Geef om Saar

Als een zielig hoopje ellende kwam Saar binnen in het asiel. “Zo mager dat je al haar ribben kon tellen. Ze kroop met haar staart tussen de benen in een mand en heeft daar anderhalve dag liggen trillen. Het moet schandalig zijn wat haar is aangedaan, dat ze zoveel angst voor mensen heeft gekregen”, vertelt verzorgster Bianca.

Geef om Saar

Angstig en ondervoed

Saar, een rustige kruising Stafford van ongeveer 5 jaar oud, is door de dierenpolitie in beslag genomen wegens ernstige verwaarlozing. “We weten niet precies wat haar is aangedaan, maar toen Saar bij ons kwam was ze bang en graatmager. Wandelen hield ze hooguit tien minuten vol en bij elke stap was ze op haar hoede.”

Veel geduld en liefde

Niet alleen mentaal was Saar compleet van slag. Het magere lijf van deze normaal zo krachtige terriër moest eerst sterker worden. We begonnen met vijf keer per dag kleine beetjes voer, om aan te sterken. Dit alles met veel geduld en liefde.

Zo kwetsbaar; bij elke stap die Saar zette, was ze op haar hoede.

Omdat Saar erg wantrouwig was, hielden onze vrijwilligers haar iedere dag gezelschap. Dit was hard nodig, want ze wist niet eens hoe ze moest reageren op een aai of een knuffel.

Gedragstraining

In onze asielen werken een heleboel mensen die zich elke dag inzetten om de dieren naar een nieuw thuis te begeleiden. Omdat er steeds meer asielhonden zijn die kampen met een gedragsprobleem, worden geschoolde gedragstrainers belangrijker. Niet in de laatste plaats om de veiligheid van dieren en medewerkers te garanderen.

Saar is weer bijna op gewicht en fit. Ze is veranderd in een vrolijke hond.


Vooral met verzorgster Bianca heeft Saar een band opgebouwd. In de maanden die zij samen met Saar heeft doorgebracht, zijn er wonderen verricht. Saar is weer bijna op gewicht en fit. Ze is veranderd van een angstig dier dat alleen maar wegkroop in een vrolijke hond.

Nu hebben we nog één wens voor haar vertelt Bianca: “Een fijn thuis. We doen er alles aan om dat te vinden, hoeveel tijd en moeite dat ook kost. Want zo’n lieve, fijne hond als Saar verdient een gouden mandje. Net als álle dieren in onze asielen.”

Jij kunt honden zoals Saar helpen!

Dankzij gedragstraining en socialisatie is de kans dat we een thuis voor Saar vinden beduidend hoger. Voor deze trainingen zijn materialen nodig, zoals loopbanden, speelweiden en behendigheidstoestellen. Maar dat kost veel geld.

  • Update: Erg treurig nieuws over Mikey (voorheen Monster)

    Datum: 19 juli 2019.

    Zijn huid- en gewrichtsproblemen blijken veel erger dan gedacht. Mikey zal nooit een pijnvrij dierwaardig bestaan kunnen leven. Met ontzettend veel pijn in ons hart hebben we dan ook, in overleg met verschillende dierenartsen en een externe specialist, moeten besluiten dat het beter voor hem is om hem in te laten slapen.

    We zijn er allemaal erg kapot van, maar dit besluit hebben we in het belang van Mikey genomen. Een leven lang pijn en jeuk is geen leven voor een hond als hij. Aanvankelijk ging het de goede kant op met Mikey. Zijn huidbehandeling sloeg goed aan en het dieetvoer, in combinatie met de medicatie, leek zijn werk te doen. Toch zijn de problemen weer terug gekeerd. Helaas bleek hij na verloop van tijd ook last van zijn gewrichten te hebben. Met behulp van fysiotherapie en pijnstillers hebben we geprobeerd dit te behandelen. Toch ging hij steeds slechter lopen. Uit foto's en het raadplegen van een externe expert is gebleken dat de gewrichtsproblemen heel erg waren. Mikey zou ook op sterkere pijnstillers niet pijnvrij kunnen leven en zelfs een operatie zou geen positief resultaat meer opleveren. De pijn zou waarschijnlijk alleen maar erg worden. Dit lijden hebben we Mikey niet aan willen doen.

    De verzorgers van Mikey hebben hem nog een mooie dag gegeven als afscheid waarbij hij extra verwend is, dat verdiende hij. Rust zacht Mikey.

Voor asieldieren

Elk jaar vangt de Dierenbescherming zo'n 25.000 dieren op in haar asielen. De Dierenbescherming doet er met haar asielwerk alles aan om deze dieren op te vangen en een tweede kans te geven. We doen dit graag, maar kunnen het niet zonder jouw hulp.

Lees meer over ons werk