Haal gruwelijke lijmplanken uit de winkel!

De Dierenbescherming heeft aanbieders van lijmplanken en -vallen middels een brief gevraagd om onmiddellijk te stoppen met de verkoop van deze gruwelijke vangmethode. Hoewel het gebruik van de plakstrips om dieren te vangen zonder ontheffing verboden is, is de vrije verkoop helaas nog steeds toegestaan. Op dit moment zijn er minstens 25 verkooppunten van lijmplanken in Nederland, zo blijkt uit een eerdere inventarisatie. Slechts zes daarvan vermeldden aan potentiele kopers dat het gebruik zonder ontheffing niet is toegestaan.
Haal gruwelijke lijmplanken uit de winkel!
Een pimpelmees: overleden aan de gevolgen van het vastzitten aan een lijmplank.

Pijnlijke dood

Een lijmval is een ‘plankje’ van bijvoorbeeld karton met een dikke plaklaag die wordt gebruikt om dieren zoals muizen te vangen. Het dier dat vast komt te zitten in deze lijmlaag sterft een langzame en pijnlijke dood. Onze dierenambulances komen regelmatig nog levende dieren tegen zoals koolmeesjes en muizen die vastzitten aan een plakstrip of lijmplank. Soms kunnen medewerkers deze dieren nog redden, maar veel vaker blijven de slachtoffers onzichtbaar.


Naar aanleiding van de verstuurde brief is er één verkoper geweest die de producten direct uit de shop heeft verwijderd. Drie andere webshops hebben ze niet meer op voorraad. Dit is hopelijk van blijvende aard. We maken ons zorgen om de 21 overige online aanbieders die de plakstrips blijven aanbieden. Een positieve noot is het feit dat nu 11 aanbieders wel benoemen dat het gebruik van de lijmplank zonder ontheffing niet is toegestaan. De overige tien aanbieders hebben niet gereageerd op de oproep.

Deze duif zit helemaal onder de lijm.

Vreemde constructie

Dat het gebruik van lijmplanken in principe verboden is, maar de verkoop nog wel is toegestaan is een vreemde constructie. Met als gevolg dat we niet kunnen controleren of de lijmplanken nog worden gebruikt. Dit gebeurt immers vaak achter gesloten deuren. De afgelopen jaren hebben we de overheid meerdere malen, tevergeefs, opgeroepen tot een verkoopverbod. Daarom doen we nu nogmaals een beroep op het gevoel van de verkopers en de consument. -Koop en verkoop geen lijmplanken, plakstrips en andere vallen waar lijm aan te pas komt! Ze zijn niet diervriendelijk en zorgen bij dieren die eraan vast blijven zitten voor een afschuwelijke, langzame en pijnlijke dood.

We hopen dat deze dieronvriendelijke vangmethode snel en voorgoed verleden tijd is.

Deze kat moest worden geschoren en gewassen om van de lijm af te komen.

Preventie beter dan bestrijding

De Dierenbescherming is van mening dat de preventie van een probleem beter is dan de bestrijding. Lees hier meer over onze standpunten betreffende het diervriendelijk bestrijden- maar vooral het voorkomen van overlast van bijvoorbeeld muizen en ratten.