Gevangenen maken vangkooien voor Dierenbescherming

Een samenwerking met drie partijen in de provincie Friesland, die zich bezighouden met het opvangen en neutraliseren van katten, en een penitentiaire inrichting in Lelystad heeft de Dierenbescherming in de regio Noordoost dertig mooie, nieuwe kooien opgeleverd voor het vangen van verwilderde katten.

Gevangenen maken vangkooien voor Dierenbescherming

De Dierenbescherming Regio Noordoost sloeg de handen ineen met poezenpension Luxor in Jubbega, kattenpension ’t Heerveld in Luinjeberd en stichting Kat in Nood in Drachtstercompagnie. Alle vier partijen hadden nieuwe vangkooien nodig om verwilderde katten te vangen. Deze zwerfkatten worden, nadat ze zijn gevangen, naar een dierenarts gebracht en gesteriliseerd of gecastreerd.

Goede ervaringen

Poezenpension Luxor had goede ervaringen met zelfgemaakte kooien, die licht van gewicht zijn en goed te hanteren. Aan de vangkooien kan een kleinere ‘overloopkooi’ of ‘transportkooi’ worden gekoppeld waarin de dieren gemakkelijk kunnen worden vervoerd. De penitentiaire inrichting in Lelystad bleek over een grote werkplaats te beschikken met de juiste apparatuur om een groot aantal kooien te maken. Dus de gedetineerden konden aan de slag met de bouwtekeningen. Dit leverde de Dierenbescherming uiteindelijk 30 goed betaalbare, lichtgewicht vangkooien op, gemaakt van o.a. hout, trespa en plexiglas.

Subsidie

De kooien zijn mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van deStichting Het Waardige Dier. Ze worden verspreid over de regio Noordoost onder dierenasielen en zwerfkatten-werkgroepen. Na een tijdje wordt geëvalueerd of de vangkooien inderdaad zo goed bevallen als verwacht. Dan kunnen ook andere regio’s van de Dierenbescherming dit voorbeeld volgen.