‘Geleidelijk verbod afknippen biggenstaarten’

Staatssecretaris Sharon Dijksma heeft de ‘Verklaring van Dalfsen’ in ontvangst genomen; een plan van aanpak om geleidelijk anders om te gaan met het couperen van biggenstaarten. “Varkens worden niet voor niets met een staart geboren,” aldus de bewindsvrouw.
‘Geleidelijk verbod afknippen biggenstaarten’

De staatssecretaris Sharon Dijksma ontving het plan uit handen van Frank Dales, directeur van de Dierenbescherming, en Albert Jan Maat, algemeen voorzitter van LTO Nederland. De staarten van biggen worden afgeknipt om te voorkomen dat de dieren elkaar in de staart bijten. De dieren doen dit onder meer uit verveling en ruimtegebrek. LTO Varkenshouderij en de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) spreken de ambitie uit om de staarten van biggen stapsgewijs minder kort te couperen. Indien verantwoord, willen zij hier op de lange termijn helemaal mee stoppen.

Werkgroep Krulstaart

Dat zeiden beide organisaties in een reactie op het rapport van de Werkgroep Krulstaart, die in 2012 is ingesteld door LTO en de Dierenbescherming om door middel van expertbijeenkomsten kennis te vergaren over de verschillende factoren die staartbijten veroorzaken. De aanbevelingen van de Werkgroep zijn vastgesteld in de 'Verklaring van Dalfsen', die Dijksma vanmorgen in ontvangst nam. Hoewel een concrete datum uitbleef, sprak zij de hoop uit dat de varkenshouderij binnen afzienbare tijd ingreepvrij is: “Niet vandaag, maar wel op een zeker moment”.

In de samenleving is kritiek op het couperen van staarten van biggen. Ook varkenshouders zelf zouden hier liever zo snel mogelijk mee stoppen. De realiteit is echter dat dit onverantwoord is. Varkenshouders moeten eerst hun stallen en bedrijfsvoering aanpassen en dat kost tijd en geld.

Niet van vandaag op morgen

Frank Dales zei er begrip voor te hebben dat het couperen niet van vandaag op morgen kan worden gestopt, maar hij sprak wel de wens uit dat alle staarten over tien jaar een krul hebben. Dijksma prees de organisatie om deze houding: “De Dierenbescherming heeft een mening, maar is wel bereid tot onderhandelen. Daar is durf voor nodig.”