sindsdien krijgt ze speciale voeding en een hogere dosis medicijnen. Dat was niet alles… de dierenarts deed een droevige ontdekking. “Gia bleek drachtig te zijn, maar de kittens waren door haar slechte conditie en medicijnen niet levensvatbaar meer. We hebben ze weg moeten laten halen.” Gia is uiteindelijk ook gesteriliseerd. Wel was het hartruisje dat eerder werd geconstateerd een stuk minder aanwezig.


Gia transformeerde van een angstig hoopje ellende in een ontzettend zachtaardig poesje.

Aandacht en liefde bij het gastgezin

Na alle ellende kwam Gia’s ware aard naar boven. “Gia is een hele lieve, aanhankelijke poes die om aandacht miauwt zodra ze je ziet. Als je binnen komt lopen, rent ze direct naar je toe om te knuffelen. Het is gewoon echt een knuffelkont!” Van andere katten moet ze niets hebben. Een langs wandelende soortgenoot kon een oplawaai verwachten. Katten bezorgen haar grote stress, waardoor ze continu met haar kopje tegen de metalen spijlen van haar verblijf bleef wrijven en daarmee nieuwe kale plekken creëerde. “We hebben haar daarom bij een gastgezin geplaatst, zodat ze in een huiselijke omgeving zonder andere katten tot rust kan komen en volledig kan herstellen.”

Katten zoals Gia

“Verwilderde zwerfkatten hebben meestal geen lang haar en zijn doorgaans uitermate bang en schuw. Nu leek Gia aan het begin misschien een angsthaas, maar ze ontdooide vrij snel en blijkt juist een onwijs sociale kat te zijn. We gaan er vanuit dat zij daarom wel een eigenaar heeft gehad, maar dat er tijdens haar zwervende bestaan iets is gebeurd waardoor ze bij ons zo paniekerig reageerde.”

Ook Gia had geen chip.

In de tussentijd gaan wij onvermoeibaar door met het verzorgen van verdwaalde katten. Jaarlijks vangt alleen al de Dierenbescherming zo’n 10.000 ‘verdwaalde’ katten zoals Gia op, waarvan we slechts 17% met de eigenaar kunnen herenigen. We zetten ons in voor al deze katten en ook al vergoedt de gemeente de eerste veertien dagen van de opvang, de zorg voor zoveel dieren is voor ons een enorme kostenpost. We kunnen dit niet realiseren zonder jouw hulp! Geef om dieren zoals Gia en steun ons.

Voor asieldieren

Elk jaar vangt de Dierenbescherming zo'n 25.000 dieren op in haar asielen. De Dierenbescherming doet er met haar asielwerk alles aan om deze dieren op te vangen en een tweede kans te geven. We doen dit graag, maar kunnen het niet zonder jouw hulp.

Lees meer over ons werk