Geef om Rio

Rio werd als zwerver binnengebracht bij het dierenasiel. Zijn rechtervoorpootje was verlamd. Omdat het jonge katje niet was gechipt, kon hij niet meer met zijn eigenaar worden herenigd.

Geef om Rio

Begin mei reageerde de dierenambulance op een melding over een katje dat op straat zwierf. Omstanders hadden gezien hoe hij sleepte met zijn pootje. Bij de dierenarts bleek dat het pootje van het katje, dat de naam Rio kreeg, verlamd was. Waarschijnlijk veroorzaakt door een val, omdat hij klem had gezeten of er een flinke tik tegenaan had gehad.

Onze dierenambulance- en dierenasielmedewerkers checken altijd of een kat een chip heeft. Bij Rio was dit niet het geval.


Angstig en afwachtend

Rio kreeg pijnstilling en antibiotica, in de hoop dat het gevoel in zijn poot zou terugkeren. Toen dat na enkele dagen niet gebeurde, werd hij naar het Dierenbeschermingscentrum in Amersfoort gebracht. “Rio moet erg wennen”, vertelt zijn verzorgster Kim. “Hij is angstig en afwachtend, zit stil op zijn plekje. Pas als ik tegen hem begin te praten komt hij tevoorschijn en wil hij knuffelen.” Spelen doet Rio nog niet. Volgens Kim komt dat vaker voor bij katten die net in het dierenasiel zitten.
“Rio is zo'n twee jaar oud en veel te lief voor een katje dat lang op straat heeft geleefd.” -dierverzorger Kim

Meer dan de helft

Kim is ervan overtuigd dat Rio opgroeide in een thuissituatie: “Hij is zo’n twee jaar oud en veel te lief voor een katje dat lang op straat heeft geleefd.” Helaas gebeurt het vaak, vertelt ze, dat huiskatten in het asiel belanden en niet met hun eigenaar kunnen worden herenigd. Simpelweg omdat ze niet zijn gechipt. “Onbegrijpelijk,” vindt ze, “zeker als je je bedenkt dat dat geldt voor meer dan de helft van de katten die wij opvangen.”

Helaas gebeurt het vaak dat huiskatten in het dierenasiel belanden en niet met hun eigenaar kunnen worden herenigd. Simpelweg omdat ze niet zijn gechipt.

Ellende voorkomen

Soms melden de eigenaren zich alsnog bij het opvangcentrum, maar meestal gebeurt dat niet. Voor honden geldt sinds een paar jaar een wettelijke chipplicht. Kim vindt het hoog tijd dat diezelfde plicht er ook voor katten komt: "Ze lopen vaak hele dagen op straat, gaan de hort op en lopen risico om te worden aangereden of komen nooit meer thuis. Met een chip kan veel ellende worden voorkomen.”

Onwetend of gewoon laks?

Waarom zoveel katteneigenaren hun dier niet laten chippen? “Sommige mensen zullen heus niet beter weten, maar vaak is het gewoon laksheid”, zegt Kim. Terwijl de kosten voor opvang en medische zorg voor rekening van de Dierenbescherming komen. In het geval van Rio gaat het niet alleen om de dagelijkse verzorging, maar komen daar de dierenartskosten nog bij. Je zit dan al gauw op zo’n € 700-,.

In het geval van Rio gaat het niet alleen om de dagelijkse verzorging, maar komen daar de dierenartskosten nog bij.

Pootje geamputeerd

Rio is inmiddels door de dierenarts gechipt, gevaccineerd en gecastreerd. Zijn pootje is half mei geamputeerd. Kim: "In overleg met de dierenarts is besloten dat amputatie in zijn geval de beste keuze was. Hij leek last te hebben van zijn poot die niets meer deed. Er zat ook geen gevoel meer in, waardoor hij eventuele verwondingen niet zou voelen. Dat kan flink ontsteken en dan ben je verder van huis." Zo'n amputatie is toch een beetje spannend, maar gelukkig reageerde Rio er goed op. Hij voelde zich na zijn operatie zichtbaar stukken beter en rende binnen no time weer rond in zijn 'kamer'. Hij was duidelijk al gewend aan een leven met drie pootjes. De komende tijd mag Rio rustig herstellen, daarna zoeken we een baasje voor hem. “Voor bijna alle katten vinden we snel een thuis, ook voor Rio. Tot die tijd krijgt hij van ons alle liefde en aandacht die hij nodig heeft. Hij lijkt nu in elk geval extra te genieten van onze uitgebreide knuffelsessies,” besluit Kim.

Gelukkig is de amputatie goed verlopen en voelt Rio zich zichtbaar stukken beter.

Geef om dieren zoal Rio

In de tussentijd gaan wij onvermoeibaar door met het verzorgen van verdwaalde katten. Jaarlijks vangt alleen al de Dierenbescherming zo’n 10.000 ‘verdwaalde’ katten zoals Rio op, waarvan we slechts 17% met de eigenaar kunnen herenigen. We zetten ons in voor al deze katten en ook al vergoedt de gemeente de eerste veertien dagen van de opvang, de zorg voor zoveel dieren is voor ons een enorme kostenpost. We kunnen dit niet realiseren zonder jouw hulp! Geef om dieren zoals Rio en steun ons.

  • Update: Erg treurig nieuws over Mikey (voorheen Monster)

    Datum: 19 juli 2019.

    Zijn huid- en gewrichtsproblemen blijken veel erger dan gedacht. Mikey zal nooit een pijnvrij dierwaardig bestaan kunnen leven. Met ontzettend veel pijn in ons hart hebben we dan ook, in overleg met verschillende dierenartsen en een externe specialist, moeten besluiten dat het beter voor hem is om hem in te laten slapen.

    We zijn er allemaal erg kapot van, maar dit besluit hebben we in het belang van Mikey genomen. Een leven lang pijn en jeuk is geen leven voor een hond als hij. Aanvankelijk ging het de goede kant op met Mikey. Zijn huidbehandeling sloeg goed aan en het dieetvoer, in combinatie met de medicatie, leek zijn werk te doen. Toch zijn de problemen weer terug gekeerd. Helaas bleek hij na verloop van tijd ook last van zijn gewrichten te hebben. Met behulp van fysiotherapie en pijnstillers hebben we geprobeerd dit te behandelen. Toch ging hij steeds slechter lopen. Uit foto's en het raadplegen van een externe expert is gebleken dat de gewrichtsproblemen heel erg waren. Mikey zou ook op sterkere pijnstillers niet pijnvrij kunnen leven en zelfs een operatie zou geen positief resultaat meer opleveren. De pijn zou waarschijnlijk alleen maar erg worden. Dit lijden hebben we Mikey niet aan willen doen.

    De verzorgers van Mikey hebben hem nog een mooie dag gegeven als afscheid waarbij hij extra verwend is, dat verdiende hij. Rust zacht Mikey.

Voor asieldieren

Elk jaar vangt de Dierenbescherming zo'n 25.000 dieren op in haar asielen. De Dierenbescherming doet er met haar asielwerk alles aan om deze dieren op te vangen en een tweede kans te geven. We doen dit graag, maar kunnen het niet zonder jouw hulp.

Lees meer over ons werk