Genieten van varkens in de modder

"Wat een prachtig gezicht! Varkens die alle ruimte hebben, zichtbaar genieten en heerlijk in de modder kunnen rollen. Zo hoort het toch
Genieten van varkens in de modder

Op boerderij 'Den Elshorst' bij Hilvarenbeek laat men zien dat het echt anders kan. "De dieren staan hier niet op stal, maar mogen dag en nacht rondscharrelen in het bos of in het weiland", vertelt Femke-Fleur, die tot het gezelschap behoorde dat staatssecretaris Van Dam, één van de ondertekenaars van de Green Deal, hoorde zeggen dat het goed zou zijn als meer varkenshouders in Nederland op deze manier gaan produceren. "De komende tijd gaan we kijken hoe wet- en regelgeving zo aangepast kan worden dat dit voor deze bedrijven makkelijker wordt", aldus de bewindsman.

Weidevarkens in Noord-BrabantDirecteur Femke-Fleur Lamkamp van de Dierenbescherming is blij met de 'Green Deal' voor weidevarkens


Natuurlijk boeren

De verwachting is dat op termijn in Nederland 50 – 75 varkenshouders op deze manier een goede boterham kunnen verdienen. Den Elshorst is nu al enkele jaren succesvol met natuurlijk boeren bezig . Varkenshouder Ben Bruurs: ”Wij besloten 7 jaar geleden het roer om te gooien. Bewust kleinschalig en op een manier waarbij je de kracht van de natuur zo optimaal mogelijk benut in je bedrijfsvoering. Voor het varken betekende dat dat we hem weer naar buiten brachten waar we ‘m 50 jaar geleden naar binnen haalden. Dat was toen een logische stap, om via efficiëntie de hoogste opbrengst te halen. Nu zijn we toe aan de volgende stap. We willen zo natuurlijk mogelijk boeren en met rechtstreekse verkoop de keten verkorten.”

Crowdfunding

Om hun toekomstplannen te financieren begint Den Elshorst een crowdfundingsactie. Tot 1 mei 2017 hopen ze 50.000 – 60.000 euro op te halen. Geïnteresseerden kunnen intekenen op het platform www.doorgaan.nl. In ruil kunnen geldschieters bij Den Elshorst een accommodatie of een huifkartocht boeken, een vleespakket bestellen of een dagactiviteit reserveren.