Geef om Sam

Sam had géén fijn eerste levensjaar. Als jonge pup is hij hard aangepakt door zijn vorige eigenaar. Sam werd in zijn nekvel gegrepen, op zijn rug op de grond gelegd en in de bench gesleurd. Dit heeft diepe sporen achtergelaten en van Sam een angstige, onzekere hond gemaakt.

Omdat zijn vorige eigenaar hem niet goed behandelde, is Sam wantrouwig naar mensen.

Professionele gedragsdeskundigen

Honden zoals Sam hebben zoveel ellende meegemaakt dat ze een trauma met zich meedragen. Dat openbaart zich niet altijd vanzelf. Alleen met goede begeleiding van ervaren mensen kan je achterhalen of ze nauwelijks zijn gesocialiseerd of angstig voor iets wat we niet hadden voorzien.

Omdat er steeds meer honden zoals Sam in het asiel zitten die kampen met een gedragsprobleem, worden geschoolde gedragstrainers onmisbaar.“


Als je een hond zoals Sam uit de kennel haalt, zenuwachtig en gestrest, maar toch met hem aan de slag moet, omdat de gedragsdeskundige alleen die dag aanwezig is, weet je op voorhand dat de kans op succes klein is,” vertelt Claudia Stroeve, assistent-manager en paraveterinair van Dierenopvangcentrum ’t Noordbroek in Almelo.

Middelen ontoereikend

"Veel aandacht en tijd van gespecialiseerde medewerkers zijn hard nodig omdat ze elke dag op de werkvloer zijn. Alleen zij kunnen achterhalen wat er écht aan de hand is en honden de hulp bieden die ze nodig hebben. Het is helaas een investering waar we op dit moment de financiële middelen niet voor hebben.”

Meer scholing is hard nodig

Zo’n 70% van de honden in het asiel kampt tegenwoordig met probleemgedrag, vertelt Karin Wagemakers, manager van Dierenopvang ’t Noordbroek waar Sam verblijft. “Daar kunnen deze dieren zelf niets aan doen. Ze komen uit inbeslagnames, zijn voor gevechten gebruikt, hebben nooit iemand gehad die goed voor ze zorgde en dragen een traumatisch verleden met zich mee.”

“Wij vragen daarom meer scholing van onze mensen dan enkele jaren geleden. Ze moeten vanuit een specialisme kunnen bijdragen aan het welzijn van de dieren, aan het reduceren van stress en het verbeteren van gedrag zodat ze weer plaatsbaar worden, want dat is uiteindelijk waar we het allemaal voor doen.”

Steun is onmisbaar

Om honden zoals Sam te kunnen helpen is jouw steun hard nodig! Met jouw bijdrage kunnen wij onze hondenverzorgers opleiden en Sam de juiste begeleiding bieden. Geef om Sam, help ons met een gift!

Voor asieldieren

Elk jaar vangt de Dierenbescherming zo'n 25.000 dieren op in haar asielen. De Dierenbescherming doet er met haar asielwerk alles aan om deze dieren op te vangen en een tweede kans te geven. We doen dit graag, maar kunnen het niet zonder jouw hulp.

Lees meer over ons werk