Smoezel, gered van de vuilverbrander

Het had weinig gescheeld of kitten Smoezel was er niet meer geweest. Hij was tussen het afval terechtgekomen en ontsnapte ternauwernood aan een perscontainer. Medewerkers van de vuilverbrander ontdekten het kleintje en haalden hem eruit. Vrijwilligers van de dierenambulance brachten Smoezel naar Dierentehuis Alkmaar.

Smoezel, gered van de vuilverbrander

Gedumpt in het vuilnis

Niemand weet hoe Smoezel in het vuilnis terecht is gekomen. Was het katje per ongeluk in een container meegereisd, verdwaald of werd hij gedumpt? “Ik vrees het laatste,” zegt Marga van Dierentehuis Alkmaar, bij wie Smoezel mocht bijkomen na zijn angstige avontuur.

“Hij was nog zo klein toen hij werd gevonden. Ik kan me niet voorstellen dat hij zelf in die enorme container is geklommen.” Na de rit werd het afval tien meter naar beneden gestort en door een grijparm verplaatst. Gelukkig werd Smoezel net op tijd in de enorme vuilnisberg gespot, anders was hij onherroepelijk geplet.


Goede socialisatie

Voor huisdieren is het belangrijk dat ze op jonge leeftijd leren omgaan met mensen, andere dieren en prikkels. Een goede socialisatie kan veel gedragsproblemen helpen voorkomen. Marga liet Smoezel daarom niet achter in het asiel, maar nam hem mee naar huis, waar ze hem liet kennismaken met haar eigen honden en katten. “Ik heb Smoezel in een bench in de woonkamer gezet,” vertelt ze. “Het duurde niet lang voordat de andere dieren bij hem kwamen zitten.” Ze liet Smoezel in zijn eigen tempo wennen aan de nieuwe situatie. In deze rustige, huiselijke omgeving veranderde het angstige bolletje langzaam in een vrolijke, speelse kat.


Nieuw avontuur

Na zes weken bij Marga en haar gezin was Smoezel sterk genoeg voor een nieuw avontuur. Hij vond een thuis bij niemand minder dan zijn redder Nico Drolinga van de afvalcentrale. Nico en zijn gezin konden Smoezel maar niet vergeten en wilden hem dolgraag adopteren. “Prachtig natuurlijk dat dit verhaal zo’n einde heeft gekregen,” besluit Marga, die na zes weken gastouderschap afscheid nam van de kleine dondersteen.

Voor asieldieren

Elk jaar vangt de Dierenbescherming zo'n 25.000 dieren op in haar asielen. De Dierenbescherming doet er met haar asielwerk alles aan om deze dieren op te vangen en een tweede kans te geven. We doen dit graag, maar kunnen het niet zonder jouw hulp.

Lees meer over ons werk